Monday, December 16, 2013

Εύκολο Χριστόψωμο

Πέρυσι έφτιαξα ένα εύκολο και πολύ νόστιμο Χριστόψωμο. Απλό, γρήγορο, νόστιμο. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο;

Μπορείτε να το φτιάξετε από τώρα και να το βάλετε στην κατάψυξη. Βγάλτε το από την κατάψυξη και αφήστε το στη σακούλα που το είχατε, το βράδυ πριν τη μέρα που θέλετε να το κόψετε. Πολλές φορές, είναι καλύτερα να φάτε κάτι φρέσκο και φρεσκοκατεψυγμένο, παρά μπαγιάτικο και μη κατεψυγμένο...Τις μέρες αυτές που οι νοικοκυρές ευχόμαστε να ήμασταν η Θεά Κάλι ως προς τα επιπλέον χεράκια, ας δούμε την κατάψυξη ως ένα φιλικό μέσον για τις δημιουργίες μας...Αν πάλι μπορείτε να το φτιάξετε τελευταία στιγμή και να το έχετε ζεστό και μυρωδάτο, ακόμα καλύτερα!


Εύκολο Χριστόψωμο
Υλικά                            
1 κιλό σκληρό αλεύρι ή χωριάτικο                
2 φακελάκια ξηρή μαγιά (2 φακ. των 8 γραμμαρίων)           
2 κούπες νερό χλιαρό                        
½ κούπα ελαιόλαδο                   
2 κ. σ. ζάχαρη (1 είχα βάλει αλλά μπορούσα να βάλω 2)                             
2 κ. σ. γλυκάνισο (σπόρους)
1 κ. γ. μαχλέπι (σκόνη)
2 κ. γ. αλάτι                                 

Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι.
Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι σε 2-3 δόσεις και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί. Αν δείτε ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο νεράκι, προσθέστε ελάχιστο. Αν βάλετε χωριάτικο αλεύρι, θέλει λίγο περισσότερο νερό.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε θερμό περιβάλλον (μέχρι 40 βαθμούς) για μισή ώρα να φουσκώσει.
Ξαναζυμώνουμε για να ξεφουσκώσει η ζύμη για 1 λεπτό.
Μέσα σε ταψί διαμέτρου 30 εκ. στρώνουμε λαδόκολλα ή το λαδώνουμε.
Κρατάμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης (σαν πορτοκάλι σε όγκο)
Βάζουμε το ζυμαράκι μας στο ταψί. Με το ζυμάρι που κρατήσαμε, κάνουμε χοντρά κορδόνια και σχηματίζουμε το σχήμα του Σταυρού, ή ό,τι θέλουμε. Υπολογίστε ότι τα σχήματα θα απομακρυνθούν από το κέντρο όταν φουσκώσουν, οπότε επιλέξτε τη θέση τους. Είναι καλύτερα να είναι στο κέντρο.
Βρέχουμε λίγο τα σημεία που θα ακουμπήσουμε τα κορδόνια για να κολλήσουν. Αν θέλουμε, βάζουμε και καρύδια. Αν θέλουμε να βάλουμε σουσάμι, πάλι βρέχουμε ελαφρά την περιοχή που θέλουμε να κολλήσει το σουσάμι.

Αφήνουμε τη ζύμη στο φούρνο στους 50 βαθμούς για 45 λεπτά να φουσκώσει. Μην το παραξεχάσετε γιατί θα σκάσει και θα χαλάσει το σχήμα του όπως έγινε στο δικό μου που το ξέχασα...

Ψήνουμε στους 180 για 50 λεπτά. Αν χρειάζεται, μετά το 20λεπτο σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.  
Κόβουμε αφού κρυώσει και το διατηρούμε σε χάρτινη ή υφασμάτινη σακούλα.

Παραμονή Αγίου εδώ σήμερα στο νησί και εύχομαι σε όλους βοήθειά σας, ειδικά στους ζακυνθινούς που ζουν μακριά...

12 comments:

  1. Πολύ ωραίο! Βοήθεια σου :)

    ReplyDelete
  2. Χρόνια Πολλά!!
    Δεν το παραλείπω ποτέ, φέτος θα το φτιάξω να το πάρουμε μαζί μας!!

    ReplyDelete
  3. Μμμμ!Πολύ νόστιμο ψωμάκι.Και του χρόνου Κική μου με υγεία!!!Χρόνια Πολλά!

    ReplyDelete
  4. Πολύ ωραίο καί νόστιμο τό ψωμάκι σου Κική μου!!!Καί τού χρόνου!!!Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  5. Νόστιμο και μυρωδάτο!
    Και του χρόνου Κικίτσα!!! :)

    ReplyDelete
  6. Εύκολο ψωμάκι, αγαπημένο των Χριστουγέννων!
    Καλές γιορτές Κική!

    ReplyDelete
  7. Αφράτο, αφράτο το χριστόψωμό σου Κικη!

    ReplyDelete
  8. ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ! ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ! ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ? ΠΟΤΕ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ? ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΤΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ?

    ReplyDelete
  9. Δεν πειραζει :-) Όποτε θες. Συνήθως κόβουμε χριστόψωμο ανήμερα. Καλές γιορτές!

    ReplyDelete
  10. Ευχαριστώ για τα σχόλια! Φιλιά σε όλες!

    ReplyDelete
  11. Πολύ εύκολη συνταγή. Βγαίνει πολύ αρωματικό και νόστιμο ψωμί. Κάναμε παραλλαγή με αλεύρι ολικής αλεσης, απλά χρειάζεται λίγο παραπάνω νερό. Δοκιμάστε την

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι! Θα δοκιμαστεί!

      Delete