Thursday, April 16, 2015

Σαλάτα με κινόα και άγρια σπαράγγια

Χρόνια πολλά φίλοι μου. Ελπίζω να περάσατε καλά με τις οικογένειές σας. Για μένα, ήταν ένα από τα πιο κουραστικά Πάσχα που έχω περάσει ποτέ. Λίγες φορές θυμάμαι να έχω κουραστεί τόσο πολύ Πάσχα. Πολλή δουλειά, λίγη ξεκούραση, ελάχιστος ύπνος. Παρόλα αυτά, πέρασα καλά, με φίλους, την οικογένεια κλπ.


Την κινόα δεν είχε τύχει να τη δοκιμάσω μέχρι χτες. Κάπου σε κάποιο σχόλιο το ανέφερα με τη φίλη μου την Αγγελική και όπως έχει ξανακάνει στο παρελθόν με άλλο υλικό, στην πρώτη μας συνάντηση μου έφερε ένα σακουλάκι! :-)
Το σακουλάκι έμεινε 2-3 μήνες στο ντουλάπι μου μέχρι να βρω το χρόνο να ασχοληθώ μαζί του. Το μόνο που ήξερα διαβάζοντας από δω κι από κει, είναι ότι έπρεπε να την ξεπλύνω, για να μην αφήσει γεύση πικρίλας. Φοβούμενη φαίνεται ότι δεν θα μου πολυαρέσει, δεν βιάστηκα να τη χρησιμοποιήσω.
Μόλις χτες έκανα μια συνταγή. Διάβασα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή εδώ, έκανα μερικές αλλαγές και την έκανα. Ένα σας λέω: την ερωτεύτηκα! Είναι καλύτερh από ρύζι και από κους κους μακράν! Μου αρέσει αυτή η τραγανή και παιχνιδιάρικη γεύση που έχει πάρα πολύ! Ταιριάζει απίστευτα με λαδολέμονο και μάραθο! Γενικά πιστεύω ότι μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς συνδυασμούς! Δοκιμάστε την παρακάτω σαλάτα και θα ενθουσιαστείτε!


Θυμηθείτε να την ξεπλύνετε καλά πριν το μαγειρέψετε. Θυμηθείτε επίσης ότι αν θέλετε να βράσει και να μην τη σουρώσετε, η αναλογία είναι ένα μέρος κινόα, δύο μέρη νερό.



 
Σαλάτα με κινόα και άγρια σπαράγγια
Υλικά για ένα μέτριο μπωλ (τα οποία δεν είναι απολύτως μετρημένα εκτός από τα 2 πρώτα)
3/4 κούπας κινόα
1,5 κούπα νερό
λίγα άγρια σπαράγγια (ή εμπορίου καθαρισμένα)
3-4 φουντάκια μάραθο ψιλοκομμένο
2-3 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κ. σ. αμύγδαλα φιλέ
λίγο ξύσμα λεμονιού
100 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
για τη σως
λίγο ελαιόλαδο
1/2 μικρό λεμόνι ή όσο θέλετε
λίγο αλάτι
1/2 κ. γ. μέλι

Εκτέλεση
Ξεπλένουμε καλά σε λεπτό σουρωτήρι την κινόα.
Βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα να βράσει, ρίχνουμε την κινόα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει 15 λεπτά (ή μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό).
Αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε σε σαλατιέρα. Μπορείτε να αλατίσετε κατά τον βρασμό, αλλά εγώ προτίμησα να αλατίσω το λαδολέμονο.
Κόβουμε τα σπαράγγια σε κομμάτια 2-3 εκ. (εγώ ήμουν τυχερή και βρήκα άγρια έξω από το σπίτι μου) ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, μαϊντανό, μάραθο και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ξύσμα, τυρί και τα αμύγδαλα επίσης.
Φτιάχνουμε τη σως και περιχύνουμε τη σαλάτα μας. Είναι πεντανόστιμη!

Τέλος, δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό και να μην σας δείξω την τούρτα που έκανα. Ο Απρίλιος είναι ο μήνας γενεθλίων των τριών από τους τέσσερίς μας. Δεν έχει πλάκα;


7 comments:

  1. Χρόνια Πολλά!!
    Λατρέυω κινόα και ο συνδυασμός που έκανες με σπαράγγια και όλα τα μυρωρδικά μου αρέσει πολύ. Φοβερή η τούρτα που έφτιαξες, ελπίζω να κάνεις και σχετική ανάρτηση.

    ReplyDelete
  2. Αλήθεια ήταν καλή η κινόα;; Και εγώ δεν έχω ακόμη το κουράγιο να τη δοκιμάσω, χιχι!
    Πολύ ωραία σαλάτα!
    Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες! Καλά η τούρτα τέλεια!

    ReplyDelete
  3. Είναι τόσο ωφέλιμη από ότι διαβάζω αλλά ακόμα δεν την έχω δοκιμάσει, είναι μια καλή ευκαιρία
    να φτιάξουμε την συνταγή σου που φαίνεται πολύ ωραία!
    Χρόνια πολλά με υγεία!

    ReplyDelete
  4. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η κινοα! Ποτέ δεν κουβαλάω, από την άλλη άκρη του κόσμου, κάτι που να μην είμαι σίγουρη 1.000% ότι θα σου αρέσει! Η συνταγή σου θα δοκιμαστεί μόλις συγκεντρώσω τα υλικά! Φαίνεται πολύ καλή!

    Το έλεγες ότι θα την κάνεις στα γενέθλια την τούρτα που πάει κόντρα στους νόμους της βαρύτητας! Και την έκανες ΤΕΛΕΙΑ! (τώρα κάτι είπα... Λες και υπήρχε περίπτωση να μην...)
    Χρόνια πολλά λοιπόν! Ευχές τρυφερές σταλμένες από Ν Ημισφαίριο! <3

    ReplyDelete
  5. ωραια η συνταγη με κινοα.
    η τουρτα τελεια!!!!!
    και με την ευκαιρια χρονια πολλα στους τρεις σας που γιορταζουν!

    ReplyDelete
  6. Χρόνια Πολλά Κική μου! Βρε λες να το τολμήσω και εγώ που την έχω στο ντουλάπι και με κοιτά και την κοιτώ; Έχω την αίσθηση ότι θα μου βγει νια νια....και έλεγα να την φτιάξω για πρωινό. Ωραία πάντως η πρότασή σου. Ευχαριστούμε για την ιδέα :)

    ReplyDelete
  7. Την κινόα την ανακάλυψα πρόσφατα και εγώ και την λάτρεψα!
    Αυτό είναι οικονομία! 3 γιορτές ένα πάρτυ, όχι σαν εμάς που έχει ο κάθενας μας τον μήνα του χαχα
    Να είστε πολύχρονοι λοιπόν και πάντα αγαπημένοι για να τα γιορτάζεται πα΄ρεα Κική μου!

    ReplyDelete