Saturday, October 16, 2010

Παγκόσμια ημέρα ψωμιού: Ψωμάκια με κολοκύθα και παπαρουνόσπορο

Την ιδέα για τα ψωμάκια αυτά, την πήρα από την αγαπημένη μου big mama. Αφού τα έφτιαξα πρώτα 2 φορές με το δικό της τρόπο, μετά, μου ήρθε μια ιδέα, αφού πρώτα μου χάρισαν 2 κολοκύθες.

Εδώ και μερικά χρόνια, όταν μου τις χάριζαν, δεν ήξερα τι να τις κάνω. Δεν ήθελα να τις κάνω γλυκό, γιατί θα κατέληγε στην κοιλίτσα μου. Τα παιδιά δεν τρελαίνονται.

Πίτες, πόσες να φτιάξω πια; Την έχω ρημάξει εκείνη την άμαξα!

Άρχισα να την καταψύχω τριμμένη για πίτες. Από πέρυσι όμως, έχω βρει ωραιότατους τρόπους για να χρησιμοποιώ το βρασμένο και λιωμένο (ακόμα και κατεψυγμένο) πουρέ της.

Καταρχήν, φτιάχνω ωραιότατο ψωμί με κολοκύθα. Όσοι έχετε το βιβλίο μου το έχετε δοκιμάσει; Αν όχι, χάνετε!

Μετά, άρχισα να τη βάζω σε κέικ! Απορείτε; Σύντομα θα δείτε ποστ με τέτοιο κέικ. Πριν λίγες μέρες, την έβαλα σε μπισκότα! Πιστέψτε με. Κανένας δεν καταλαβαίνει ότι το κέικ ή τα μπισκότα έχουν μέσα κολοκύθα!

Η παραλλαγή λοιπόν που έκανα από τη big mama είχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Έβαλα τις δικές μου πινελιές, αφαίρεσα λίγο βουτυράκι και έτοιμα τα ψωμάκια. Η Αγγελική, με ενημερώνει ότι αυτού του είδους τα μικρά ψωμάκια τα λένε scones. Στην Αμερική είχα δοκιμάσει scones γλυκά και δεν είχε πάει το μυαλό μου ότι μπορεί να υπάρχουν και αλμυρά. Όπως και να ΄χει, είναι πεντανόστιμα! Απολαύστε τα με μια γενναία δόση σάλτσα κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης σπό την ίδια συνταγή της big mama.

Ψωμάκια (scones) με κολοκύθα και παπαρουνόσπορο
Υλικά για 20-24 ψωμάκια
2 ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ½ κ. γ. παπαρουνόσπορο
1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ. γ. αλάτι
100 γρ. μαργαρίνη soft
¾
κούπας πολτό βρασμένης κολοκύθας (200 γρ.) *
Προαιρετικά:
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Μέσα σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τον παπαρουνόσπορο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Ρίχνουμε τη μαργαρίνη σε κομματάκια και το ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να ψιχουλιαστεί με το αλεύρι.
Ρίχνουμε τον πολτό κολοκύθας και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Το ζυμάρι δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει, πασπαλίστε με λίγο αλεύρι ακόμα.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας που θα δουλέψουμε, παίρνουμε το ζυμάρι και το πατικώνουμε σε χοντρό φύλλο (1-1 ½ εκατοστό).
Κόβουμε με κουπ πατ ή ποτήρι στρογγυλά ψωμάκια και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος. Εναλλακτικά, πλάθουμε στρογγυλά ψωμάκια.
Αλείφουμε με το αυγό.
Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Στο δικό μου φούρνο, τα ψήνω στο ψηλό ράφι, γιατί παίρνουν εύκολα χρώμα από κάτω. Αν χρειάζεται, βάζουμε αλουμινόχαρτο.

Για τον πολτό κολοκύθας:
Πλένουμε την κολοκύθα (στρογγυλή ή μακρόστενη) εξωτερικά.
Κόβουμε ένα κομμάτι 200 γρ. και το καθαρίζουμε.
Σε νερό που βράζει, ρίχνουμε την κολοκύθια κομμένη σε μεγάλα κομμάτια και βράζουμε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να τρυπιέται.
Στραγγίζουμε την κολοκύθα και τη λιώνουμε σε μπλέντερ. Αν έχετε πολλή κολοκύθα, κάντε το ίδιο σε μεγάλη ποσότητα. Γεμίστε πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης με 200 γρ. πολτό και φυλάξτε τα στην κατάψυξη για επόμενες χρήσεις.

Τη συνταγή την είχα κάνει εδώ και καιρό. Ειχα φωτογραφήσει μόνο το τελικό αποτέλεσμα, αλλά όταν θέλει να σπάσει το ποδάρι του ο έξω-από-δω, θα στην κάνει... Είχα αποφασίσει να βάλω τη συνταγή σύντομα και η καταλληλότερη μέρα είναι η σημερινή, που γιορτάζεται παγκόσμια η ημέρα διατροφής και ψωμιού. Κανονικά, σήμερα θα είχα παρουσίαση στο βιβλίο μου στη Ζάκυνθο, αλλά η απεργία των φορτηγών, τα πήγε όλα πίσω. Έτσι, ενώ εσείς διαβάζετε αυτό το ποστ, εγώ, αντί να έχω παρουσίαση σήμερα, βρίσκομαι στην 1η πανελλήνια συνάντηση μαγειρικών μπλογκ στην Αθήνα. Η παρουσίαση πήγε λίγο πιο πέρα, αλλά γι' αυτό, θα τα ξαναπούμε.

Επειδή λοιπόν σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα διατροφής και ψωμιού, ξαναέκανα πριν λίγες μέρες τη συνταγή, με αφορμή τη συνταξιοδότηση τριών συναδέλφων και εκεί ήταν που είπα ότι έβαλε το ποδαράκι του ο απαυτός και η μηχανή μου αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Τα ψωμάκια, μου στοίχισαν 200 ευρώ! Καθώς είχα βάλει όλα τα υλικά που βλέπετε στη φωτό, η μηχανή μου, που την προσέχω σαν τα μάτια μου, μου γλύστρησε απο τα χέρια και έπεσε μέσα στο μπωλ με το αλεύρι που βλέπετε....

Το πόσο στενοχωρήθηκα, μπορείτε να το δείτε εδώ, για να μην τα ξαναλέω. Βρε τι της έταξα για να καθαρίσει δεν λέγεται. Τι ότι θα βγάζω ωραία τοπία και φαγητά. Τι ότι θα την πάω στη συνάντηση του gfb. Τι ότι θα της πάρω τσικουλάτα...Τίποτα. Αυτή εκεί! Αλευρωμένη μου έβγαζε τι γλώσσα. Αφού είχα χρησιμοποιήσει όλους τους καλούς μου τρόπους, μετά πέρασα στα βασανιστήρια. Θα βγάλεις το αλευράκι από μέσα σου με το καλό, ναι ή ου; Όχι; Πάρε μια με το μπιστολάκι των μαλλιών. Λοιπόν; Μήπως άλλαξες γνώμη; Όχι;;; Τώρα δεις! Πάρε μία με την ηλεκτρική σκούπα! Ή θα τα ξεράσεις όλα, ή θα φτύσεις...αλεύρι! Είδε και αποείδε με τα βασανιστήρια, ξέρασε όσο αλεύρι μπορούσε να ξεράσει από το φακό και μισοέστρωσε. Καλά εντελώς δεν έγινε (φαίνεται στην 1η φωτό), αλλά εξακολουθεί να φωτογραφίζει. Αυτά με τις περιπέτειές μου!

Η συνταγή λοιπόν, μια και είναι η μέρα αφιερωμένη στο ψωμί το οποίο εγώ τιμώ και του έχω αδυναμία όπως ξέρετε, παίρνει μέρος σε ένα blog event που γίνεται εδώ και χρόνια, από γερμανίδα (αν δεν κάνω λάθος) μπλόγκερ και στο οποίο είχα πάρει πάλι μέρος παλιότερα. Οπότε η συνταγή ακολουθεί και στα αγγλικά. Ευχαριστώ Λιζ για τη βοήθεια!
Ελπίζω με πολλούς από σας, να συναντηθούμε σήμερα στην 1η συνάντηση μαγειρικών μπλογκ!

Φιλούμπες!

World Bread Day 2010 (submission date October 16)

Pumpkin scones with poppy seeds
it makes 20-24
Ingredients
2 1/2 cups self-raising flour
1 ½ teaspoon poppy seeds
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon salt
100 gr. soft unsalted margarine
¾
cup pumpkin puree (200 gr)
optional
a beaten egg for brushing


Method
Preheat oven to 170 degrees.
Φor the pumpkin
Cut a 200 gr. piece of pumpkin. Peel it and remove seeds.
Place pumpkin in a saucepan and cover with water.
Bring water to boil untill pumpkin pieces are tender, about 10 minutes.
When that’s done, turn heat off, drain the pumpkin and let it cool.

Mash, purée in a blender or food processor

Combine flour, sugar, baking powder, poppy seeds and salt in a large bowl.
Using your fingers, rub margarine into dry ingredients until it resembles fine breadcrumbs.
Add pumpkin to flour mixture and mix until the dough comes together.
The dough should not stick to hands. If sticky, sprinkle the dough with a little more flour.
Transfer to a lightly floured surface.
Roll out the dough to about 1-1 ½ cm thick and cut into circles with a round cutter.
Place the scones evenly spaced on the baking sheet
Brush lightly with beaten egg.
Bake scones for about 20 minutes at 170 C degrees, or until golden brown.

31 comments:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, δεν σε είχα για άνθρωπο που στεναχοριέται για άψυχα πράγματα, βέβαια για σενα η μηχανή είναι προέκταση του χεριού σου, οπότε σε καταλαβαίνω. Καλά να περάσετε στην συνάντηση.

    ReplyDelete
  2. Deli,γίνεται παραλλαγή;
    Αντί κολοκύθας-δε μ΄αρέσει-τι μπορούμε να βάλουμε;
    Να περάσετε όμορφα στη συνάντηση!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Φαίνονται πολύ ωραία τα ψωμάκια! Εδώ στην Αμερική τρώω συνέχεια pumpkin scones και είναι πεντανόστιμα! Καλά να περάσετε στη συνάντηση των bloggers! Να μας πεις νέα μετά!

    ReplyDelete
  4. Ααα και μεις είχαμε φτιάξει κέικ κολοκύθας!Πολύ νόστιμο!!
    Και αυτά τα γλυκούλια σου φαίνονται πολύ πολύ τέλεια! Αμα βρω χρόνο μπορεί να τα δοκιμάσω:)))
    Πολλά φιλιάααα!

    ReplyDelete
  5. Φανατική οπαδός της courge [όχι για τον πρίγκηπα!!]σε όλες της εκδοχές της θα μοιραστώ ένα μικρό tip για την παρασκευή του πουρέ.
    Αντί για το βράσιμο στην κατσαρόλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον φούρνο μικροκυμάτων:
    Κόβουμε τα 200γρ. κολοκύθας σε μικρά κυβάκια,τα βάζουμε σε μικρό πυρέξ και προσθέτουμε 3-4 κουταλιές σούπας νερό ή 25γρ. βούτυρο.Σκεπάζουμε με μεμβράνη τρυπημένη σε 2-3 σημεία με πιρούνι και ψήνουμε για 8 λεπτά ανάλογα με το φούρνο. Ανακατεύουμε μία φορά ενδιάμεσα με προσοχή στο καυτό σκεύος και στους καυτούς υδρατμούς!!
    Συνεχίζουμε με τη συνταγή της Κικής!
    Καλή επιτυχία Κική μου στη 1η συνάντηση των FOODBLOGGERS και με το καλό να ετοιμάσουμε και την εκδήλωσή σου στο νησί.
    Gros Bisous!!

    ReplyDelete
  6. Μανουσίνα, αυτό ξέχασα να το πω: ΠΟΤΕ δεν έχω στενοχωρηθεί για υλικό αγαθό. Αντιθετως θα έλεγα. Για τη μηχανλή στενοχωρήθηκα όμως γιατι την είχα αγαπήσει και τη χρησιμοποιώ καθημερινά...
    Περάσαμε πολύ ωραία! Μακάρι του χρόνου να είμαστε όλοι!

    Ελένη, μπορείς να βάλρις ξινόγαλο όπως έβαλε η Μαρία, ή άλλο υγρό γισ να αντικαταστήσει την υγρασία της κολοκύθας.

    My kitchen diary, καλωσήρθες! Εγώ δεν είχα ξαναφάει σκόουνς με κολοκύθα. Αλλά είναι πολύ νόστιμα! Μόλις γυρίσω, θα δω επισταμένως το ενδιαφέρον μπλογκ σου! Περάσαμε πολύ όμορφα!

    Μαγδούλι, βάλε τη μανούλα να στα φτιάξει! Φιλάκια!

    Πέννυ μουυυυυυ! Σε έχασα με αυτούς που έμπλεξες! χαχα!
    Οι αμερικάνοι επίσης, την κόβουν στη μέση, τη βάζουν ανάποδα σε κανονικό φούρνο και την ψήνουν.
    Ευχαριστούμε για τις ευχές. Ήταν όμορφα! Αντε και μας περιμενουν δουλειες!

    ReplyDelete
  7. αυτά θα έγιναν σούπερ νόστιμα, αυτό το 200 ευρώ ψωμάκι θα είναι όλα τα λεφτά, το κακό είναι η καθυστέρηση και το πρώτο σοκ που παθαίνουμε όταν ο "εξαποδώ" βάλει χεράκι ποδαράκι ουρά ότι προλάβει τέλος πάντων για να μας αναστατώσει, πάντα με μια δεύτερη ματιά όλα τα βλέπουμε πιο ήπια, λέμε κάθε εμπόδιο για καλό και συνεχίζουμε...

    ReplyDelete
  8. Χάρηκα που γνωριστήκαμε Κική. Έβαλα φωτογραφίες στο Facebook.

    ReplyDelete
  9. I love the color of your loaf. I hope Google translated it right - Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στην Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού.

    ReplyDelete
  10. Ευχαριστώ για την αναφορά Κικίτσα! Σύμφωνα με το σιωπηλό μου συνεργάτη τη Χαρά, αυτά τα μπισκοτάκια στην Αμερική λέγονται bisquits και η διαφορά τους με τα scones είναι ότι δεν έχουν αυγά, που συνήθως έχουν τα scones, και ότι αυτά τα ψωμάκια γίνονται συνήθως με τυρί ή βότανα ενώ τα scones είναι για πιο γλυκές γεύσεις.
    Nice to see you again dear;-)

    ReplyDelete
  11. Κι εγώ χάρηκα πολυ Κική μου που σε γνώρισα απο κοντά.
    Πραγματικά χθες πέρασα υπέροχα μαζί σας.
    Ελπίζω να τα ξαναπούμε
    Φιλιά :))

    ReplyDelete
  12. Κική καλημέρα σου.
    Πολύ ενδιαφέρον αυτό το ψωμί!
    Να σου πω μια άλλη ιδέα για την τριμμένη κολοκύθα; Κάνεις μπεσαμέλ με αλευράκι και βουτυράκι, προσθέτεις το γάλα και μοσχοκάρυδο και καθώς πήζει προσθέτεις την κολοκύθα την τριμμένη και τυριά και στο φούρνο πάνω από λαζάνια.. Τέλειο!!
    Καλή Κυριακή (εγώ μαγειρεύω ..ιστορία στο κεφάλι μου και λέω αύριο να την ..ξεφουρνίσω!)

    ReplyDelete
  13. Κικήηηη!! Αυτή τη στιγμή είναι στο φούρνο τα κεκάκια σου!( http://mikrikouzina.blogspot.com/2010/05/blog-post_16.html ) !Τα έκανα χωρίς τις φράουλες και δεν ξέρω τι θα βγει! Πάντως η ζύμη είναι πεντανόστιμη:)χαχαχα:)
    Φιλιά πολλάααααα!

    ReplyDelete
  14. Χάρηκα που εκτός από ηλεκτρονικά τα είπαμε και από κοντά. Ήταν μια πολύ ωραία συνάντηση. Ελπίζω να τα ξαναπούμε όποτε βρεθείς στο χωριό μας ξανά. Τα scones φαίνονται πολύ νόστιμα.

    ReplyDelete
  15. Θα δοκιμαστουν το συντομοτερο γιατι κολοκυθα δοξα το Θεο δεν μας απολειπει ποτε.

    ReplyDelete
  16. Adorei esse pão. Vou fazer logo.

    Beijos e boa semana.

    Carol
    http://cozinhando7.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. Πολύ ωραία πράγματα... και άντε τώρα να ψάχνω εγώ για κολοκύθα. Αλλά όλο και κάτι θα μου έρθει ως πεσκέσι από το πεθεροχώρι, είμαι σχεδόν σίγουρη γι' αυτό :-))

    ReplyDelete
  18. Γαστεροπλήξ, κάπως έτσι είναι τα πράγματα...Όλα καλά και όλα υπό έλεγχο!

    Ήβη κι εγώ! Καλή επιτυχία στο βιβλίο σου!

    Zorra thanks for the event. The colour is real and it is becuse of the pumpkin! :-)

    Βig mama, και γιατι λέγονται μπισκότα αφού δεν είναι; Τέσπα, όπως και να λέγονται, είναι νόστιμα!

    ReplyDelete
  19. Δεν αφήνεις Κική το μαγείρεμα- λέω εγώ- και νάρθεις ταξίδι με πολυτελές πούλμαν..και ότι ήθελε προκύψει..
    Μπες εδώ και δήλωσε συμμετοχή και με ποιον κάθεσαι δίπλα.
    http://anemondixtia.blogspot.com/2010/10/blog-post_18.html

    ReplyDelete
  20. @Κική, καθώς οι έντεκα συμπληρώθηκαν, σου απονέμω τιμητικά το ρόλο της μαυρομάλλας συνοδού με το σπινθηροβόλο βλέμμα..!
    Οκ;;
    Μας΄λείπει ο οδηγός!

    ReplyDelete
  21. Μάριον κι εγώ! Είσαι γλύκα και πολύ μου άρεσες! Να τα ξαναπούμε!

    Ρεγγίνα, μου άρεσε η ιδέα σου!

    Μάγδα τι έγιναν τα μάφινς;

    Κατερίνα κι εγώ!

    ReplyDelete
  22. Ρεγγίνα, φοβάμαι πως δεν μπορώ αυτή τη φορά. Πάσχω από ιντερνετ στο σπιτι. Γκρρρρ... Τωρα γραφω από αλλού...

    ReplyDelete
  23. Έλα ντε και εγώ αυτό είπα γι αυτό δεν το έγραψα. Αλλά αυτοί τα μπισκότα δεν τα λένε μπισκότα και έτσι μάλλον εκεί είναι η εξήγηση! Πάντως όπως και να τα λένε είναι νοστιμότατα. Τι κρίμα που δεν έχω κολοκύθα!

    ReplyDelete
  24. Αν μου το ειχες πει, ή μάλλον αν το ήξερα, θα σου έφερνα!

    ReplyDelete
  25. Carol, write ine english!

    Δημιουργία, καλή επιτυχια!

    ReplyDelete
  26. Κική, σκεφτόμουνα να συμπεριλάβω τα ψωμάκια στο μενού της παραμονής και ήθελα να σε ρωτήσω το εξής. Μπορώ να τα έχω έτοιμα απ' το πρωί και να τα ψήσω το βράδυ κι αν ναι πρέπει να είναι εντός ψυγείου;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ReplyDelete
  27. Γεια σου αλεπουδίτσα. Τα ψωμάκια χρειάζονται φούσκωμα και δεν ξέρω πως θα αντιδράσουν παραμένοντας τόσες ώρες σε αναμονή για το ψησιμο. Όλη η διαδικασία δεν κρατάει πολύ αν θες να τα ψήσεις εκείνη τη στιγμή, αλλιώς, ψήσε τα από το πρωι θα πρότεινα.

    ReplyDelete
  28. Σ' ευχαριστώ πολύ! Εννοείται ότι θ' ακολουθήσω τη συμβουλή σου και θα σ'ενημερώσω και για το αποτέλεσμα.
    Να είσαι καλά :)

    ReplyDelete
  29. Παρακαλώ! Θα περιμένω! :-)

    ReplyDelete
  30. Καλη Χρονιά με υγεία και ό, τι άλλο επιθυμείς!
    Λοιπόν σου οφείλω μια ενημέρωση: τα ψωμάκια έγιναν τέλεια και άρεσαν πολύ!!!
    Το ίδιο και μια άλλη σου συνταγή που δοκίμασα επίσης (τα τυροσφαιρίδια). Σχετικά με τα τυροσφαιρίδια βέβαια, σκέφτομαι να αυτοσχεδιάσω και να δοκιμάσω με φρέσκο μαλακό τυρί και χωρίς να τα ψήσω. Εννοείται χωρίς αλεύρι κλπ. Το λέω γιατί με το αλεύρι και το ψήσιμο παραπέμπουν σε ψωμάκια περισσότερο και θα μου άρεσε να έχουν πιο τυρένια γεύση.

    ReplyDelete
  31. Καλή χρονιά! Επίσης! Πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν και τα ψωμάκια και τα τυροσφαιρίδια. Ναι, αν κάνεις με μαλακό τυρί, μην τα ψήσεις! Ωραία θα είναι!

    ReplyDelete