Monday, August 12, 2013

Εύκολη τούρτα σοκολάτα

Τώρα τελευταία έφτιαξα μια εύκολη τουρτίτσα με γεύση σοκολάτα. Μην σας τρομάζει το μήκος της περιγραφής και των υλικών. Κι όμως, αυτή η τούρτα είναι εύκολη. Αν δεν έχετε φόρμα 26 εκ. ή στρογγυλό τσέρκι, ή δεν έχετε εμπειρία με παντεσπάνι, αγοράστε έτοιμο. Για μία φορά, δεν παθαίνετε τίποτα. Είναι η λύση της ανάγκης για μία φορά. Στη συνέχεια, δεν είναι τίποτα να μάθετε να κάνετε παντεσπάνι. Όλη η ιστορία είναι στο να χτυπηθούν πολύ καλά και για πολλά λεπτά τα αυγά με τη ζάχαρη. Μόνο έτσι δεν θα σας ξεφουσκώσει και θα έχετε καλό παντεσπάνι. Η δική μου συνταγή, είναι προσαρμοσμένη από τη συνταγή της Δημιουργίας και είναι πολύ καλή.


Εύκολη τούρτα σοκολάτα
Υλικά για τούρτα διαμέτρου 26 εκ.
για τη γέμιση
1 λίτρο γάλα
200 (ή 100) γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια
5 κ. σ. ζάχαρη
80 γρ. κορν φλάουρ (10 κ. σ.)
1 πρέζα αλάτι
για το παντεσπάνι:
4 μεγάλα αυγά
170 γρ. ζάχαρη
1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
110 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. κακάο
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
εναλλακτικά: 3 πάτους έτοιμο παντεσπάνι σοκολάτας διαμέτρου 26 εκ.
για το σιρόπι
3/4 κούπας ζάχαρη
3/4 κούπας νερό 2
κ. σ. λικέρ ή μπράντυ
βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
χαρτί ψησίματος

προαιρετικά: μπισκότα ορέο χοντροτριμμένα


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς σε αέρα.
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι, στο μίξερ σε υψηλή ταχύτητα για 8 λεπτά.
Στο μεταξύ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο.
Προσθέτουμε στο μίγμα και το μπέικιν πάουντερ.
Βουτυρώνουμε τα πλαϊνά της φόρμας και λίγο στις άκρες ολόγυρα στον πάτο της. Βάζουμε στον πάτο λαδόκολλα που έχουμε κόψει στα μέτρα της και τη βουτυρώνουμε κι αυτή.
Αλευρώνουμε τη φόρμα παντού.
(Αν δεν έχουμε μίξερ που δουλεύει μόνο του και πρέπει να το κρατάμε, κάνουμε τα παραπάνω πριν ξεκινήσουμε το χτύπημα των αυγών).
Αφού χτυπηθούν τα αυγά, προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι-κακάο-μπέικιν ανακατεύοντας με κουτάλι απαλά από κάτω προς τα πάνω για να μην ξεφουσκώσει, μέχρι να ενσωματωθεί όλο.
Ρίχνουμε το υλικό στη φόρμα να πάει παντού ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Αφήνουμε το παντεσπάνι για 2-3 λεπτά μέσα στο σβησμένο φούρνο.
Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα.
Βγάζουμε με προσοχή το χαρτί.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και χωρίζουμε σε τρεις δίσκους (ακόμα καλύτερα την επόμενη μέρα).
Φτιάχνουμε την κρέμα:
Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα (κρατάμε λίγο για το κορν φλάουρ), τη ζάχαρη και το αλάτι σε μέτρια φωτιά.
Μόλις ζεσταθεί, βάζουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και ανακατεύουμε. Αν θέλουμε έντονα σοκολατένια γεύση, βάζουμε 200 γρ., διαφορετικά, και με 100 γρ. είναι μια χαρά!
Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο γάλα που έχουμε κρατήσει.
Ανεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία στο μάτι και προσθέτουμε το γάλα με το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη (για να μην κάνει πέτσα) και αφήνουμε να μισοκρυώσει.

Φτιάχνουμε το σιρόπι:
Βράζουμε για ένα λεπτάκι τη ζάχαρη με το νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ.

Μοντάρισμα:
Βάζουμε τον ένα δίσκο παντεσπάνι σε πιατέλα.
Βάζουμε τσέρκι στρογγυλό στα μέτρα του παντεσπανιού.
Σιροπιάζουμε με το 1/3 του σιροπιού (το οποίο μπορεί να είναι και κρύο).
Ρίχνουμε το 1/3 της κρέμας.
Αν θέλουμε προσθέτουμε χοντροκομμένα μπισκότα ορεο.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο πράγμα άλλες 2 φορές.
Αφήνουμε στο ψυγείο μερικές ώρες να παγώσει η κρέμα καλά και να σταθεροποιηθεί το γλυκό.
Όταν θελήσουμε να σερβίρουμε, περνάμε με ένα μαχαίρι ολόγυρα το τσέρκι εσωτερικά, για να αποχωριστεί από την τούρτα και σερβίρουμε.
Αφού βγάλουμε το τσέρκι, διακοσμούμε με μπισκότα ή τρούφα.

Καλή εβδομάδα!

17 comments:

  1. Καλή και γλυκιά εβδομάδα!!
    Να έρθω να δοκιμάσω;;;εγώ δεν νομίζω ότι θα ασχοληθώ με το άθλημα.

    ReplyDelete
  2. Οπως και να ειναι η τουρτα σοκολατας μου αρεσει!!! Το παντεσπανι σπιτικο!!! Ομορφη εμφανιση και απλα υλικα!

    Καλη εβδομαδα Κικη!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  3. Τι όμορφη η τούρτα σου!Με έβαλες σε πειρασμό να την κάνω.
    Αγαπημένη σοκολάτα και μπισκότα oreo!
    Σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη.
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  4. Κόλαση η τουρτίτσα σου Κική μου!!!Υπέροχη συνταγή!!!
    Καλό Δεκαπενταύγουστο!!!Νά περάσης υπέροχα!!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  5. Να προσθέσω και νόστιμη!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  6. Τι τούρτα είναι αυτή ονειρεμένη και προπάντων εύκολη; Κρατείται ασυζητητί! Φιλιά και χρόνια πολλά για αύριο! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστούμε! Επίσης!

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Για ποσες μεριδες φτανει περιπου? Γιατι ειναι για γενεθλια και θα εχω κοσμο..ευχομαι να μου φτασειι..μου αρεσε πολυ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σιγουρα για 20, ισως και παραπανω! Καλη επιτυχια και χρονια πολλα!

      Delete