Monday, November 30, 2015

Μελομακάρονα

Η μάνα μου ήταν πολύ καλή μαγείρισσα. Και ζαχαροπλάστισσα επίσης. Παρόλο που δεν είχε βγάλει γυμνάσιο (δύσκολα τα χρόνια μετά την κατοχή...), της έκοβε και έκανε πολλά πράγματα. Έραβε, γάζωνε, μαγείρευε από το μηδέν.


Σε ένα ντουλάπι, φύλαγε τις συνταγές που έγραφε πρόχειρα όπου έβρισκε. Στις λίγες συνταγές που υπάρχουν γραμμένες, σπάνια υπάρχει γραμμένη και η εκτέλεση. Δεν χρειαζόταν. Τη θυμόταν! Σημείωνε όπου έβρισκε με τον περίεργο γραφικό της χαρακτήρα και τα λίγα γράμματα που ήξερε. Γενικά θυμόταν απ' έξω ή αυτοσχεδίαζε, οπότε λίγες συνταγές έχουν σωθεί γραμμένες. Την εποχή που δεν υπήρχε ακόμα μίξερ, θυμάμαι να χτυπάει τα υλικά με αυγοδάρτη ή με ξύλινη κουτάλα, ή ακόμα και με το χέρι. Στις γραμμένες συνταγές θα κόλλαγε;


Όταν έφυγε για τα καλά, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα, ήταν να πάρω τις συνταγές που είχε γραμμένες, από εκείνο το μαγικό ντουλάπι που από μικρή επισκεπτόμουν συχνά και συμπλήρωνα κι εγώ με όσες με ενδιέφεραν καθώς μεγάλωνα. Μέσα σ' αυτές, υπήρχε μια συνταγή για μελομακάρονα, σημειωμένη πάνω σε μια παλιά καρτ ποστάλ, γύρευε πόσο παλιά και από ποιον είχε φτάσει στα χέρια της. Δυστυχώς δεν βρήκα πουθενά τη συνταγή της για δίπλες και θα πρέπει να αυτοσχεδιάσω με όσα θυμάμαι. Πάντα την άφηνα για τα "επόμενα Χριστούγεννα να τη ρωτήσω". Καταγράψτε τις συνταγές των γονιών σας όσο έχετε καιρό. Ειδικά τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου σας!


Πέρυσι σκάλιζα τις συνταγές και έπεσα πάνω της. Μόλις τότε πρόσεξα ότι ήταν η Νέα Υόρκη με τους δίδυμους πύργους που δεν υπάρχουν πια. Χαμογέλασα πικρά και αποφάσισα να δοκιμάσω τη συνταγή. Έκανα τις απαραίτητες αλλαγές γιατί η δόση ήταν μεγάλη, πρόσθεσα σιμιγδάλι και επίσης για το μέλωμα ακολούθησα τη διαδικασία της Ντίνας από Σπάρτη του παλιού Hungry, που όσοι την έχετε κάνει, ξέρετε πόσο πετυχημένη είναι. Προσωπικά μου αρέσουν τα μαλακά μελομακάρονα και τα καλομελωμένα. Αν δεν θέλετε να είναι πολύ μελωμένα, μην τα αφήσετε όλη νύχτα να ρουφήξουν σιρόπι.


Οπότε, όχι. Δεν θα πάω στη Νέα Υόρκη παρόλο που το θέλω πολύ, ούτε θα έρθει κανέας από Νέα Υόρκη. Απλά θα φτιάξω τα πετυχημένα μελομακάρονα της μάνας μου. Ήθελα να βρω τρόπο να σας παραπλανήσω και το κατάφερα :-) Άλλωστε ήταν απίθανο να το φανταστείτε!

Τα κουταλάκια πάνε στον Αχιλλέα! :-) Περιμένω δ/νση να στα στείλω!

True Random Number Service

Random Sequence Generator

Here is your sequence:
 9
 8
12
11
 6
 1
 7
 5
 2
10
 4
 3
Timestamp: 2015-11-29 22:02:43 UTC



Μελομακάρονα της μαμάς
Υλικά για 40 κομμάτια περίπου
4,5 φλυτζάνια του τσαγιού= 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
110 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα λάδι (μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο)
90 γρ. ζάχαρη
1 κ. γ. μπέκιν
½ κ. γ. μαγειρική σόδα
1/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/3 κούπας μπράντυ
2 κ. γ. κανέλλα
¼ κ. γ. γαρίφαλο
για το σιρόπι
1, 5 φλυτζάνα ζάχαρη (όπου φλυτζάνα, 3/4 δοσομετρικής κούπας)
1,5 φλυτζάνα νερό
½  φλυτζάνα μέλι
1-2 κ. σ. μέλι ακόμα
λίγο καρύδι τριμμένο

Εκτέλεση
Σε βαθύ μπωλ βάζουμε το πορτοκάλι, λάδι, μπράντυ και ζάχαρη. Ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το σιμιγδάλι.  Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι ανακατεμένο με το μπέκιν και τη σόδα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο σιγά-σιγά, αφήνοντας το σύρμα και συνεχίζοντας με το χέρι, μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή, που να μην κολλάει στα χέρια, αλλά να είναι οπωσδήποτε απαλή.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα.



Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε μακρόστενα μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς τα μελομακάρονα μέσα στο ταψί πριν τα σιροπιάσουμε.
Φτιάχνουμε το σιρόπι αφού έχουν κρυώσει καλά τα μελομακάρονα.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και τη μισή φλυτζάνα μέλι.
Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί ώστε να λιώσει η ζάχαρη για 2-3 λεπτά.
Όπως είναι καυτό το σιρόπι, το ρίχνουμε πάνω από τα μελομακάρονα. Το σιρόπι θα είναι πολύ, αλλά μην σας ανησυχεί.
Από πάνω, ρίχνουμε το υπόλοιπο μέλι, λίγο πάνω από το καθένα και πασπαλίζουμε με καρύδι.
Αφήνουμε να μείνουν έτσι όλη νύχτα, ώστε να ρουφήξουν όσο σιρόπι χρειάζονται. Θα δείτε ότι παρόλο που φαινόταν πολύ το σιρόπι, θα το έχουν ρουφήξει όλο.


Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες σήμερα!
Καλή εβδομάδα!

13 comments:

  1. Είπα και εγώ, χαχα! μακάρι να πήγαινες όμως :)
    Ωραία τα μελομακάρονα! Και του χρόνου!

    ReplyDelete
  2. Τι δίκιο που έχεις για τα παλιά χαρτάκια με τις συνταγές ή την αφήγηση τους, αλλά δεν πιστεύαμε ότι έρχεται το τέλος και χάσαμε τις αφηγήσεις.
    Καλές γιορτές με υγεία.

    ReplyDelete
  3. Πολύ ωραια... καλά τραταρίσματα!

    Καλή εβδομάδα :)

    ReplyDelete
  4. Αν ερχόσουν πάντως στη Νέα Υόρκη θα βρίσκαμε ευκαιρία για εκδρομούλα, να συναντηθούμε... Ίσως την επόμενη χρονιά :) Τα μελομακάρονα δείχνουν πολύ όμορφα! Καλημέρα και καλό μήνα, ΧΟΧΟ

    ReplyDelete
  5. Μπράβο Κική!!!
    Τέλεια τα μελομακάρονα!!! Από τις καλύτερες συνταγές που έχω δοκιμάσει..

    ReplyDelete
  6. Πόσα γραμμάρια είναι μία φλυτζάνα;; Δεν μου φαίνεται πολύ το σιρόπι μπορεί και να κάνω λάθος φυσικά!! Μου αρέσουν κ εμένα πάρα πολύ πολύ πολύ μαλακά κνμελωμένα τα μελομακάρονα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εμπιστέψου με με το σιρόπι. Είναι δοκιμασμένο. Η κούπα η δοσομετρική είναι 240 ml. Μία φλυτζάνα είναι 3/4 δοσομετρικής κούπας. Τα γραμμάρια διαφέρουν ανά υλικό.

      Delete
  7. Δοκιμασα πολλές συνταγές που εγγυόταν μαλακά μελομακάρονα να λιώνουν στο στόμα και όχι να θρυμματίζονται στα χέρια. Καμιά δεν με ικανοποίησε μέχρι που δοκιμασα την δικιά σας!!! Συγχαρητήρια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγώ το εννοώ χαχα! Ευχαριστώ πολύ! Και του χρόνου!

      Delete
    2. Συγνωμη : Ο φούρνος μου εχει μονο αντιστασης ( δεν ψήνει στον αερα) στα ποσα λεπτα και ποσους βαθμους? Ευχαριστώ.

      Delete
    3. 180 για 20 ή 170 για λίγο παραπάνω.

      Delete
  8. Γεια σας! Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το σιρόπιασμα. Γυρίζουμε καθόλου τα μελομακάρονα ώστε να ρουφήξουν καλά και από τις δύο πλευρές ή θα απορροφήσουν έτσι κι αλλιώς αυτό που χρειάζονται χωρίς γύρισμα; Φαίνονται τέλεια στη φωτογραφία σας, σιροπιασμένα μέχρι πάνω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα ροτφηξουν όσο χρειάζεται. Δεν χρειάζονται γύρισμα. Γίνονται τέλεια!

      Delete