Monday, August 4, 2014

Συντήρηση σάλτσας ντομάτας σε βαζάκια

Αν είχα χώρο στο σπίτι μου να βάλω καταψύκτη, δεν ξέρω μην έμπαινα κι εγώ μέσα για συντήρηση :-p Δυστυχώς όμως δεν έχω. Έτσι, αν θέλω να φυλάξω τίποτα καλοκαιρινά λαχανικά, η ποσότητα είναι πολύ μικρή λόγω χώρου στην κατάψυξη. Υπάρχουν υλικά όμως που μπορώ να τα συντηρήσω με άλλον τρόπο. Όπως οι ντομάτες. Μπορώ ανάλογα με την ποικιλία να φτιάξω λιαστές, ή "λιαστές" φούρνου, τοματοπελτέ και ολοκληρωμένη σάλτσα έτοιμη προς κατανάλωση.


Η συντήρηση λαχανικών δεν είναι τωρινή ιστορία. Νομίζετε ότι οι λιαστές ντομάτες ανακαλύφτηκαν τώρα. Χα! Πολύ πριν γίνουν μόδα, οι αγρότες τις αποξήραιναν προκειμένου να βγάζουν το χειμώνα. Το ίδιο συνέβαινε και με τις ντομάτες στα βάζα. Όταν ήμουν μικρή, η μάνα μου μας έβαζε να στύβουμε ντομάτα στο σουρωτήρι (για να μένουν οι φλούδες). Στη συνέχεια τις έβαζε σε βαζάκια ή ό,τι σφράγιζε, τα έβραζε σε κατσαρόλες με νερό και τα φύλαγε στην αποθήκη. Είχαμε για όλο το χειμώνα. Κάποια βάζα που δεν είχαν σφραγίσει καλά, χαλούσαν. Το έβλεπες γιατί δημιουργούταν ένα κενό στο πάνω μέρος του μπουκαλιού/βάζου. Δεν έχω επιχειρήσει να κάνω ντομάτες όπως κάναμε τότε.

Πρόσφατα η φίλη μου Μαρία με φώναξε να μου δώσει ντομάτες από τη σοδειά της. Τη βρήκα στην κουζίνα να φτιάχνει σάλτσα ντομάτας. Μια και δυο τη ρώτησα πώς την έκανε και έβαλα μπροστά να φτιάξω και τη δική μου. Η συνταγή της Μαρίας δεν είχε αλάτι, αλλά εγώ έβαλα. Η απουσία αλατιού έχει ένα νόημα (για μένα). Το αλάτι δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το μεταλλικό καπάκι του βάζου γιατί οξειδώνεται. Στη σάλτσα όμως προσθέτουμε λάδι από πάνω, οπότε έβαλα λίγο. Αν δεν θέλετε να βάλετε αλάτι, μην βάλετε. Εγώ επίσης πρόσθεσα λίγη ζάχαρη. Και ξέχασα να βάλω μυρωδικά :-))) Εσείς να βάλετε όμως, ναι; Κι εγώ θα βάλω όταν θα ξαναφτιάξω. Πάμε;

Σάλτσα ντομάτας σε βαζάκια
Υλικά
ντομάτες ώριμες
πιπεριά πράσινη
σκόρδο
κρεμμύδι
(αλάτι)
(λίγη ζάχαρη)
κόκκινη πιπεριά
ελαιόλαδο
μαϊντανό και βασιλικό ψιλοκομμένο


Εκτέλεση
Οι ποσότητες δεν δίνονται γιατί ο καθένας βάζει όσο θέλει. Πχ, έβαλα 20 μέτριες ντομάτες, 1 πράσινη πιπεριά, 3 σκελίδες σκόρδο, λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη.
Πλένουμε τα λαχανικά μας.
Κάνουμε με μαχαίρι ένα σταυρό στις ντομάτες. Τις βουτάμε σε καυτό νερό για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τις βάζουμε κάτω από το νερό της βρύσης. Η φλούδα έτσι φεύγει πολύ εύκολα.
Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε στη μέση, κάνουμε 2-3 χαρακιές στα πλαϊνά και πιέζουμε να φύγουν τα σπόρια.
Λιώνουμε (όχι εντελώς) τις ντομάτες σε μπλεντεράκι. Εγώ μαζί με τις ντομάτες έλιωνα και τα υπόλοιπα λαχανικά.
Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε κατσαρόλα (εκτός από τον βασιλικό και μαϊντανό) και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μισή ώρα. Αρχικά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μπροστά και μετά στο 8-9 με διαβάθμιση 1-12.
Τέλος, προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, όταν πλέον είναι έτοιμη η σάλτσα.

 
Έχουμε αποστειρώσει βαζάκια και όπως είναι ζεστή η σάλτσα γεμίζουμε τα βαζάκια, αφήνοντας λίγο χώρο επάνω.
Συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο 1-2 δάχτυλα και κλείνουμε το βάζο.
Αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε έτσι για ένα 24ωρο.
Φυλάμε σε ντουλάπι.

Όταν θελήσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε, τη χρησιμοποιούμε όλη για μακαρονάδες ή μέσα σε άλλο φαγητό (φακή, φασολάκια, κοκκινιστό κλπ). Αφού ανοιχτεί, τη φυλάμε στο ψυγείο. Εγώ προτίμησα να τη φυλάξω σε μικρά βαζάκια για να τα χρησιμοποιώ ολόκληρα.
Με 20 μέτριες ντομάτες, έφτιαξα 4 μικρά βάζα των 200ml. Θα ξαναφτιάξω σύντομα με μυρωδικά που ξέχασα να βάλω και με κρεμμύδι. Μπορείτε να τη φτιάξετε με διάφορες προσθήκες και να τη χρησιμοποιείτε ανάλογα με το πού θέλετε να την προσθέσετε. Πχ, μόνο ντομάτα-σκόρδο-κρεμμύδι για φακή.

Καλή επιτυχία και καλή εβδομάδα!


8 comments:

  1. Τι ωραία που σου έγινε η σάλτσα! Όταν γυρίσω θα φτιάξω και εγώ και θα σου πω τα αποτελέσματα :)

    ReplyDelete
  2. Να ένα ωραίο project για μετά τις διακοπές! Θα το βάλω στη λίστα μου!! Καλή βδομάδα! :)

    ReplyDelete
  3. Καιρός νά φτιάξω σάλτσα Κική!!!Θά δοκιμάσω τήν δικιά σου!!
    Καλή εβδομάδα!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  4. Καλή σαλτσοβδομάδα!

    ReplyDelete
  5. Μαράκι να κάνεις!

    ReplyDelete
  6. Μυρωδία είναι χρήσιμο! ;-)

    ReplyDelete
  7. Ντίμη περιμένω εντυπώσεις!

    ReplyDelete
  8. Κάνθαρε γκουρμεδιάρη, επίσης!

    ReplyDelete