Friday, August 29, 2014

Κολοκυθόπιτα με έτοιμα χωριάτικα φύλλα

Σας έχω ξαναπεί ότι υπάρχουν στο εμπόριο έτοιμα χωριάτικα φύλλα με την ονομασία χοντρό φύλλο για πίτες, που το βρίσκω πάρα πολύ καλό. Τόσο στην αφή αλλά και στο αποτέλεσμα, είναι όντως σαν χωριάτικο φύλλο.


Έφτιαξα μια κολοκυθόπιτα με αυτά της Παναγίας. Τόσο νόστιμη, που η κόρη μου η οποία δεν τρελαίνεται για κολοκύθι, έτρωγε και ξανάτρωγε. Μάλιστα κατέψυξα λίγη και ξανάφαγε όταν την έβγαλα πάλι από την κατάψυξη.

Πάμε να τη δούμε;


Κολοκυθόπιτα με έτοιμα χωριάτικα φύλλα
Υλικά για ταψί φούρνου
3 μεγάλα κολοκύθια
200 γρ. ανθότυρο
300 γρ. φέτα
αλάτι
πιπέρι
3 κ. σ. κολοκυθόσπορους (μην τους παραλείψετε, κάνουν τη διαφορά)
1 κ. σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
ίσως χρειαστεί λίγο γάλα (μερικές κουταλιές)
1/2 κιλό χοντρό φύλλο για πίτες
ελαιόλαδο για τα φύλλα (ίσως παραπάνω από μισή κούπα)
σουσάμι αν θέλετε


Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τα φύλλα.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κολοκύθια.
Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη του κρεμμυδιού σε σουρωτήρι και τα στύβουμε με τα χέρια μας καλά, να βγουν τα υγρά.
Σε μπωλ τρίβουμε τα τυριά με πηρούνι.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τους σπόρους, τον δυόσμο και ανακατεύουμε.
Ξαναστύβουμε λίγο τα κολοκύθια και τα ανακατεύουμε και αυτά.
Αν η γέμισή σας, σας φαίνεται στεγνή (θα τρίβεται και δεν θα είναι ενιαία), ρίξτε λίγο γάλα. Μπορείτε να βάλετε και αυγό. Εμένα δεν μου αρέσουν τα αυγά στις πίτες, οπότε δεν βάζω. Αν σας αρέσουν μπορείτε να βάλετε. 

Λαδώνουμε το ταψί στον πάτο και στα πλαϊνά.
Στρώνουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε ελαφρώς παντού. Στρώνουμε συνολικά τέσσερα φύλλα κάτω, λαδώνοντάς τα πάντα και φροντίζοντας να περισσεύουν από όλες τις πλευρές του ταψιού το ίδιο.
Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να πάει παντού.
Στρώνουμε τα υπόλοιπα τρία φύλλα, λαδώνοντάς τα πάλι.
Τυλίγουμε σε κόθρο τα φύλλα που περισσεύουν ολόγυρα από το ταψί.
Λαδώνουμε από πάνω την πίτα και τον κόθρο.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Χαράζουμε την πίτα μας σε κομμάτια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα με αέρα στους 180 βαθμούς, ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα.


Τρώγεται ευχάριστα ζεστή και παγωμένη. Αν σας περισσέψει, μπορείτε να τη βάλετε στην κατάψυξη.

Καλό Σαββατοκύριακο!

6 comments:

  1. Υπέροχη, τραγανή με σουσαμάκι!
    Καλό μας ξημέρωμα

    ReplyDelete
  2. Καλέ τη λιγουρεύτηκα πρωί πρωί!!! Και που να κάνεις κιμαδόπιτα με το χωριάτικο....ή πρασόπιτα!!!! Φανταστικές!!! Έχω τρελη αδυναμία στις πιτούλες!!!

    ReplyDelete
  3. Το χωριάτικο φύλλο είναι το καλύτερο! Και η κολοκυθόπιτα τέλεια!

    ReplyDelete
  4. Τέλεια η πιτούλα σου Κική μου!!Εχω πολύ καιρό νά φτιάξω πίτα!!Θά τήν δοκιμάσω!!
    Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!

    ReplyDelete
  5. Υπέροχη! Η γέμιση μου θύμισε λίγο το μπουρέκι που φτιάχνω με κολοκυθάκια και ανθότυρο! :)

    ReplyDelete
  6. Υπέροχη πίτα έχω μια τεράστια κολοκύθα στη βεράντα και όταν την κόψω θα δοκιμάσω διάφορες πίτες αρμυρές και γλυκές.

    ReplyDelete