Monday, December 9, 2013

Πάπια με πορτοκάλι

Αυτό το ποστ περιμένει καιρόοοοοοοοοο για να ανεβεί! Περίμενα να είναι μια γιορτινή περίοδος, γιατί δεν φτιάχνεις πάπια και κάθε μέρα! Τώρα κατά πόσο αρέσει το κρέας της πάπιας δεν ξέρω. Άλλοι το λατρεύουν, αλλά αδιαφορούν.  Το σίγουρο είναι ότι για να μαγειρευτεί, χρειάζεται δυνατά μυρωδικά, γιατί  το κρέας της έχει μια μυρωδίτσα. Τώρα πώς βρέθηκε η πάπια στα χέρια μου, ήταν απλά πεσκέσι και μάλιστα είδα κι έπαθα να πείσω τα παιδιά μου ότι η παπιούλα δεν ήταν από τις παπιούλες που είχαμε δει και ταΐσει σε φιλικό σπίτι (από όπου ήρθε και η πάπια). Δεν νομίζω πάντως ότι τα έπεισα ;-)


Να σας προειδοποιήσω επίσης ότι η πάπια, παρόλο που δείχνει μεγάλη, έχει ελάχιστο κρέας. Αν λοιπόν φτιάξτε πάπια, φροντίστε να είναι μεγάλη ή να έχετε δύο, ανάλογα το πόσοι θα φάτε. Εμείς ήμασταν τέσσερις και το κρέας ήταν λίγο.



Πάπια με πορτοκάλι
Υλικά
1 πάπια (σε μέγεθος σαν κοτόπουλο)
4 πορτοκάλια
5-6 κόκκους μπαχάρι
3-4 γαρίφαλα
2-3 φύλλα δάφνης
αλάτι με μυρωδικά
2 κ. σ. μέλι

Εκτέλεση
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς
Πλένουμε την πάπια και την τοποθετούμε σε γάστρα.
Στύβουμε τα 2 πορτοκάλια και περιχύνουμε με το χυμό τους την πάπια.
Πλένουμε τα άλλα 2 πορτοκάλια κα τα κόβουμε μαζί με τη φλούδα, πρώτα σε μισά, σε τέταρτα και μετά σε όγδοα το καθένα. Τα τοποθετούμε ολόγυρα από την πάπια.

Βάζουμε στο ταψί και τα μπαχαρικά.
Αλατίζουμε με το αλάτι με μυρωδικά (το οποίο περιέχει μπαχαρικά και πιπέρια).
Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της, τη βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για το πρώτο μισάωρο στους 200 βαθμούς.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ½ ώρα ακόμα στους 180 βαθμούς, γυρίζοντας την πάπια ανά μισάωρο.
Στο τελευταίο μισάωρο, προσθέτουμε και το μέλι στη σάλτσα.
Τεμαχίζουμε την πάπια, σερβίρουμε με ρύζι και στολίζουμε με τα πορτοκάλια, τα οποία μπορούμε να τα φάμε ακόμα και με τη φλούδα. Δεν πικρίζουν καθόλου.

Καλή εβδομάδα!

9 comments:

  1. Τρώμε πάπια συχνά, αρέσει στον άντρα μου, συνήθως με πορτοκάλι και μέλι για να κάνει κρούστα!!!! Την Πρωτοχρονιά θα φτιάξω πάλι...............σλουρπ! Μπαίνεο στο γιορτινό μενού!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Εύκολη τη βλέπω τη συνταγή σου Κική, έχω διαβάσει κάτι παλιές συνταγές για πάπια από βιβλία και το πως πρέπει να προετοιμάσουμε την πάπια, να την βάλουμε σε νερό από πριν, δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο!
    Λίγα μα εκλεκτά και σίγουρα αρωματικά υλικά. Η πάπια ξέρω πως έχει και αρκετό λίπος, αλλά γι' αυτό θεωρείται και γιορτινή! Αντί για πάπια, θα γίνεται το ίδιο νόστιμο και με γαλοπούλα φαντάζομαι, ε?
    Καλή βδομάδα και καλές γιορτινές προετοιμασίες!

    ReplyDelete
  3. Ποτέ δεν έχω αγοράσει ολόκληρη πάπια! Πάντα τρώμε στήθος! Ωραία την έφτιαξες! Και έχει μια εμφάνιση!!!! Γιορτινό τραπέζι με τα όλα του!

    ReplyDelete
  4. Ωραίο το πεσκέσι σου!!!!
    Εγώ δεν θα χρειαζόμουν καμία κουβέντα για να με πείσεις να φάω!!!
    Αλίμονο! Τετοιο κρέας δεν το βρίσκεις κάθε μέρα μπροστά σου!
    Ωραίο το έφτιαξες. Απλό και νόστιμο!
    Μπράβο Κική!!!

    ReplyDelete
  5. Δεν έχει τύχει να δοκιμάσω ποτέ πάπια!
    Ίσως σε κανένα κινέζικο εστιατόριο αλλά τόσο παλιά που ούτε καν το θυμάμαι!
    Μου αρέσει ο συνδυασμός υλικών που προτείνεις και με κοτοπουλάκι μια χαρά χάρμα θα είναι!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  6. Κική καλημέρα, η πάπια σου μου φαίνεται εύκολη και μοσχομυριστή!Αχ πόσο της πάει το πορτοκάλι!

    ReplyDelete
  7. Mμμμ νοστημιές Κική μου!!!Ωραία συνταγή!!!Η πάπια μου αρέση πολυ,έλα όμως πού δέν αρέσει στούς δικούς μου!!!Καί έτσι τήν στερούμαι καί εγώ!!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  8. Αγαπώ πάπια πορτοκάλι! Κική μου κέρδισες το ένα από τα δύο γούρια του Ζούλοβιτς, στείλε μου τη διευθυνσή σου για να σου το ταχυδρομήσουν! Φιλιά και συγχαρητήρια!

    ReplyDelete
  9. Ωωωωω! Ευχαριστώωωω!

    ReplyDelete