Tuesday, January 28, 2014

Αφράτο κέικ σοκολάτας με σταγόνες σοκολάτας

Την Κυριακή που μας πέρασε ήμασταν σε γενέθλια του γιου φίλου μας. Εγώ είχα αναλάβει την τούρτα και πάνω που ήμασταν έτοιμοι να δοκιμάσουμε την τουρτίτσα μου, άρχισε η σάμπα.


Ναι ναι...Σεισμός και μάλιστα καλός. Μετά το 1988 και το 1996 αν δεν κάνω λάθος, ήταν ο πιο δυνατός και ο πιο ατέλειωτος σεισμός που έχουμε ζήσει. Νομίζαμε πως δεν θα τελειώσει ποτέ...Τα υπόλοιπα τα ξέρετε. Τελικά το επίκεντρο ήταν στην Κεφαλλονιά και οι άνθρωποι είχαν και ζημιές, έμειναν χωρίς ρεύμα κλπ. Άτιμο πράγμα ο σεισμούλης, μαθαίνεις όμως να ζεις μ' αυτόν αφού ζούμε σε σεισμογενείς περιοχές. Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνω παλαβομάρες με το σεισμό. Είμαι μάλλον ψύχραιμη, αν κρίνω μάλιστα από το γεγονός ότι προχτές, μόνο εγώ και ένας κύριος δεν σηκωθήκαμε να βγούμε έξω μετά το σεισμό. Αντιθέτως παραμείναμε μέσα να απολαύσουμε το γλυκάκι που είχα φτιάξει! :-) Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε άλλες τέτοιες εκπλήξεις.



Και επειδή αυτές οι ειδήσεις μας πικραίνουνε, ας γλυκαθούμε με ένα σοκολατένιο κέικ μια και έχω καιρό να βάλω γλυκάκι!


Αφράτο κέικ σοκολάτας με σταγόνες σοκολάτας
Υλικά για 28 νούμερο ταψί + 12 cupcakes*
230 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
400 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
30 γρ. κακάο κοσκινισμένο
1 κ. γ. τζίντζερ (εγώ έβαλα ένα μίγμα μπαχαρικών τζίντζερ-πορτοκάλι)
1/2 ποτήρι του κρασιού (ή 1/4 κούπας) λικέρ της αρεσκείας σας (εγώ έβαλα δαμάσκηνο)
150 γρ. γιαούρτι
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
λίγο βούτυρο και αλεύρι για το ταψί


Εκτέλεση
Χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα χτυπώντας.
Προσθέτουμε το τζίντζερ, το αλεύρι και το κακάο αραιώνοντας με το λικέρ και το γιαούρτι, μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι. Μπορεί να δείχνει σαν κομμένο το μίγμα, αλλά θα διορθωθεί με την ανάμιξη του αλευριού.
Τέλος, με κουτάλι ανακατεύουμε τις σταγόνες σοκολάτας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι 28 εκ. Εδώ να πω ότι τη δόση αυτή τη μοίρασα σε 28 εκ. ταψί και γέμισα και 12 cupcakes. Αν θέλετε να το βάλετε όλο το υλικό σε ταψί, προτιμήστε ένα 30 εκ.
Βάζουμε το υλικό στο ταψί και σπρώχνουμε το υλικό να πάει στις άκρες (να γίνει σαν δαχτυλίδι). Αυτό βοηθάει για να μην κάνει βουναλάκι στο κέντρο καθώς ψήνεται.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς με αέρα για 50 λεπτά.
Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Απολαμβάνουμε με σοκοτύψεις. Αν θέλουμε ακόμα περισσότερες σοκοτύψεις, περιχύνουμε με γκανάς ή σάλτσα σοκολάτας!


15 comments:

  1. το γραψανε και εδω οι εφημεριδες για τον σεισμο. ευτυχως που δεν υπηρξαν καταστροφες και θυματα, τελευταια εχει τρομαξει το ματι μας!....
    καλη σου ημερα

    ReplyDelete
  2. Τούρτα υπερπαραγωγή, σεισμός σάμπα κ ωραίο κεικάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Αυτές τις ημέρες, τα κανάλια μιλούν συνέχεια για τον σεισμό, Κική. Το παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα. Τα σπίτια ξαναγίνονται. Ελπίζω να μην είχατε προβλήματα στην Ζάκυνθο.
    Φοβερή η τούρτα σου! Πολύ ωραία διακόσμηση. Ο γιος του φίλου σας, θα πρέπει να ξετρελάθηκε με αυτήν! Εγώ όμως, που είμαι μακριά, θα τσιμπίσω μια μερίδα από το σοκολατένιο σου κέικ, που είναι από τα αγαπημένα μου!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  4. Θα συμφωνήσω, το σημαντικό είναι να μην υπάρχουν απώλειες...όσο για την τούρτα, δεν χρειάζονται λόγια!!Η διακόσμηση πολύ χαρούμενη και παιχνιδιάρα!Η συνταγή πρέπει να είναι πολύ νόστιμη αλλά αυτό θα στο πω με σιγουριά μόλις με κεράσεις ένα κομματάκι!! :D Πολύχρονο το παιδάκι να είναι! Φιλιά

    ReplyDelete
  5. H τούρτα τέλεια Κική μου αλλά τέτοιου είδους σάμπα να λέιπει, το έζησα το ΄99 στην Αθήνα και δεν μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκα.Απο το κέικ θέλω κέρασμα!!!!
    Να είσαι καλά φιλιά!!!!

    ReplyDelete
  6. Βρε Κική μου σε σκεφτόμουνα με τον σεισμό!!!
    Τι φοβερό πράγμα!!!! Κρίμα και για τους ανθρώπους στην Κεφαλλονιά που έπαθαν τόσες ζημιές, μα όπως λέει και η Ειρήνη μας τα υλικά ξαναφτιάχνονται, οι άνθρωποι να είναι καλά!!

    Τούρτα και γλυκάκι, υπέροχα!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Μου αρέσει ο τρόπος αντιμετώπισης... Τι κι αν κουνάει; Εγώ έχω ένα γλυκό να τελειώσω, και δεν αφήνω κάτω το κουτάλι ούτε αν ανοίξει η γης! χαχαχαχαχα με τόσους σεισμούς που ζούμε πια σε αυτό το νησί, είναι να μην είμαστε... κουνημένοι και μουρλοί;! :P
    Καλό μεσημέρι!

    ReplyDelete
  8. Σίγουρα κουνηθήκατε πολύ Κική!!!Αλλά η τουρτίτσα σου,υπερπαραγωγή!!!!Τό δέ γλυκάκι σου,θεσπέσιο!!!!Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  9. Κάπου διάβασα ότι σήμερα είναι η μέρα του σοκολατένιου κέικ!!

    ReplyDelete
  10. Αχ βρε Κική μου σε σκεφτόμουν όταν το έμαθα, χαμός αλλά όπως το λες είναι η Ελλάδα και ειδικά εκείνα τα μέρη είσαστε αναγκασμένοι να συμφιλιωθείτε με τα ταρακουνήματα... Κ εγώ σχετικά ψύχραιμη είμαι αλλά δεν μου έχει τύχει και 6άρι...
    Τέλεια η τούρτα και το κεκάκι!

    ReplyDelete
  11. Όμορφο το κεκάκι σου Κικη μου και πάνω απ'ολα σοκολατένιο.

    ReplyDelete
  12. Ωραιότατη η δημιουργία σου Κική μου. Ωραίο και το κεκάκι το σοκολατένιο, αλλά πολύ μου άρεσε που ήσουν ψύχραιμη στην φάση του σεισμού. Είναι πολύ μεγάλο πράγμα να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία του, όταν ο σεισμός είναι σε εξέλιξη!.

    Η πατρίδα της γιαγιάς μου χτυπήθηκε για μια ακόμη φορά, Αλλά οι λίγοι συγγενείς μου στην Κεφαλλονιά ευτυχώς είναι όλοι καλά. Και με ελάχιστες ζημιές.

    Δύναμη σε όλους σας εύχομαι.

    ReplyDelete
  13. Καταπληκτική η τούρτα!
    Ας ελπίσουμε να γυρισουν γρήγορα στα σπίτια τους
    οι κατοικοι της Κεφαλλονιας.

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
  14. Νομίζω πως άμα φας δυο-τρια κομμάτια από αυτό το κεικ δεν καταλαβαίνεις μετά σεισμό. Πολύ ωραίο.
    Και η τούρτα τέλεια Κική μου.

    Φιλιά & καλό μήνα

    ReplyDelete