Η φίλη μου η Πέννυ, εδώ και ένα χρόνο, έχει μπει αυτή και η οικογένειά της σε διατροφή χωρίς γλουτένη. Μπορεί η διατροφή χωρίς γλουτένη για κάποιους να είναι μόδα, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους που την ακολουθούν είναι ανάγκη. Τα άτομα με κοιλιοκάκη, μια σύγχρονη δυσανεξία να το πω ήπια, πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη για να ζουν καλά. Η ιστορία αυτή πιστεύω ότι είναι σχετικά πρόσφατη στα ιατρικά δεδομένα και πιστεύω ότι μέχρι να ανακαλυφτεί επίσημα η δυσανεξία στη γλουτένη, πολλά άτομα υπέφεραν χωρίς να ξέρουν το γιατί, για να μην αναφέρω τα προβλήματα υγείας που προέκυπταν αφού συνέχιζαν να τρώνε γλουτένη.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η καλύτερη διατροφή για να χάσεις κιλά, ήταν να κάνεις διατροφή χωρίς γλουτένη. Κι αυτό, γιατί απλά δεν κυκλοφορούσε τίποτα στην αγορά συσκευασμένο (γλυκά, σνακ κλπ). Τώρα πια, ειδικά τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορούν τα πάντα για άτομα που κάνουν τέτοια διατροφή. Φυσικά, θα πρέπει να τονίσω ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν, ήταν και είναι πανάκριβα. Ένας άνθρωπος δηλαδή που δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την κουζίνα, λέει το ψωμί ψωμάκι από την ακρίβεια των προϊόντων. Θέλω να πιστεύω, ότι με τον καιρό και τη μεγαλύτερη ζήτηση που υπάρχει πια, θα πέσουν και οι τιμές σ' αυτά τα προϊόντα.
Η Πέννυ, είναι από τους τυχερούς που της αρέσει η κουζίνα, οπότε έχει γίνει εξπέρ στο να φτιάχνει πια τα πάντα. Κι όταν λέμε τα πάντα στη διατροφή χωρίς γλουτένη, εννοούμε τα φαγητά που περιέχουν σιτηρά. Κατά καιρούς μου δίνει συνταγές, όπως επίσης μου δίνει διάφορα αρτοσκευάσματα να δοκιμάσω. Έτσι κάπως, και με αφορμή ένα γλυκό εδώ και ένα χρόνο, άρχισα δειλά-δειλά να κάνω κάποιες συνταγές κι εγώ χωρίς γλουτένη.
Το να μαγειρέψεις φαγητό ή γλυκό σε σπίτι που όλοι οι άλλοι τρώνε γλουτένη, δεν είναι απλή υπόθεση. Θέλει πολλή μεγάλη προσοχή στα πάντα. Στα σκεύη, στον φούρνο, στα υλικά, στις ετικέτες τους. Αν το κάνετε κι εσείς, δείξτε την ανάλογη προσοχή. Είναι θέμα υγείας και όχι μόδας.
Οπότε, δημιουργώ καινούρια κατηγορία "χωρίς γλουτένη" που σιγά σιγά θα εμπλουτίζεται. Η παρακάτω συνταγή και φωτογραφίες είναι της Πέννυς, την οποία ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες που κατά καιρούς μου δίνει!
Εύκολες, σπιτικές μπάρες ενέργειας χωρίς γλουτένη
Υλικά
1. 2,5-3 φλυτζάνια βρώμη χγλ, κορνφλεικς χγλ, ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους χωρίς ίχνη, σοκολάτα χγλ σε μικρά κομματάκια ή σταγόνες σοκολάτας χγλ, τριμμένη καρύδα χγλ
2. 1/2 φλυτζάνι σταφίδες πλυμένες με νερό και για 5' μέσα σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν
3. 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
Εκτέλεση
Α) Αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά 1+2.
Β)Σε ταψάκι (25x25 ή 25x30) στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
Γ) Τοποθετούμε στο ταψί μας όλα τα υλικά (Α) και τα πιέζουμε ελαφρά.
Δ) Ρίχνουμε σιγά σιγά όλο το ζαχαρούχο γάλα, ώστε να καλύπτει καλά όλη την επιφάνεια .
Ε) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170-180 βαθμούς ελέγχοντας πάντα το ψήσιμο ανάλογα με τον φούρνο μας.
*Μόλις ψηθεί το αφαιρούμε και το κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια αμέσως (όσο κρυώνει είναι και πιο δύσκολο να κοπούν ωραία ορθογώνια κομμάτια). *
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε μεταλλικό κουτί (αν προλάβουμε!)
Στην ερώτηση πόσα γραμμάρια από το κάθε υλικό, η Πέννυ είπε ότι υπάρχει ελευθερία!!! Μέχρι να συμπληρωθεί η ποσότητα των 2,5-3 φλυτζανιών περίπου βάζεις ό.τι θέλεις. ό.τι έχεις!!!
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η καλύτερη διατροφή για να χάσεις κιλά, ήταν να κάνεις διατροφή χωρίς γλουτένη. Κι αυτό, γιατί απλά δεν κυκλοφορούσε τίποτα στην αγορά συσκευασμένο (γλυκά, σνακ κλπ). Τώρα πια, ειδικά τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορούν τα πάντα για άτομα που κάνουν τέτοια διατροφή. Φυσικά, θα πρέπει να τονίσω ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν, ήταν και είναι πανάκριβα. Ένας άνθρωπος δηλαδή που δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την κουζίνα, λέει το ψωμί ψωμάκι από την ακρίβεια των προϊόντων. Θέλω να πιστεύω, ότι με τον καιρό και τη μεγαλύτερη ζήτηση που υπάρχει πια, θα πέσουν και οι τιμές σ' αυτά τα προϊόντα.
Η Πέννυ, είναι από τους τυχερούς που της αρέσει η κουζίνα, οπότε έχει γίνει εξπέρ στο να φτιάχνει πια τα πάντα. Κι όταν λέμε τα πάντα στη διατροφή χωρίς γλουτένη, εννοούμε τα φαγητά που περιέχουν σιτηρά. Κατά καιρούς μου δίνει συνταγές, όπως επίσης μου δίνει διάφορα αρτοσκευάσματα να δοκιμάσω. Έτσι κάπως, και με αφορμή ένα γλυκό εδώ και ένα χρόνο, άρχισα δειλά-δειλά να κάνω κάποιες συνταγές κι εγώ χωρίς γλουτένη.
Το να μαγειρέψεις φαγητό ή γλυκό σε σπίτι που όλοι οι άλλοι τρώνε γλουτένη, δεν είναι απλή υπόθεση. Θέλει πολλή μεγάλη προσοχή στα πάντα. Στα σκεύη, στον φούρνο, στα υλικά, στις ετικέτες τους. Αν το κάνετε κι εσείς, δείξτε την ανάλογη προσοχή. Είναι θέμα υγείας και όχι μόδας.
Οπότε, δημιουργώ καινούρια κατηγορία "χωρίς γλουτένη" που σιγά σιγά θα εμπλουτίζεται. Η παρακάτω συνταγή και φωτογραφίες είναι της Πέννυς, την οποία ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες που κατά καιρούς μου δίνει!
Εύκολες, σπιτικές μπάρες ενέργειας χωρίς γλουτένη
Υλικά
1. 2,5-3 φλυτζάνια βρώμη χγλ, κορνφλεικς χγλ, ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους χωρίς ίχνη, σοκολάτα χγλ σε μικρά κομματάκια ή σταγόνες σοκολάτας χγλ, τριμμένη καρύδα χγλ
2. 1/2 φλυτζάνι σταφίδες πλυμένες με νερό και για 5' μέσα σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν
3. 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
Εκτέλεση
Α) Αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά 1+2.
Β)Σε ταψάκι (25x25 ή 25x30) στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
Γ) Τοποθετούμε στο ταψί μας όλα τα υλικά (Α) και τα πιέζουμε ελαφρά.
Δ) Ρίχνουμε σιγά σιγά όλο το ζαχαρούχο γάλα, ώστε να καλύπτει καλά όλη την επιφάνεια .
Ε) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170-180 βαθμούς ελέγχοντας πάντα το ψήσιμο ανάλογα με τον φούρνο μας.
*Μόλις ψηθεί το αφαιρούμε και το κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια αμέσως (όσο κρυώνει είναι και πιο δύσκολο να κοπούν ωραία ορθογώνια κομμάτια). *
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε μεταλλικό κουτί (αν προλάβουμε!)
Στην ερώτηση πόσα γραμμάρια από το κάθε υλικό, η Πέννυ είπε ότι υπάρχει ελευθερία!!! Μέχρι να συμπληρωθεί η ποσότητα των 2,5-3 φλυτζανιών περίπου βάζεις ό.τι θέλεις. ό.τι έχεις!!!
No comments:
Post a Comment