Friday, December 19, 2014

Κορμός κάστανο

Καιρό ήθελα να δοκιμάσω να φτιάξω ένα γλυκό με κάστανα. Μία φορά όλη όλη είχα δοκιμάσει να φτιάξω γλυκό με κάστανα, κι αυτή όταν ήμουν κάτω από 20. Το αποτέλεσμα δεν με ενθουσίασε και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα κάστανα τελικά δεν μου αρέσουν στα γλυκά. Προτιμούσα να τα βάζω στα φαγητά, ή να τα βράζω σε αλατισμένο νερό, να τα κόβω στη μέση και να τα τρώω με το κουταλάκι του γλυκού.

Κάποια στιγμή, αγόρασα μια κονσέρβα πουρέ κάστανου, χωρίς να ξέρω τι θα την κάνω. Έμεινε στο ντουλάπι για μήνες και στο τέλος αποφάσια να την κάνω κορμό, προσθέτοντας βήμα βήμα τα υλικά, για να είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει :-)

Το αποτέλεσμα ήταν όντως καλό!


Κορμός κάστανο
Υλικά
για το παντεσπάνι
5 αυγά
5 κ. σ. ζάχαρη
2 κ. σ. κακάο σκόνη
για την κρέμα κάστανο
1 κονσέρβα άγλυκο πουρέ κάστανου 440 γρ.
6 κ. σ. ζαχαρούχο γάλα
3 κ. σ.  ρούμι
3 κ. σ. κρέμα γάλακτος 35 %
1 πρέζα αλάτι
για τη μους
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
60 γρ. γάλα φρέσκο
100 κρέμα γάλακτος 35 %

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το παντεσπάνι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν προσθέσουμε την κρέμα, που μπορούμε να τη φτιάξουμε στη συνέχεια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο σε πάνω κάτω αντιστάσεις στους 170 βαθμούς.
Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά.
Στρώνουμε το ρηχό ταψί φούρνου με λαδόκολλα, την οποία βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 170 βαθμούς σε συμβατικό φούρνο ή στους 160 με αέρα για 15 λεπτά..
Στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα και την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Πιάνουμε από τις άκρες τη λαδόκολλα με το παντεσπάνι και την αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα.
Αφαιρούμε προσεχτικά τη λαδόκολλα.
Τυλίγουμε το παντεσπάνι ΜΑΖΙ με την πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει.

Φτιάχνουμε τη γέμιση.
Χτυπάμε σε μπλέντερ τον πουρέ κάστανο να αφρατέψει και να μην έχει κομπάκια. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας.

Για της μους:
Η μους θα πρέπει να απλωθεί σχεδόν αμέσως μόλις φτιαχτεί, γιατί με την ώρα χάνει τον όγκο της και την όμορφη υφή της αν μείνει για ώρα. Ετοιμάστε τη λοιπόν μόλις όλα είναι έτοιμα και η κρέμα κάστανο μέσα στο παντεσπάνι.
Ζεσταίνουμε το γάλα.
Σπάμε σε κομματάκια τη σοκολάτα σε μεταλλικό μπωλ.
Ρίχνουμε το καυτό γάλα στη σοκολάτα και αφήνουμε να λιώσει.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος κουταλιά-κουταλιά στην κρύα πια σοκολάτα. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.

Όταν κρυώσει το παντεσπάνι, ξετυλίγουμε και απλώνουμε τη γέμιση. Μην το παρακάνετε με τη γέμιση στις άκρες, γιατί με το τύλιγμα θα βγαίνει έξω.
Απλώνουμε τη μους σε όλη την επιφάνεια. Με πηρούνι σχηματίζουμε τα "νερά" του κορμού.
Μπορούμε να κόψουμε και ένα μικρό κομμάτι και να το κολλήσουμε στο πλάι για να δείχνει πιο φυσικός ο κορμός.
Βάζουμε στο ψυγείο 1-2 ώρες μέχρι να σερβίρουμε, για να σφίξει.

Καλό πσκ!

14 comments:

  1. Πολύ ωραία συνταγή για χριστουγεννιάτικο γλυκό, με τις οδηγίες σου φαίνεται εύκολο γιατί το είχα στο μυαλό μου άπιαστο.
    Ευχαριστούμε πολύ, καλές γιορτές!!!!

    ReplyDelete
  2. Πολύ όμορφος και "ρεαλιστικός" ο κορμός. Και εγώ με το κάστανο το ίδιο θέμα έχω. Παλια που είχα δοκιμάσει είχα απορρίψει τη γεύση αλλα τελευταία που το βλέπω σε πολλές συνταγές μου φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να αναθεώρησω και να δώσω μια ευκαιρία στο κάστανο.

    ReplyDelete
  3. Πολύ όμορφος και επιτυχημένος μοιάζει Κική.
    Με το καλό στα φετινά Χριστούγεννα σου εύχομαι και πάντα γλύκα!

    ReplyDelete
  4. Συμφωνώ με τη Τάνια! Όμορφος και ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ο κορμός σου!!
    Σοκολάτα με κρέμα κάστανο είναι σουπερ συνδυασμός!!!

    ReplyDelete
  5. Υπερπαραγωγή ο κορμός σου Κική!!!Καί σούπερ γεύση!!
    Καλές γιορτές !!Καλά νά περάσεις!!!

    ReplyDelete
  6. Εμενα παλι μου αρεσει πολυ το καστανο αρα νομιζω οτι ο καστανενιος κορμος σου θα μου αρεσει παααααραααααα πολυ!!!!!!

    ReplyDelete
  7. Κική μου τέλειος ο κορμός σου!Θα τον φτιάξω για τα Χριστούγεννα.Να σε ρωτήσω όμως κάτι. Το παντεσπάνι δεν έχει αλεύρι;

    ReplyDelete
  8. Οχι. Δεν έχει. Αν φοβάσαι να κάνεις αυτό το παντεσπάνι υπάρχουν κι άλλες συνταγές με παντεσπάνια στο μπλογκ. Κανε μια από αυτές. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι δεν το φοβάμαι.Απλά ήθελα να σιγουρευτώ.Αυτό θα κάνω για τα Χριστούγεννα.Σ' ευχαριστώ πολύ Κική μου.

      Delete
    2. H8ELA NA RWTHSW KATI SXETIKA ME TA AYGA.EXEIS XWRISEI TO ASPRADI AP TON KROKO GIA TO PANTESPANI.......?

      Delete
  9. Μα πόσο τελεια φτιαγμένος! Πως το καταφέρνεις?!

    ReplyDelete
  10. Σήμερα αγόρασα κάστανα! Όπως καταλαβαίνεις μπήκα σε πειρασμό! Ο κορμός είναι τόσο τέλειος που μοιάζει αληθινός! Πραγματική καλλιτέχνιδα είσαι..^^

    ReplyDelete
  11. ta ayga ta vazeis ola mazi me th zaxarh kai to kakao......?h xwrizeis opws otan kaneis maregka......?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όλα μαζί όπως όταν κάνουμε παντεσπάνι!

      Delete