Thursday, October 16, 2014

Ψωμί χωρίς γλουτένη με ηλιόσπορους και κράνμπερις - Gluten free bread with cranberries and sunflower seeds

16 Οκτωβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα ψωμιού και παρόλο που όπως έχω ξαναπεί δεν είναι υπέρ του εορτασμού τέτοιων ημερών (διότι τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου τι κάνουμε οεο;), κάνω πάντα μια εξαίρεση γι' αυτή τη μέρα λόγω του βιβλίου που έχω γράψει για ψωμιά και επειδή παίρνω εδώ και πολλά χρόνια μέρος στο event που διοργανώνει η Zorra και συμμετέχουν bloggers από όλο τον κόσμο γράφοντας εκείνη τη μέρα μια συνταγή για κάποιο ψωμί ή αρτοσκεύασμα.

Τον τελευταίο καιρό, βλέπω ότι πολύ κόσμος έχει στραφεί στη διατροφή χωρίς γλουτένη, μερικά ή ολικά, αφού αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα δυσανεξίας εξαιτίας της γλουτένης. 'Ενα από τα αγαθά που πρώτα ψάχνει όποιος αποφεύγει τη γλουτένη είναι το ψωμί. Τα άλευρα που είναι χωρίς γλουτένη, είναι αλεύρια βαριά, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ένα πολύ αφράτο ψωμί. Δεν έχω κάνει πολλές δοκιμές με τέτοια αλεύρια, αλλά ακόμα δεν έχω δει πολύ αφράτο ψωμί.


Το φαγόπυρο είναι ένας σπόρος (δεν θεωρείται δημητριακό απ, ό,τι διαβάζω), ο οποίος δεν περιέχει γλουτένη. Η δοκιμή έγινε από περιέργεια, προσθέτοντας στο ψωμί μου κράνμπερις και ηλιόσπορους. Να σας πω, ότι σε σχέση με αλεύρι ζέας (ή ό,τι είναι αυτό που κυκλοφορεί με αυτό το όνομα...) που είχα ξανακάνει για να φτιάξω ψωμί με λιγότερη γλουτένη, το ψωμί με φαγόπυρο δεν ήταν σε γεύση καλύτερο. Το φαγόπυρο αφήνει μια πικράδα, πράγμα που δεν συμβαίνει με τη ζέα (ή όπως αλλιώς λέγεται...) η οποία είχε γλυκιά γεύση και πιο αφράτο αποτέλεσμα. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα και όποιος θέλει το δοκιμάζει αφού έχει ανάγκη για ψωμί χωρίς γλουτένη.

Ψωμί χωρίς γλουτένη με κράνμπερις και ηλιόσπορους
Υλικά για ένα φρατζολάκι
1/2 κιλό αλεύρι από φαγόπυρο (κυκλοφορεί σε μεγάλο σμ)
1 φακελάκι μαγιά χωρίς γλουτένη 7 γρ.
3 κ. σ. ηλιόσπορους
2 κ. σ. κράνμπερις
σχεδόν 2 κούπες χλιαρό νερό
1 κ. γ. ζάχαρη
3/4 κ. γ. αλάτι
1 κ σ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Σε μπωλ βάζουμε μία κούπα χλιαρό νερό και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το λάδι, τα κράνμπερις, τους ηλιόσπορους και αρκετό από το αλεύρι.
Ζυμώνουμε ενώ στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό (πιθανότατα να μην πάρει ολόκληρη την 2η κούπα. Αν δεν έχετε άλλο αλεύρι φαγόπυρου, να είστε συγκρατημενοι με το νερό γιατί αν πέσει πολύ, θα αναγκαστείτε να προσθέσετε αλεύρι).
Ζυμώνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Διαμορφώνουμε το ζυμαράκι μας, το βάζουμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος, το χαράζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου ή σε σβηστό φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για μία ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.



World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)Gluten free bread with cranberries and sunflower seeds
makes e medium sized loaf 
500 grams
of buckwheat flour
7 grams gluten free dry yeast

3 tbs sunflower seeds
2 tbs dry cranberries 
almost 2 cups lukewarm water

1 tsp sugar 
3/4 tsp salt
1 tbs olive oil




Preparation
In a bowl add one cup of lukewarm water and stir in the yeast and sugar.
Add the olive oil, cranberries, sunflower seeds and most of the flour.
Knead, add the remaining flour, salt and water (probably not getting the whole second cup).  

Knead again for a few minutes until you have a dough that does not stick to hands.
Put and shape the dough on parchment paper.
Let the loaf rise for half an hour at room temperature. 
Bake in preheaded oven at 180 C (fan assisted) for an hour.
Let it cool and serve.
  

World bread day

6 comments:

  1. Καλημέρα Κική μου!!Ωραία συνταγή!!Πεντανόστιμο τό ψωμάκι σου!!
    Λατρεύω κράνμπερις καί ηλιόσπορούς!!Θά τήν δοκιμάσω!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  2. Γεια σου Κικη,
    ενδιαφερουσα η προταση σου,
    μακαρι να βρωχρονο να το δοκιμασω αυτο το υπεροχο ψωμακι!!
    παγκόσμια ημέρα ψωμιού....αυτο παλι πρωτη φορα το ακουω....α να γινει μια παγκοσμια ημερα του "πρωτη φορα το ακουω,"αχαχαχ
    φιλια πολλα!!!!

    ReplyDelete
  3. Ευχαριστούμε Κικίτσα για την συνταγή του νόστιμου ψωμιού σου!Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  4. Περιεργο ψωμάκι αλλά θα το δοκίμαζα ανετα!
    Καλό Ξημέρωμα
    Φιλιά :)

    ReplyDelete
  5. Φαγόπυρο δεν έχω δοκιμάσει. Σε σούπερ μάρκετ δεν το έχω δει.
    Σε φαρμακείο το είδα μια φορά που είχε ένα ράφι με τέτοια περίεργα.
    Φαίνεται συμπαγές και πιο ''βαρύ'' .
    Με τους ηλιόσπορους & τα κράνμπερυς θα είναι νόστιμο.

    Φιλιά

    ReplyDelete