Friday, June 27, 2014

Κάπαρη τουρσί

Θεωρείτε ότι η τιμή της κάπαρης στα σούπερ μάρκετ είναι ακριβή; Πράγματι είναι νομίζω! Έχετε μαζέψει ποτέ όμως κάπαρη; Αν το κάνετε, τότε θα αλλάξετε γνώμη για την τιμή της στα σμ. Μια χαρά τιμούλα έχει.
Δεν είναι τόσο η διαδικασία που είναι λίγο χρονοβόρα για να τη φτιάξεις, όσο το να τη μαζέψεις.

Η κάπαρη αγαπάει τα πετρώδη εδάφη, γι' αυτό και θα τη βρείτε σε παραθαλάσσια πετρώδη μέρη, καθώς και σε βράχους ή πετρόχτιστους τοίχους (όπως σε κάστρα, μαντρότοιχους κλπ).


Στη Σαντορίνη όταν είχα πάει, την κάπαρη την έβρισκες στο έδαφος. Φαντάσου λοιπόν να είναι συνέχεια σκυμμένος το κατακαλόκαιρο για να μαζεύεις τα μπουμπούκια της. Και άντε τη βρήκες την καπαρούλα. Το κάθε φυτό δεν δίνει πάρα πολλά μπουμπούκια, ή για την ακρίβεια, δίνει αρκετά σε διάφορα μεγέθη, αλλά εμάς μας ενδιαφέρουν τα μικρά μπουμπούκια που δεν έχουν ανοίξει. Και ανοίγουν γρήγορα τα άτιμα, είναι όμως πανέμορφα...



Μέσα στη δυσκολία, προσθέστε και τα αγκάθια που έχει το φυτό και σε τσιμπάνε καθώς προσπαθείς να κόψεις μπουμπούκια. Αφού βασανίζεστε που βασανίζεστε, μπορείτε επίσης να συλλέξετε τα καπαρόφυλλα και να τα κάνετε κι αυτά τουρσί και αργότερα τα "αγγουράκια" κάπαρης.

Η κάπαρη είναι πικρή, οπότε χρειάζεται μια διαδικασία για να ξεπικρίσει. Διάσημη κάπαρη είναι αυτή της Τήνου και της Σαντορίνης όπως και γενικά η κάπαρη των Κυκλαδίτικων νησιών.

Κάπαρη στη Σαντορίνη
Η λίγη κάπαρη που μάζεψα εγώ φέτος είναι από ένα σημείο στην παραλία που πάμε για μπάνιο και από την αυλή μου που έχει σε 2-3 σημεία. 

Ο τρόπος παρασκευής ποικίλει. Αλλού την αποξηραίνουν, αλλού την καλύπτουν με αλάτι για αρκετό καιρό και αλλού (δηλαδή εδώ στο μπλογκ-χεχε) κάνουν έναν εύκολο τρόπο. Τι θα χρειαστείτε:


Κάπαρη τουρσί
Υλικά
κάπαρη
νερό
αλάτι
ξύδι (χρησιμοποίησα λευκό)

Εκτέλεση
Μαζέψτε κάπαρη (μικρά μπουμπουκάκια) και ξεβγάλτε τη με νερό.
Βάλτε τη σε ένα μπωλ και γεμίστε το με νερό.
Αλλάζετε το νερό μια-δυο φορές τη μέρα για 5 μέρες.
Την 5η μέρα δοκιμάστε μια κάπαρη. Αν εξακολουθεί να είναι πικρή, αφήστε τη στο νερό (με αλλαγές) για 1-2 μέρες ακόμα.
Όταν ξεπικρίσουν (εμένα μου πήρε πενθήμερο), φτιάξτε άλμη και αφήστε τη για μια μέρα εκεί.


Για να κάνετε άλμη, χρειάζεστε για 1 λίτρο νερό και 100 γρ. αλάτι. Στη δική μου περίπτωση που είχα λίγη κάπαρη και χρησιμοποίησα ένα μικρό μπωλ, 250 γρ./ml νερό και 25 γρ. αλάτι, ήταν αρκετά για να αλατιστεί.
Οπότε, βάλτε σε ένα μπωλ νερό και αλάτι, ανακατέψτε, προσθέστε την κάπαρη και αφήστε όλη νύχτα ή για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα, βάλτε σε ένα μικρό βαζάκι την κάπαρη και καλύψτε τη με ξύδι. Αφήστε να περάσει ένα 24ωρο.
Η κάπαρή σας είναι έτοιμη για κατανάλωση!

Το βαζάκι το έχω διατηρήσει εκτός ψυγείου και δεν έχει πάθει τίποτα. Για ασφάλεια, τοποθετείστε το στο ψυγείο. Επίσης, αν έχετε πολλή κάπαρη και θέλετε να κάνετε πολλά βάζα, μπορείτε να ζεστάνετε το ξύδι, να το βάλετε στο βάζο και να το σφραγίσετε έτσι όπως θα είναι ζεστό, γυρίζοντάς το ανάποδα.

Μπορεί η κάπαρη να έχει μια δυσκολία να τη μαζέψεις, αλλά σίγουρα αποτελεί μεγάλη γκουρμεδιά στην κουζίνα!

19 comments:

  1. Τι όμορφη που είναι και τι νόστιμη!!

    ReplyDelete
  2. Ετοιμάζω κι εγώ τη δική μου :-). Με πρόλαβες!

    ReplyDelete
  3. Μου αρέσει πολύ η κάπαρη!
    Καλό μας Σαββατοκύριακο :)

    ReplyDelete
  4. Πολύ ωραία! Καλό ΣΚ :)

    ReplyDelete
  5. Καλησπέρα Κική μου! Προσπαθώ και εγώ όταν μπορώ να τη μαζεύω μόνη μου κάπαρη, αν πάω καμιά εκδρομή δηλαδή! Η σπιτική κάπαρη είναι υπέροχη, φρέσκια με μεγάλους καρπούς και δεν λείπει ποτέ από την χωριάτικη σαλάτα μου!

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα Κική!!Μία φίλη μου φτίαχνει καί μού δίνη κάθε χρόνο!!Μού αρέσει πολύ στήν σαλάτα!!Καλή Κυριακή!Φιλάκια!

    ReplyDelete
  7. Αγαπημένη κάπαρη! Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να μαζέψω μόνη μου αλλά η συνταγή σου είναι εξαιρετική και χρήσιμη!

    foodaki.gr

    ReplyDelete
  8. peps, ναι η άτιμη!

    Βαγγελιώ με το καλό!

    Αριάδνη επίσης!

    Μαράκι σμουτς!

    Λίλα, άψογα κάνεις!

    Ωραία φίλη ;-)

    Ελεάννα μακάρι να βρεις!

    ReplyDelete
  9. καλημερα μαζεψα καπαρη καιτην εβαλα να ξαλμυρισει.Το προβλημα ειναι οτι μυριζει πολυ ασχημα κατι σαν μουχλα .Τι κανω την πεταω;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κάπαρη κιόλας; δεν θυμάμαι πώς μυρίζει σε αυτή τη διαδικασία. Δοκίμασε μία και αν δεν είναι οικεία η γεύση, πέτα τη.

      Delete
  10. Στο τέλος την κάπαρη τη βγάζετε από το ξύδι μετά το 24ωρο?

    ReplyDelete
  11. Καλησπέρα, την κάπαρη μαζί με την άλμη στο ξύδι ή όχι;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μόνο με το ξύδι αν προσέξετε παραπάνω. Αν σας φαίνεται πολύ ξινή, αραιώστε το με λίγο νερό.

      Delete
    2. Ευχαριστώ πολύ!

      Delete
  12. Επιτέλους βρήκα συνταγή που μου πέτυχε!Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

    ReplyDelete