Wednesday, April 16, 2014

Μους φράουλας

Τις προηγούμενες μέρες σας πρότεινα ορεκτικό, σας πρότεινα κυρίως πιάτο, ήρθε η ώρα να σας προτείνω και επιδόρπιο. Είναι αυτό που θα κάνω κι εγώ φέτος το Πάσχα.


Για περισσότερες ιδέες για το τι μπορείτε να φτιάξετε αυτό τον καιρό μπορείτε να δείτε εδώ, και αν ψάχνετε άλλα γλυκά γι' αυτή τη μέρα επίσης, μπορείτε να δείτε εδώ.

Πάμε όμως στο σημερινό ποστ.

Το πασχαλιάτικο τραπέζι είναι από μόνο του πολύ ... βαρύ! Γι' αυτό, για επιδόρπιο δεν χρειάζεται να έχουμε ακόμα πιο βαριά γλυκά, όπως αυτά που είναι με σοκολάτα. Ξέρω ότι απογοητεύονται οι φίλοι της σοκολάτας, αλλά έτσι είναι. Θες κάτι πιο ανάλαφρο μετά από ένα γεύμα κατά το τέλος του οποίου αρχίζεις να επικαλείσαι τα Θεία για να μην σκάσεις!
Θα μου πεις, άμα φας τη μους που έχει φτιαχτεί με κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά είναι ελαφρύ; Ε, όχι ακριβώς, αλλά σκεφτείτε ότι είναι τόσο πανάλαφρη και τόσο ... μοιρασμένη σε 8 μικρές μερίδες, που πόσο θα φάτε πια;;; Και πόσο θα σας παχύνει αυτή μετά τα αμνοερίφια που έχετε τσακίσει; Η καημενούλα η μους θα σας φταίει; Όχι φυσικά! Οπότε...


Μους φράουλας
Υλικά για 8 μικρές μερίδες (δεν είναι για χόρταση είπαμε)
150-160 γρ. φράουλες
1 κ. σ. ζάχαρη
1 κ. σ. χυμό λεμονιού
2 κ. σ. άχνη ζάχαρη
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά*
200 γρ. τυρί κρέμα (εδώ μπορείτε να βάλετε χαμηλών λιπαρών και μη γελάτε)*
3-4 κ. σ. χυμό λεμονιού*


Εκτέλεση
Βάζουμε στην κατάψυξη τα χτυπητήρια του μίξερ, το μπωλ που θα χτυπήσουμε μέσα την κρέμα και την κρέμα γάλακτος για 20-30 λεπτά, ΕΙΔΙΚΑ αν είναι καλοκαίρι και δεν θέλουμε να κόψει η κρέμα από το χτύπημα (μόλις έδωσα tip αν δεν το καταλάβατε ;-) )

Πλένουμε, καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε τις φράουλες.
Τις βάζουμε σε μπωλ με 1 κ. σ. ζάχαρη και 2 κ. σ. χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε να ζουμιάσουν για μισή ωρίτσα. Όσο δηλαδή θα έχουμε και την κρέμα στην κατάψυξη.
Μετά από μισή ώρα, λιώνουμε τις φράουλες στο μπλέντερ.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μαζί με 2 κ. σ. άχνη ζάχαρη μέχρι να στέκεται καλά. Στην κρέμα γάλακτος δεν κάνουμε σκόντο στα λιπαρά όταν πρόκειται να κάνουμε σαντιγύ, γιατί δύσκολα στέκεται η χαμηλών λιπαρών. 
Χτυπάμε σε άλλο μπωλ το τυρί για λίγο να αφρατέψει και να μην έχει κομπάκια. Εδώ μπορούμε να βάλουμε λιγότερα λιπαρά, οπότε ας τα γλυτώσουμε!
Προσθέτουμε ενώ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε 3-4 δόσεις, να ανακατευτούν τα υλικά.
Προσθέτουμε και τις φράουλες και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά καλά.

Ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε τη μους σας. Αν σας αρέσει έτσι, μπορείτε να μην βάλετε χυμό λεμονιού. Εμένα που μου αρέσει η φράουλα να έχει την ξινάδα της, πρόσθεσα 4 κ. σ. χυμό λεμονιού. Οπότε, πράξτε αναλόγως, προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά χυμό και ανακατεύοντας, μέχρι να έχετε τη γεύση που σας αρέσει.
Μοιράζουμε τη μους σε 8 ποτηράκια του κρασιού (είπαμε, δεν είναι για χόρταση), ή όπου και όπως εσείς θέλετε.
Τη βάζουμε στο ψυγείο και όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος βάζουμε για γαρνίρισμα μια φραουλίτσα που θα πλύνουμε τότε, από πάνω.

Παρόλο που έκανα έναν πρόλογο περί σοκολατένιων γλυκών και η παρακάτω φωτό θα έρθει σε αντίθεση με όλα όσα είπα, δεν μπορώ να μην σας τη δείξω και να μην το προτείνω ακόμα-ακόμα, αφού δοκιμάστηκε και επιδοκιμάστηκε. Βλέπετε το πρώτο μέρος του ποστ, γράφτηκε πριν δοκιμαστεί η μους με κέικ σοκολάτας. Κρατήστε όμως την ιδέα για μια άλλη μέρα αν όχι για το Πάσχα.
Χτες έφτιαξα τη μους με σκοπό να προτείνω γλυκό για το Πάσχα, αλλά έφτιαξα και το νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ της Ραλού, μια και είχα γυναικοσύναξη στο σπίτι. Ορίστε και τα ντοκουμέντα: Κραιπάλη...


Μ΄ αρέσει που έφτιαξα το νηστίσιμο κέικ τελευταία στιγμή και λυπόμουνα τη μους που θα πήγαινε χαμένη λογω νηστείας. Αμ πώς... Όλες, μα ΟΛΕΣ, έφαγαν το κέικ με τη μους από πάνω. Μερικές μάλιστα έκαναν το αντίθετο. Στα ποτηράκια με τη μους κολυμπούσαν μέχρι πνιγμού κομμάτια σοκολασμένου πλέον κέικ!


Οπότε φανταστείτε σοκολατένιο κέικ (και με γλάσο παρακαλώ) με επικάλυψη μους φράουλας. Η δόση φτάνει άνετα για να καλύψει ένα κέικ 26-30 εκ. διαμέτρου.

Κλείνοντας αυτό το ροζοφραουλένιο ποστ θα σας ευχηθώ να περάσετε καλό Πάσχα με υγεία και χαρά. Να θυμάστε ότι οι φίλοι μας είναι τα στηρίγματά μας, πολύτιμοι και μοναδικοί στις χαρές και τις λύπες μας, οπότε περάστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε αυτές τις μέρες μαζί τους και μη μένετε μέσα κάνοντας δουλειές ;-)

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα εύχομαι σε όλους!

22 comments:

  1. Πολύ ωραία μους των ημερων!

    ReplyDelete
  2. Η μους Κική μου είναι καταπληκτική.Μου έκλεισε το μάτι πονηρά. Άρα θα προστεθεί στο μενού του πασχαλιάτικου γεύματος μαζί με το ραβανί με παγωτό (παραγγελία του συζύγου).Σου εύχομαι Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με υγεία πάνω απ' όλα γιατί με όλα αυτά που ακούω τώρα τελευταία από πολλές μεριές νομίζω πως είναι η σημαντικότερη ευχή.Φιλιά πολλά και καλά να περνάς μαζί με τους ανθρώπους που αγαπάς!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ!
      Άστα...Λίγα καλά νέα ακούμε πια! :-(
      Υγεία σε όλους σας!

      Delete
  3. Μμμ,πολύ νόστιμη η φραουλένια σου μούς,Κική!!Δροσερό επιδόρπιο!!
    Καλή Αναστάση!!Καλό Πάσχα!!Νά περάσης πολύ όμορφα μέ τούς αγαπημένους σου!Φιλάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Υγεία σε όλους εύχομαι!

      Delete
  4. Πολύ νόστιμη η μους φράουλας Κική μου, αλλά και το σοκολατένιο κέικ με την μους από πάνω είναι όλα τα λεφτά!!!
    Σου εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!
    Φιλάκια
    Νεφέλη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άστα...'Ηταν κόλαση!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  5. Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση Κική μου, να περάσεις πολύ όμορφα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Και εγώ το ίδιο θα έκανα!! Το κέικ με τι μους θα είναι κόλαση!!
    Το μους το έσωσα!Θα το κάνω σύντομα αγαπητή μου!Φιλάκια πολλά και Καλή Ανάσταση!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ!
      Κι εγώ το ξαναέκανα ανήμερα το Πάσχα!

      Delete
  7. Πολύ ωραία η μους Κικίτσα αλλά και εγώ με το κέικ θα την έτρωγα, χαχα!
    Καλή Ανάσταση καλό Πάσχα και πολλά φιλιά :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ήταν πειρασμός μαζί!
      Ευχαριστωωωώ!

      Delete
  8. Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση να έχεις ,με υγεία.

    ReplyDelete
  9. Χρόνια πολλά! Βρήκα το blog σας ψάχντας για μέρη στη Ζάκυνθο. Έχουμε έρθει με φίλους για Πάσχα. Έχετε να μας προτείνετε που να φάμε μετά την Ανάσταση και για Κυριακή του Πάσχα; Ευχαριστώ πολύ.

    ReplyDelete
  10. Χρόνια πολλά! Δεν ξέρω τι είναι ανοιχτό αυτή την εποχή! Στου Σπύρου στα Ξύγκια, στο Βότσαλο στο Κερί, στον Ντένη στη Λιθακιά, κλπ. Εξαρτάται που θέλετε.

    ReplyDelete
  11. Τέλειο! Καλή Ανάσταση Κική μου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Υγεία εύχομαι!

      Delete
  12. Τέλειο γλυκάκι, Κικίτσα, ιδίως για μια μους-όπληκτη σαν την αφεντιά μου! χιχι.. Καλή Ανάσταση, εύχομαι να περάσετε όμορφα το Πάσχα! Φιλάκια :)

    ReplyDelete