Monday, June 10, 2013

Μιλφέιγ μελιτζάνας με ντομάτα και μοτσαρέλα

Το έχω πει πολλές φορές, ότι ενώ όταν ήμουν μικρή η μελιτζάνα δεν μου πολυάρεσε, τώρα αντιθέτως τη λατρεύω και ψάχνω όλο καινούριους τρόπους να τη μαγειρεύω.


Εδώ και καιρό σκέφτομαι να φτιάξω ένα ορεκτικό με μελιτζάνα. Μελιτζάνα κομμένη σε στρογγυλές φέτες, η οποία θα εναλλάσσεται με φέτες ντομάτας. Από πάνω τυρί που θα λιώσει με το ψήσιμο. Τι λέτε; Καλό δεν ακούγεται; Κι εμένα μου ακουγόταν καλό, γι' αυτό και το έκανα! Και φυσικά, του έδωσα και γκουρμεδιάρικο όνομα. 'Ετσι θα το άφηνα; Πάμε να το δούμε;

Η ποσότητα σε υλικά που θα χρειαστείτε, εξαρτάται από το πόσα ατομικά ορεκτικά θέλετε να φτιάξετε. Εγώ, για 4 ατομικά ορεκτικά, χρησιμοποίησα μια μεγάλη και χοντρή μελιτζάνα και 2 μέτριες ντομάτες. Το κάθε ορεκτικό, είχε 2 κομμάτια μελιτζάνα και 2 ντομάτα. Αν θέλετε να έχει μεγαλύτερο ύψος το ορεκτικό σας, προσαρμόστε τα υλικά.


Μιλφέιγ μελιτζάνας με ντομάτα και μοτσαρέλα
για 4 ατομικά ορεκτικά
1 μεγάλη και χοντρή μελιτζάνα
2 μέτριες ντομάτες
λίγη μοτσαρέλα ή όποιο τυρί που λιώνει
κρέμα μπαλσάμικο για το σερβίρισμα
αλάτι
ελαιόλαδο
1 κ. γ. ζάχαρη


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές στρογγυλές φέτες, 1-1,5 εκατοστού.
Τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις βρέχουμε, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε εκεί για 15-20 λεπτά.
Κόβουμε τις ντομάτες κι αυτές σε φέτες ενός εκατοστού και τις ξεσποριάζουμε ελαφρώς.
Μετά το 20λεπτο, προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ με αέρα στους 190 βαθμούς.
Βάζουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί, ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις τοποθετούμε στο ταψί και τις λαδώνουμε ελαφρώς.
Βάζουμε στο ταψί και τις ντομάτες και τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
(Αν πρόκειται να σερβίρουμε αμέσως το ορεκτικό, προχωράμε όπως περιγράφεται παρακάτω. Αν πρόκειται να σερβιριστεί αργότερα, μπορείτε να αφήστε να κρυώσουν τα λαχανικά, να τα μοντάρετε αργότερα, να προσθέστε το τυρί και να τα ψήσετε για λίγο στο γκριλ λίγο πριν τα σερβίρετε).
Αφού ψηθούν, με σπάτουλα τοποθετούμε εναλλάξ μελιτζάνα και ντομάτα σε 2 στρώσεις.



Από πάνω προσθέτουμε λίγη μοτσαρέλα και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.


Σερβίρουμε στα πιάτα με λίγη κρέμα μπαλσάμικο από πάνω. Τους πάει πάρα πολύ!
Απολαμβάνουμε χωρίς πολλές τύψεις!



Καλή εβδομάδα!

38 comments:

  1. Τι τύψεις να νοιώσουμε για τέτοιο φαΐ...Όνειρο Μεσογειακό είναι.
    Φιλάκια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτσι! χαχα! Φιλιά!

      Delete
  2. Όχι μόνο ορεκτικό,Deli,κανονικό φαγάκι είναι και μ΄αρέσει πολύ!
    Μου έδωσες ιδέα σήμερα,έχω ψημένες στην κατάψυξη,τις έβγαλα ήδη να ξεπαγώσουν.
    Καλή εβδομάδα-φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μεγάλη σωτηρία η κατάψυξη!
      φιλάκια!

      Delete
  3. Το "γκουρμέ" δε μπήκε άδικα στον τίτλο!!!!!!
    Η δημιουργία έχει "ξεφύγει"!!!!!!!!!!!!!!
    Σπουδαίο Κική :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ Γιώργο! :-)

      Delete
  4. Εξαιρετικό πιάτο Κική! Δεν σου άρεσαν οι μελιτζάνες μικρή ε; Άρεσαν άραγε σε κανέναν;; Πάντως τώρα δημουργείς φοβερά πιάτα με αυτές. Τέλειο!
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι! Δεν μου άρεσαν γιατί πίκριζαν; Ξέρω κι εγώ γιατί; χαχα! Τώρα μου αρέσουν πολύ!

      Delete
  5. Αυτό το μεζεδάκι δεν υπάρχει περίπτωση να με αφήσει ασυγκίνητη!
    Καλή βδομάδα Κικίτσα!

    ReplyDelete
  6. Ουτε εμενα μου αρεσαν οι μελιτζανες μικρη.
    Και πριν λιγα χρονια που τις ετρωγα με μανιά μου τις εκοψε
    ο γιατρος χα χα!
    Πολυ ωραια συνταγη :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Άτιμοι γιατροί! Όλα τα ωραία κόβουν!

      Delete
  7. Ιδανική συνταγή για τον σύζυγο που τρελαίνεται για μελιτζάνα!
    Εγώ δεν την έχω συμπαθήσει ακόμα!
    Καλή εβδομάδα Κική!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είσαι μικρή ακόμα! χαχα! ;-)

      Delete
  8. Καλησπέρα Κική!!Τήν συνταγή μέ τά κολοκύθια τήν έφτιαξα,τήν είδες εχθές!!Η σημερινή,είμαι σίγουρη θά αρέση στόν άντρα μου!!!Οπότε θά δοκιμαστεί καί αυτή!!!!Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που την έφτιαξες! Δοκίμασε κι αυτή και πες μου!

      Delete
  9. Καλό!!!!!!!!!!!!!
    Θα το φτιάξω

    ReplyDelete
    Replies
    1. Περιμένω εντυπώσεις!

      Delete
  10. Εντυπωσιακό πιάτο και νόστιμο! Οι μελιτζάνες μου αρέσουν πάρα πολύ.Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  11. Υπέροχο πιάτο! Πολύ λαχταριστό!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θενκς ζουζούνα μου!

      Delete
  12. Η αλήθεια είναι ότι η μελιτζάνα είναι λίγο δύσκολο λαχανικό για τα παιδιά. Ούτε ο γιος μου τη θέλει. Όμως εγώ τη λατρεύω και αυτό το μιλφέιγ θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως. Ούτε στην κόρη μου αρέσει! Στο γιο μου όμως ναι!

      Delete
  13. Υπέροχο λαχανικό η μελιτζάνα, υπέροχη και η συνταγή σου! Πολύ ευπαρουσίαστο και σίγουρα νοστιμότατο μεζεδάκι! Μπράβο!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  14. Έτσι κι εγώ, από μικρή ούτε να την βλέπω δεν ήθελα! τώρα έχω πάθει μια ψύχωση και θέλω να τρώω μέρα παραμέρα!
    Όπως καταλαβαίνεις μου αρέσει πολύ η συνταγή σου! τι ορεκτικό; κανονικό φαγητό είναι αυτό!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Έλα στο κλαμπ!

      Delete
  15. Φυσικά και είναι ένα ορεκτικό που με την παρουσία του και το λιωμένο τυράκι, σε κάνει να θέλεις αμέσως να το γευτείς.

    ReplyDelete
  16. Κική μου τέλειο ορεκτικό!!!Πολύ νόστιμο και με ωραία εμφάνιση!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ReplyDelete
  17. Έσκισες σήμερα Κική,το ορεκτικό σου πολύ γκουρμέ!

    ReplyDelete
  18. Καλημέρα Κική. Σε παρακολουθώ καθημερινά, αλλά είμαι πολύ απασχολημένη και δεν έχω χρόνο για σχόλια.
    Ότι φτιάχνεις είναι τέλειο.
    Φιλιά

    ReplyDelete