Monday, April 28, 2014

Τάρτα με σπαράγγια, κατίκι Δομοκού και χοιρομέρι Ζακύνθου - Πώς καθαρίζουμε σπαράγγια

Μεγάλη Δευτέρα, ψωνίζοντας στο σούπερ μάρκετ, έπιασα ένα μάτσο σπαράγγια. Η μόνη εμπειρία με σπαράγγια που έχω, είναι με άγρια, που βγαίνουν εδώ στο τέλος του χειμώνα, αρχές άνοιξης. Του εμπορίου δεν τα είχα δοκιμάσει. Τα πήρα χωρίς να ξέρω τι θα τα κάνω, αλλά σίγουρα θα τα χρησιμοποιούσα για το πασχαλινό τραπέζι.

Δυο μέρες μετά, ένα φίλος μου έφερε κατίκι από το Δομοκό που είχε πάει. Στο μυαλό μου είχε αρχίσει να σχηματίζεται η εικόνα του φαγητού που θα έφτιαχνα. Όσοι με ξέρουν, ξέρουν ότι πάντα στα τραπέζια μου φτιάχνω κάτι καινούριο που πρωτοδοκιμάζεται εκείνη την ίδια μέρα. :-) Ως τώρα, όλα είναι νόστιμα!


Το κατίκι έχει γεύση που λατρεύω και χαμηλά λιπαρά. Ξινούτσικη, ήπια, όχι υπερβολικά αλμυρή, που σημαίνει ότι μπορεί να ταιριάξει με άλλα υλικά. Τα σπαράγγια άραγε θα ταιριάζουν μαζί; Και αφού τα βάλω αυτά τα δύο, να βάλω και ζακυνθινά υλικά; Θα φτιάξω κάτι, που θα έχει άρωμα και γεύση Ελλάδας, από διάφορα μέρη: σπαράγγια Καβάλας, κατίκι Δομοκού, χοιρομέρι και λαδοτύρι Ζακύνθου...Και τελικά, έγινε κάτι πολύ πετυχημένο σε γεύση και εμφάνιση!
 

Τάρτα με σπαράγγια, κατίκι Δομοκού και χοιρομέρι Ζακύνθου
Υλικά για μεγάλο ταψί φούρνου
Για την τάρτα
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μια πρέζα αλάτι
1 κ. σ. ζάχαρη
250 γρ βούτυρο μαλακό
2 κρόκους αυγού
10 κ. σ. νερό
για τη γέμιση
500 γρ. σπαράγγια λευκά ή πράσινα εμπορίου (αν έχετε άγρια ακόμα καλύτερα)
500 γρ. κατίκι Δομοκού
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά
πιπέρι λευκό
4-5 φέτες χοιρομέρι Ζακύνθου
1 μικρό κομμάτι λαδοτύρι Ζακύνθου

Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε κομματάκια. Ψιχουλιάζουμε το αλεύρι με τα χέρια, το τρίβουμε να ενωθούν όλα τα υλικά.
Χτυπάμε τον κρόκο και το νερό με πηρούνι και τον προσθέτουμε λίγο-λίγο στο αλεύρι. Το μίγμα δεν πρέπει να λασπώσει. Βάζουμε μόνο όσο χρειάζεται για να φτιάξουμε μια ζύμη που δεν κολλάει. Αν δεν παίρνει όλο το αλεύρι, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
Ζυμώνουμε το μίγμα λίγο, ίσα να ενωθούν τα υλικά, αλλιώς αν τη ζυμώσουμε πολύ , η ζύμη μας θα σπάει μετά το ψήσιμο.
Τη βάζουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υλικά μας.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα σπαράγγια με ξεφλουδιστήρι καρότου.
Τα κόβουμε 2-3 εκατοστά από κάτω, να φύγει το σκληρό μέρος. Εγώ τα έσπαγα στο σημείο που ήταν τρυφερό.



Τα βράζουμε σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά. Τα βγάζουμε τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό να σταματήσει ο βρασμός (και να διατηρηθεί το πράσινο χρώμα αν χρησιμοποιήσουμε πράσινα).
Αφού έχει περάσει το μισάωρο για τη ζύμη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς με αέρα. Βουτυρώνουμε το ταψί.
Πάνω σε λαδόκολλα ανοίγουμε το φύλλο με πλάστη στο μέγεθος του ταψιού.
Με τη βοήθεια της λαδόκολλας το αναποδογυρίζουμε στο ταψί και στο στρώνουμε, φροντίζοντας να ανασηκώσουμε λίγο τις άκρες για να συγκρατηθεί η γέμιση.
Τρυπάμε με πηρούνι, στρώνουμε από πάνω λαδόκολλα, ρίχνουμε κεραμικές μπίλιες ή φασόλια και την ψήνουμε για 20 λεπτά.


Σε μπωλ ανακατεύουμε το κατίκι, το γιαούρτι, τα αυγά λίγο πιπέρι (και ελάχιστο αλάτι γιατί αν βάλουμε αλλαντικό θα είναι αλμυρό).
Μετά τα 20 λεπτά, βγάζουμε την τάρτα, βγάζουμε τη λαδόκολλα με ό,τι έχουμε βάλει επάνω και στρώνουμε το μίγμα με το κατίκι.
Βάζουμε τα σπαράγγια και ενδιάμεσα βάζουμε λεπτά κομμάτια χοιρομέρι (κόβουμε τις φέτες σε μικρότερα κομμάτια), αποφεύγοντας να βάλουμε λίπος.
Τρίβουμε από πάνω λίγο λαδοτύρι Ζακύνθου και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα. Τρώγεται ευχάριστα ζεστή αλλά και παγωμένη.

update: για τους μη ζακυνθινούς, αν δεν βρίσκετε λαδοτύρι μπορείτε να βάλετε ένα πικάντικο τυρί και αντί για χοιρομέρι κάποιο πικάντικο αλλαντικό.

Καλή εβδομάδα!

20 comments:

  1. Την έτρωγα ευχαρίστως για πρωινό, τώρα!!!
    Σπέσιαλ υλικά...σπέσιαλ τάρτα!!!
    Εξαιρετική!!
    Καλημέρα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Παγωμένη από το ψυγείο ήταν όνειρο!

      Delete
  2. Τέλεια η ταρτα σου Κική μου!!Μού αρέσουν πολύ τά σπαράγγια!!Πολύ χρήσιμο τό βίντεο!
    Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  3. Δεν ήξερα πως καθαρίζονται τα σπαράγγια, πολύ χρήσιμο! ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  4. Παααααααάρα πολύ ωραία! Και το βίντεο πολύ χρήσιμο!

    ReplyDelete
  5. Καλή εβδομάδα, τα λευκά δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ.
    Φέτος φάγαμε πολλά άγρια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγώ φέτος άγρια δεν μάζεψα..

      Delete
  6. Εγώ που είχα την τύχη να τη δοκιμάσω το Πάχα από τα χέρια σου, έχω μόνο να προσθέσω ότι ο συνδυασμός όλων αυτών των Ελληνικών γεύσεων πάνω στην τάρτα σου είναι ένα από τα πιο απολαυστικά γευστικά μου ταξίδια!! Και μου άρεσε το ίδιο και ζεστή και κρύα από το ψυγείο την επόμενη.
    Κική μου, υποκλίνομαι σ' αυτή σου την έμπνευση.... Toutes mes félicitations!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εμείς (οι δύο) αλλά και οι άλλοι τιην τίμησαν δεόντως! Όντως ήταν πάρα πολύ νόστιμη!

      Delete
  7. Πάρα πολύ όμορφο πάντρεμα υλικών!
    Και μου αρέσει που συνδύασες μέρη της Ελλάδας σε ένα πιάτο!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δοκιμάσει σπαράγγια, αλλά οι φωτογραφίες που μας έδειξες ήταν άκρως δελεαστικές!!! Μάλλον θα προσπαθήσω να τα φτιάξω!!!
    Φιλιά
    Νεφέλη

    ReplyDelete
  9. Ενδιαφέρον το παντρεμα υλικών, γεύσεων αλλά και χρωμάτων και αρωμάτων!! Ευχαρίστως και θα την έφτιαχνα και θα την δοκίμαζα!!
    Να'σαι καλά, Κική!! Καλό απόγευμα να'χεις!

    ReplyDelete
  10. Τέλεια η τάρτα, τρελαίνομαι για σπαράγγια και κατίκι και ο συνδυασμός των δύο μου φαίνετια θα είναι κορυφαίος. Ασπρα σπαράγγια φρέσκα δεν εχω βρει ποτε να αγοράσω, εχω φαέι μονο αυτά στα βάζα, αλλά τι να λένε, καμία σχεση με το φρέσκο πιστευω. Ο τροπος καθαρίσματος σπαραγγιου είναι και για τα πρασινα? (Εγω απλά κόβω τις ακρες μεχρι τωρα)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν έχουν ίνες ναι. Θα το καταλάβεις αν χρειάζονται ξύσιμο.

      Delete