Friday, June 6, 2014

Ταρτάκια λεμονιού

Θυμάστε τα ταρτάκια λεμονιού που είχα φτιάξει; Δοκίμαζα τότε μια συνταγή που είχα βρει και από τότε της έχω κάνει χίλιες αλλαγές. Η αρχική συνταγή έδινε μια ζύμη που δεν υπήρχε περίπτωση όχι να πλαστεί αν δεν έβαζες κι άλλο αλεύρι, αλλά ούτε και να φαγωθεί. Η δε κρέμα, ήταν ένα λεμονάτο ζουμί που έπρεπε να πήξει στον φούρνο. Τα νεύρα μου είχαν γίνει κρόσσια όταν τα έφτιαξα και δεν έλεγε να πήξει με τίποτα κι εγώ ήθελα να πάω το γλυκό σε επίσκεψη... Τελικά πήξαμε την κρέμα (τι κρέμα; ζουμί πρέπει να πω) στον φούρνο μικροκυμάτων της Πέννυς... Μετά από αυτό, έφτιαξα 2-3 φορές ξανά ταρτάκια και κάθε φορά με άλλη συνταγή. Τελικά, έκανα μια μπισκοτένια και βουτυράτη βάση (σαν τα μπισκότα βουτύρου που θρυμματίζονται στο στόμα...) και από πάνω έβαλα μια κρέμα λεμονιού που άνετα μπαίνει και σε γέμιση τούρτας. Πώς λέμε η αρχική συνταγή; Καμία σχέση...


Η κρέμα είναι 24 κουταλιές, αλλά μπορεί να μην σας χρησιμεύσει όλη. Ανάλογα πόσο ύψος θα δώσετε στα ταρτάκια σας και πόση γέμιση θα βάλετε, μπορεί να σας περισσέψει. Αν σας περισσέψει, βάλτε τη σε άλλο γλυκάκι, βάλτε τη ανάμεσα σε μπισκότα, φάτε τη σκέτη ή φυλλάξτε τη στην κατάψυξη για άλλη φορά.

Ταρτάκια λεμονιού
Υλικά για 12 ταρτάκια
για τη μπισκοτένια βάση
230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. άχνη ζάχαρη
130-150 γρ. μαργαρίνη soft ή βούτυρο μαλακό
για την κρέμα λεμονιού
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. νερό
2 κρόκοι αυγών
1/2 κούπα (120 ml) χυμό λεμονιού
1 κ. σ. βούτυρο αγελαδινό
1 πρέζα αλάτι
προαιρετικά: ξύσμα λεμονιού (που δεν έβαλα)


Εκτέλεση
Για τη βάση:
Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας να ενωθεί με το αλεύρι. Ξεκινήστε με 130 γρ.  βούτυρο και αν μετά από καλό ανακάτεμα και ζύμωμα δεν έχει πάρει όλο το αλεύρι, προσθέστε άλλα 30 γραμμάρια. Στο τέλος θα έχετε μια ζύμη απαλή, που δεν κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια.
Στρώνουμε σε μαφινοταψί* χαρτάκια (για να μην ξεκολλάμε μετά τη ζύμη και για να μην καταστρέφεται το ταψί).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα. 


Ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας το κομματάκι που θα βάλουμε στο χαρτάκι, το τοποθετούμε και του δίνουμε σχήμα με τα δάχτυλά μας, να πιάσει τη βάση και τα πλαϊνά ώστε να δημιουργηθεί χώρος για την κρέμα μετά.  Κάνουμε το ίδιο για τα υπόλοιπα ταρτάκια.


Τα ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε από τον φούρνο να κρυώσουν. Αν έχουν φουσκώσει, αφήνουμε 3-5 λεπτά να κρυώσουν λίγο και τα "πατάμε" με ένα γουδοχέρι ή κάτι άλλο, ώστε να κάνουμε χώρο για την κρέμα.
Μέχρι να ψηθούν όμως, φτιάχνουμε την κρέμα.

*Αν δεν έχετε μαφινοταψί, μπορείτε να στρώσετε όλη τη ζύμη σε ταψί σε ενιαίο κομμάτι. Μετά, θα στρώσετε από πάνω την κρέμα και θα κόψετε τα ταρτάκια σε όσο μεγάλα κομμάτια θέλετε.

Για την κρέμα:
Σε ένα μπωλ, βάζουμε τους 2 κρόκους και τους χτυπάμε με σύρμα για λίγα δευτερόλεπτα.
Ετοιμάζουμε και το χυμό λεμονιού.
Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά να μην μείνουν σβώλοι από το αλεύρι.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό ενώ ανακατεύουμε, φτιάχνοντας μια πάστα που όλο και θα αραιώνει με το νερό.
Όταν έχουν ενωθεί όλα τα υλικά, βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά. Αρχικά σε μέτρια-δυνατή και στη συνέχεια σε μέτρια.
Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα. Μόλις ζεσταθεί το μίγμα, αρχίζει να πήζει, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Όταν δούμε ότι έπηξε (θα συμβεί μετά από 5-8 λεπτά), ρίχνουμε το μίγμα στους κρόκους και ανακατεύουμε.
Γυρίζουμε όλο το υλικό στο κατσαρολάκι πάλι, ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε και τον χυμό και ανακατεύουμε πάλι για να πήξει ξανά.
Όταν πήξει η κρέμα είναι έτοιμη. Καθώς θα κρυώνει θα πήζει περισσότερο.
Αν δεν τη βάλουμε άμεσα στα ταρτάκια ή όπου τη χρησιμοποιήσουμε, την καλύπτουμε με μεμβράνη για να μην πετσιάσει.

Γεμίζουμε τα ταρτάκια μας όταν έχουν κρυώσει., με όσο υλικό θέλουμε.
Είναι ξινούλια, είναι λεμονάτα, είναι ιδανικά για τους λάτρεις των λεμονογλυκών.

Στις επάνω φωτό που ήταν και η τελευταία δοκιμή, τα χαρτάκια ξεκολλούσαν από μόνα τους. Στις κάτω φωτό με τα ροζ χαρτάκια, βλέπετε και την "προβληματική" κρέμα που τελικά έπηξε στον φούρνο. Κρέμες λεμονιού υπάρχουν πολλές: χωρίς αλεύρι, με περισσότερα αυγά κλπ Αυτή είναι μια πολύ σταθερή και ευέλικτη (μπορείτε να αυξομειώσετε υλικά), που κάνει για πολλές χρήσεις.




11 comments:

  1. Καλησπέρα Κική!!Καί η ζύμη αλλά καί η κρεμούλα σου,σούπερ!!Λαχταριστά τά ταρτάκια σου!!Ωραίες οι φωτό σου!!Καλό τριήμερο!!Εάν θέλης,μπορείς νά λάβεις μέρος στό Giveaway μου!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  2. Είναι πολύ εκνευριστικό όταν δεν βγαίνει συνταγή, ιδίως όταν τη φτιάχνεις για συγκεκριμένη περίσταση!! Αλλά η κρέμα σου φαίνεται πολύ νόστιμη και λεμονάτη! Γιαμ!! Αμ μέσα στα ταρτάκια βάζαμε άλλο ένα χαρτάκι για cupcakes και το γεμίζαμε με φασόλια/ρύζι όσο το ψήναμε; Δεν θα γλυτώναμε το "άνοιγμα" μετά;

    ReplyDelete
  3. Ντίμη ευχαριστώ! Ήρθα, ήρθα! Το είχα ξεχάσει! ;-)

    Μυρωδία ναι. Απλά επειδή δεν έχουν αυγό ή μπέκιν, δεν φουσκώνουν τόσο πολύ ώστε να κάνουμε τόση φασαρία. Μπορείς όμως να το κάνεις!

    ReplyDelete
  4. Πολλές φορές αλλάζω και εγώ τις συνταγές που βρίσκω ριζικά. Στο τέλος κάνω κάτι που δεν έχει καμία σχέση! Σημασία έχει πως δεν το έβαλες κάτω ! Εγώ λατρεύω τα λεμονάτα γλυκάκια και θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω ένα δικό σου!!

    ReplyDelete
  5. Το έφερες από δω, το έφερες από κει, έφτιαξες όμως το γλυκό στα μέτρα σου και σούπερ!
    Εχεις βγάλει όμορφες και κατατοπιστικές φωτογραφίες που βοηθούν πολύ.
    Μου αρέσουν τα ταρτάκια σου!

    Καλημέρα Κική!

    ReplyDelete
  6. Ουαου! Θα στοιχειώσουν στα όνειρά μου... Μ αρέσουν πολύ!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  7. Μμμ λαχταριστά τα ταρτάκια σου!!!
    Καλό τριήμερο
    Φιλάκια
    Νεφέλη

    ReplyDelete
  8. Χτύπησες "φλέβα" με τα λεμονοταρτάκια , Κική!! Η πιο αγαπημένη μου γεύση σε γλυκό!! Τόσο φίνα, τόσο ντελικάτη και τόσο ..όξινη!!!
    Θα να φτιάξω οπωσδήποτε !!!!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα να'χεις!

    ReplyDelete
  9. Μπισκοτένια βάση και λεμονάτη γέμιση!
    Εντάξει δεν θέλω κάτι άλλο για να είμαι χαρούμενη!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  10. μπορουμε να το φτιαξουμε με αλλη γεμιση???

    ReplyDelete
  11. Kate δες τις συνταγές μου για τάρτες αλλά δες και εδώ που είναι με κερασάκια http://mikrikouzina.blogspot.gr/2009/06/blog-post_15.html

    ReplyDelete