Monday, December 8, 2014

Τάρτα με κασέρι και μπεσαμέλ

Όπως ίσως παρατηρήσατε, έχω ξεκινήσει τις γιορτινές συνταγές. Φαγητά και γλυκά που μπορούμε να φάμε με τους αγαπημένους μας τις γιορτινές μέρες, χωρίς να ξοδέψουμε μια περιουσία.

Μία πολύ νόστιμη και όχι ιδιαίτερα βαριά τάρτα φάγαμε πριν λίγο καιρό. Την ιδέα για τη γέμιση την είχα δει εδώ, αλλά δεν προλάβαινα, ούτε ήθελα να φτιάξω πίτα. Ήθελα κάτι μικρότερο σε ποσότητα για ευνόητους λόγους. Κράτησα την ιδέα για τη γέμιση και την προσάρμοσα στις ανάγκες μου.
Δοκιμάστε τη ή κρατήστε την ιδέα για κάποιο τραπέζι.



Τάρτα με κασέρι και μπεσαμέλ
Υλικά για ταψί τάρτας
για τη ζύμη
270 γρ. αλεύρι
130 γ.ρ βούτυρο παγωμένο σε κομματάκια
4 κ. σ. νερό
1 κρόκο αυγού
λίγο αλάτι
1 κ. γ. ζάχαρη
για τη γέμιση
1/2 λίτρο γάλα
50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. κασέρι τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού
1 κρόκο αυγού
1 κ. σ. βούτυρο
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι

λίγο σουσάμι


Εκτέλεση
Μέσα σε μπωλάκι  χτυπάμε τον κρόκο με το παγωμένο νερό.
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στο αλεύρι το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και ανακατεύουμε γρήγορα με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να έχουμε ένα μίγμα σαν τραχανά (μπλιαχ).
Δουλεύουμε γρήγορα, γιατί ζύμη δεν πρέπει να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε και το νερό με το αυγό λίγο-λίγο.
Ανακατεύουμε πάλι γρήγορα.
Η ζύμη μας θα πρέπει να μην είναι λασπωμένη και να μην κολλάει στα χέρια.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 με 1 ώρα.

Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη γέμιση.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε το μίγμα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Όταν πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το αυγό, το βούτυρο, τα μπαχαρικά, το τυρί, ενώ ανακατεύουμε μετά από κάθε προσθήκη.
Την καλύπτουμε με μεμβράνη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε και να πέσει η θερμοκρασία της.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και απλώνουμε τη ζύμη να καλύψει πάτο και τοιχώματα. Την τρυπάμε με πηρούνι.
Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος και μπίλιες ψησίματος ή φασόλια από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.


Βγάζουμε από τον φούρνο, απλώνουμε την κρέμα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ξαναψήνουμε για 25 λεπτά ακόμα.

Σερβίρουμε ζεστή ή ακόμα και κρύα!

Καλή εβδομάδα!

9 comments:

  1. Ξεχωριστή και λαχταριστη!
    Καλή εβδομάδα
    Φιλιά :)

    ReplyDelete
  2. Γιατί να δω μια τέτοια συνταγή τέτοια ώρα;;
    Φαντάζομαι την τάρτα σου υπέροχα κρεμώδη και κάπως μαστιχωτή Κική!
    Ωραία πρόταση για τις γιορτές και όχι μόνο!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  3. ωραια προταση!ευχαριστουμε!καλες γιορτες!

    ReplyDelete
  4. θα την δοκιμάσουμε και ειμαι σιγουρη οτι θα την κρατησουμε!!!!!!!!!
    καλη εβδομαδουλααααα

    ReplyDelete
  5. Σούπερ Συνταγούλα και για γιορτή αλλά και για μπυρίτσα με φίλους!!!!!

    ReplyDelete
  6. Παντός καιρού η συνταγή σου Κική μου!Μου αρέσει πολύ!!

    ReplyDelete
  7. αχ αυτές οι τάρτες θα μας καταστρέψουν....

    ReplyDelete
  8. Μμμμ,τέλεια η ταρτούλα σου Κική!!
    Θα δοκιμαστεί μέσα στίς γιορτές!!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  9. Σκέτη νοστιμιά, Κικίτσα!! Καλή σου μέρα, ΧΟΧΟ

    ReplyDelete