Wednesday, August 20, 2014

Πώς αποστειρώνουμε βαζάκια για μαρμελάδες κλπ

Η αποστείρωση βάζων ίσως ακούγεται δύσκολη επιχείρηση, αλλά δεν είναι. Αντιθέτως είναι πάρα πολύ απλή.
Θα ρωτήσει κάποιος ίσως: και γιατί να κάνω αποστείρωση στα βάζα που θα χρησιμοποιήσω; Είναι απαραίτητο;
Η αποστείρωση βοηθάει σε δύο βασικά σημεία: 1) τον απόλυτο καθαρισμό των βάζων, άρα καταστροφή μικροβίων, μικροοργανισμών κλπ
2) απόλυτα καθαρά βάζα, σημαίνει ασφάλεια για το περιεχόμενο και μεγάλη διάρκεια ζωής.


Υπάρχουν φορές που δεν αποστειρώνω τα βάζα μου. Αυτό το κάνω μόνο για προσωπική χρήση και αφού τα βάζα μου έχουν πλυθεί στο πλυντήριο πιάτων όπου επικρατεί υψηλή θερμοκρασία. Όταν πρόκειται για καινούρια βάζα που αγοράζω ή για προϊόντα που θα χαριστούν ή θα πάνε σε μπαζάρ, τότε αποστειρώνονται για ασφάλεια.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αποστειρώσεις βάζα. Στον φούρνο, με βράσιμο, ακόμα και στον φούρνο μικροκυμάτων. Ο συνηθισμένος τρόπος που εγώ χρησιμοποιώ, είναι η μέθοδος του φούρνου. Το νερό εδώ είναι τόσο σκληρό, που μόνο αποστειρωμένα δεν μοιάζουν τα βαζάκια αν τα βράσεις...

Όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε, θα πρέπει πρώτα να τα πλύνετε σε χλιαρό νερό και σαπούνι. Ξεβγάλτε καλά και ετοιμαστείτε για το επόμενο βήμα.

Για αποστείρωση στον φούρνο:
Στρώστε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας στη σχάρα του φούρνου σας.
Αραδιάστε τα πλυμένα βαζάκια με το άνοιγμα προς τα κάτω, ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ,  και χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους (στη φωτό έχω τιγκάρει τον φούρνο και ακουμπάνε).
Ρυθμίστε τη θερμοκρασία σας στους 100-120 βαθμούς και αφήστε τα να στεγνώσουν για 10-20 λεπτά. Εξαρτάται από τον φούρνο ή αν θα βάλετε αέρα. Θα πρέπει να μην έχει μείνει σταγόνα στα βαζάκια.
Τα καπάκια θα τα αποστειρώσετε βουτώντας τα για μερικά λεπτά σε βραστό νερό. Στον φούρνο δεν τα βάζουμε γιατί στραβώνουν.


Αν θέλετε να τα βράσετε, γεμίζετε κατσαρόλα με νερό με τα βαζάκια μέσα και τα καπάκια και βράζετε για δέκα λεπτά.

Και στις δύο περιπτώσεις αφήστε να κρυώσουν λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Κανονικά, τα βάζα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αμέσως αφού έχουν αποστειρωθεί. Για να γίνει αυτό, βγάλτε τα από τον φούρνο ή κατσαρόλα με τσιμπίδα που κι αυτή θα έχετε βουτήξει σε καυτό νερό. Δεν έχει νόημα να σκουπίσετε τα βάζα σας με πετσέτα, ή να τα πιάσετε με τα χέρια σας διότι τότε πάει η αποστείρωση. Αν την κάνετε σε κατσαρόλα, αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε καθαρή πετσέτα μόνα τους.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ να βάλετε κρύο υλικό μέσα σε καυτά βάζα ή το αντίθετο γιατί τα βάζα θα σπάσουν. Γι΄ αυτό είναι ιδανικό να βάζετε το υλικό που θέλετε να φυλάξετε όπως είναι κι αυτό ζεστό, όπως και τα βάζα σας.

Στον φούρνο μικροκυμάτων (δεν το έχω κάνει ποτέ) η λογική είναι ίδια. Αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα τα βάζα να στεγνώσουν.

Τώρα μια απορία που ίσως έχει κάποιος είναι η εξής: μπορώ να αποστειρώσω βάζα και να τα χρησιμοποιήσω αργότερα;
Κάποιοι, αν δεν χρησιμοποιήσουν άμεσα τα βάζα τους, τα φυλάνε και τα βουτάνε σε καυτό νερό πριν τα χρησιμοποιήσουν.
Κάποιοι όπως εγώ, τα κλείνουν με τα καπάκια τους και τα φυλάνε μέχρι να τα χρησιμοποιήσουν.

Εκείνο που συμβουλεύω, είναι αν αγοράζετε καινούρια βάζα ή σας χαρίζουν, αποστειρώστε τα οπωσδήποτε. Κανένας δεν ξέρει πού φυλάσσονται, πόσα χέρια τα πιάσανε και με τι έρχονται σε επαφή.

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι από την εμπειρία σας, θα χαρώ να το ακούσω.

5 comments:

  1. Παρακαλώ πολύ χρήσιμο, εγώ αποστειρωνω τα βάζα , αλλά κάποια πράγματα που γράφεις δεν τα ήξερα.

    ReplyDelete
  2. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω μπει ποτέ στη διαδικασία να αποστειρώσω βάζα, γιατί κι εμείς τα βάζουμε στο πλυντήριο, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες!

    ReplyDelete
  3. Πολύ φρέσκια η νέα σου εμφάνιση!!! Έχω να μπώ κάτι αιώνες!!! Ευτυχώς που είναι και το φασεμπουκ και σε "βλέπω"!!! Διάβασα για τη μακαρονοσαλάτα απο κάτω και φυσικά την αποθήκευσα!!! Μου αρέσουν πολύ τα ωραία μεζεδάκια!!! Πάω τώρα να τζιμπήσω κάτι γιατί...πείνασα!!!

    ReplyDelete
  4. εαν τα πιασουμε με γαντια μιας χρησεως πειραζει

    ReplyDelete
  5. Παναγιώτα πιστεύω ότι δεν πειράζει.

    ReplyDelete