Friday, May 2, 2014

Άλειμμα παντζαριού, σαλάτα για παιδικό πάρτυ και μια βραδιά κρέπας

Πριν λίγες μέρες μαζευτήκαμε στο σπίτι της Πέννυς για βραδιά κρέπας. Φίλοι αγαπημένοι, οπότε η επιτυχία της σύναξης ήταν δεδομένη.
Η Πέννυ μαγειρεύει πολύ ωραία και έχει τη μοναδική ικανότητα που έχω συναντήσει σε άνθρωπο, να μαγειρεύει πολλά πράγματα σε λιλιπούτειες ποσότητες. Αν κάποιος ξέρει να μαγειρεύει. καταλαβαίνει ότι αυτό σημαίνει πολύ κόπο, γιατί φτιάχνεις πολλά πράγματα που απαιτούν τον ίδιο κόπο και χρόνο με το να τα έκανες σε μεγάλες ποσότητες.

Το κλου της υπόθεσης ήταν η εξαθέσια κρεπιέρα που υπήρχε στο τραπέζι και που σκοπό είχε να φτιάχνει ο καθένας τη δική του κρέπα. Επειδή όμως τα μεγάλα αγόρια περνούσαν καλά και τα μικρότερα ακόμα καλύτερα, η Πέννυ ανέλαβε να τις ψήσει. Τα συνοδευτικά για την κρέπα ήταν πάρα πολλά και δεν ήξερες με τι να τις πρωτοφάς: τυρί τριμμένο, τυρί σε φέτες, αλλαντικά σε φέτες, άλειμμα παντζαριού, μανιτάρια με τυρί, (προσπαθώ από τις φωτό να θυμηθώ τι και τι ήταν), λουκανικάκια, τόνος με μαγιονέζα, τόνος σκέτος, κόκκινο λάχανο που δεν θυμάμαι πώς ήταν μαγειρεμένο, φουντίτσες σπανακιού, κοτόπουλο, κιμάς, ελιές, κυβάκια παντζαριού, κάτι άλλο σε λάχανο που δεν θυμάμαι τώρα τι ήταν, τσάτνευ δαμάσκηνο (δικό μου). Επίσης, μια πολύ ωραία πράσινη σαλάτα και το κινητό στη φωτό που δεν τρωγόταν αλλά ξέμεινε εκεί κατά λάθος :-p


Εν ώρα δράσης


 Στο σταντ αυτό είχε τα περισσότερα αλείμματα και συνοδευτικά.


 Σ' αυτό το ωραίο μπωλάκι που ήταν μια σταλιά και που το αδικεί η φωτό, είχε το άλειμμα παντζαριού.



Ενώ εδώ, είναι η σαλάτα για παιδικό πάρτυ, την οποία εγώ ονόμασα "σαλάτα το φιδάκι ο Διαμαντής"


Μετά τις αλμυρές κρέπες ήρθαν οι γλυκιές. Πραλίνα φουτνουκιού-μπανάνας, μαρμελάδες, lemon curd, fugde σοκολάτας σε κουταλάκια, γιαούρτι με ζαχαρούχο και λεμόνι, γλυκό κουταλιού λεμόνι, ταρτάκια λεμονιού  και διαφήμηση 2ου κινητού :-p


Τα ταρτάκια λεμονιού τα πήγα εγώ και σύντομα θα γράψω τη συνταγή.


Η βραδιά έκλεισε με μαλλί της γριάς, στο οποίο σκοτωθήκαμε ποιος θα το πρωτοφτιάξει! :-)))


Για το άλλειμα παντζαριού, σας μεταφέρω επακριβώς τα γραφόμενα της Πέννυς:
welcome "hors d'oeuvre" [appetizer] παντζαριού όταν είμαστε με παρέα είναι μια αγαπημένη ιδέα για να ξεκινήσουμε τη βραδιά μας!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:
1 κουταλιά σούπας βρασμένο και λιωμένο παντζάρι
2 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο
αρωματικό αλάτι Μικρής Κουζίνας
πιπέρι μαύρο ή καγιέν
2-3 σταγόνες αρωματικό ξύδι με φρούτα του δάσους της Μικρής Κουζίνας
μισή μικρή σκελίδα σκόρδου

Ανακατεύουμε καλά όλα μας τα υλικά να ομογενοποιηθούν και διατηρούμε στο ψυγείο.
Το προσφέρουμε παγωμένο μαζί με κρασί ή ουζάκι στο ξεκίνημα μιας βραδιάς τραπεζιού με αγαπημένους φίλους [απαραίτητο υλικό!!] και το συνοδεύουμε με μικρές μπουκίτσες ζεστού φρεσκοψημένου ψωμιού ή φρυγανισμένου από το βιβλίο Ψωμιά και Ζύμες!
Εμείς αυτή τη χρονιά του δώσαμε άλλη διάσταση. Το δοκιμάσαμε και με φρυγανισμένη λαμπροκουλούρα [βιβλίο σελ. 126], δώρο Μικρής Κουζίνας και δεν μας έφτασε ούτε το "παντζαροβούτυρο" ούτε η λαμπροκουλούρα ....και αργεί ως του χρόνου το Πάσχα!!!


Για τη σαλάτα σε παιδικό πάρτυ: τα παιδιά αγαπάνε πολύ το αγγούρι, όπως επίσης τρώνε περισσότερο τα λαχανικά όταν τα βλέπουν διακοσμημένα.

Οπότε χρειάζεστε ένα αγγούρι (προτιμήστε βιολογικό γιατί θα κρατήστε και τη φλούδα) και κόψτε το σε φέτες. Αραδιάστε το σε σχήμα φιδιού και βάλτε για μάτια πιπεριά κόκκινη και για στόμα ένα κομμάτι λάχανο.

Στολίστε το υπόλοιπο πιάτο με λαχανικά εποχής.

Τέλος να πω για άλλη μια φορά, πόσο σημαντικό είναι να περνάμε ώρες με φίλους. Δεν μετανιώνω για κάθε ώρα που έχω παρατήσει σιδέρωμα, πλύσιμο, σφουγγάρισμα προκειμένου να περάσω καλά με τους φίλους μου. Οι φίλοι μας είναι πολύτιμοι και σημαντικοί και σταματάω εδώ για να μη γίνω μακάβρια.

Καλό Σαββατοκύριακο!

12 comments:

  1. Πολύ όμορφα όλα Κική μου!!Αλλά ζήλεψα τά ταρτακια λεμονιού!!Περιμένω σύντομα τήν συνταγή!Καλό Σ/Κ!Φιλάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα τη γράψω σύντομα! Φιλιά!

      Delete
  2. Να είστε καλά Κικη μου να κάνετε τέτοιες όμορφες μαζώξεις.

    ReplyDelete
  3. ola panemorfa!!kai ego zilepsa ta lemonotartakia!!!perimeno tin sintagi!!!filia polla!!!

    ReplyDelete
  4. Βρε Κικίτσα τι καλές αυτές οι συγκεντρώσεις!! Τα ταρτάκια λεμονιού και το μαλλί της γριάς μου αρέσανε πολύ! Εντύπωση μου έκανε και το άλειμμα παντζαριού!! Όμορφο Σ/Κ να έχεις!

    ReplyDelete
  5. Eκείνο όμως Κική μου το μικρό μπωλάκι πίσω από την κρεπιέρα, δεξιά από τη σαλάτα, πάνω στο στάντ, αριστερά από τα ταρτάκια, που φέρατε όλοι σας εκείνη τη βραδιά ήταν η πιο νόστιμη για μένα συνταγή στο τραπέζι μας. Πώς μου το είχατε πει να δεις?... Δεν θυμάμαι καλά, μου φαίνεται...φιλία, ...φίλοι ....ή φιλιά...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πάντα περνάμε καλά μαζί! Έχει δέσει ωραία η παρέα :-) Πάντα τέτοια φιλενάδα!

      Delete
  6. σούπερ βραδια!και τι παντζαροβούτυρο ήταν αυτό!κι επειδή εχω κάνει και τη λαμπροκουλούρα που λες,μου τρέχουν τα σάλια τώρα δα....

    ReplyDelete