Thursday, September 5, 2024

Μοσχάρι γιουβέτσι

 Ομολογώ ότι δεν είμαι από αυτούς που λατρεύουν το μοσχάρι. Επίσης δεν είμαι ο τύπος που λατρεύει το γιουβέτσι. Μου αρέσει μόνο ζεστό, εκείνη τη στιγμή που θα βγει. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο φαγητό το τσάκισα😊


Η αλήθεια είναι ότι ένα γιουβέτσι, είναι ένα απόλυτα comfort food, που σίγουρα θυμίζει σε όλους παιδικά χρόνια, οικογενειακά τραπέζια κλπ. 

Όταν φτιάχνετε μοσχάρι σε κατσαρόλα, προσέξτε να είναι απόλυτα στεγνό το κρέας, έτσι ώστε να πάρει χρώμα ολόγυρα με το σωταρισμα και όχι να βράσει. Προτιμήστε να το βάλετε σε σουρωτήρι στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ, για να έχει στεγνώσει. 


Μοσχάρι γιουβέτσι 

Υλικά για 4-5 μερίδες 

800-1000 γρ. μοσχάρι για γιουβέτσι 

Λίγο ελαιόλαδο 

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 κ. σ. πάστα ντομάτας 

Μισή κούπα κρασί 

2 κόκκους μπαχάρι 

250 γρ. κριθαράκι μέτριο 

Αλάτι 

Πιπέρι 


Εκτέλεση 

Από το προηγούμενο βράδυ, πλένουμε και αφήνουμε σε σουρωτήρι με πιάτο από κάτω, το μοσχάρι να σουρωσει στο ψυγείο. Εμένα μου αρέσει να είναι μικρά κομμάτια, οπότε το κόβω σε μπουκιές. Εσείς κόψτε το σε μέγεθος που σας αρέσει. 

Σε χύτρα ταχύτητας βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Σωταρουμε το μοσχάρι τμηματικά, να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε και το κρεμμύδι και το γυρίζουμε κι αυτό για λίγο. 

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση. 

Προσθέτουμε την πάστα και ανακατεύουμε, να ψηθεί λίγο στον πάτο της κατσαρόλας. 

Ρίχνουμε και το μπαχάρι και στη συνέχεια προσθέτουμε ζεστό νερό, να καλύπτει 1-2 δάχτυλα το κρέας. 

Κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά στο 8, με διαβάθμιση από 1 έως 12.

Όταν τελείωσε ο χρόνος, σβήνουμε τη χύτρα, αφήσουμε να ηρεμήσει και ανοίγουμε. 

Προθερμαινουμε τον φούρνο στους 190 με αέρα. 

Σε μέτριο ταψί, βάζουμε προσεχτικά το μοσχάρι με όλο το ζουμί του. 

Σκορπίζουμε το κριθαράκι ενδιάμεσα. Αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό. Το κριθαράκι ρουφάει πολύ νερό, οπότε το νερό θα πρέπει να περισσεύει όταν ρίξουμε το κριθαράκι. 

Αλατοπιπερωνουμε και το βάζουμε στον φούρνο. 

Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμο το κριθαράκι. Θα πρέπει να μείνει με ζουμάκι το φαγητό για να μην στεγνώσει. 

Σερβίρουμε αμέσως! 



No comments:

Post a Comment