Ένα από τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κουζίνας, είναι γνωστό ότι είναι τα γλυκά κουταλιού, για τα οποία έχουμε μιλήσει αρκετές φορές. Δυο λέξεις, που καλά-καλά δεν μπορείς να τις μεταφράσεις σε άλλη γλώσσα, μια και τα γλυκά κουταλιού δεν τα συναντάς εύκολα σε πολλές χώρες.
Λατρεύω τα γλυκά κουταλιού και μάλλον είμαι η μόνη στην οικογένεια. Τ' αγαπάω πολύ, γιατί πέρα από το γεγονός ότι μου αρέσουν τα φρουτένια γλυκά, είναι γλυκά με λίγες θερμίδες, καθόλου λιπαρά, ιδανικά για να ξεγελιέσαι σε δίαιτα ή όταν προσέχεις τη διατροφή σου. Δεν υπάρχει καλύτερο επιδόρπιο από ένα λάιτ γιαουρτάκι με γλυκό κουταλιού από πάνω. Τώρα βέβαια, για να πω την αλήθεια, μερικές φορές δεν τρώω γιαουρτάκι με γλυκό κουταλιού, αλλά γλυκό κουταλιού με λίγο γιαουρτάκι :-) Ε, εκεί πάνε βόλτα και οι δίαιτες και οι διατροφές όπως καταλαβαίνετε....
Τα φιρίκια δεν τα είχα κάνει ποτέ γλυκό κουταλιού, μέχρι πριν 2-3 χρόνια. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος! Αν δεν έχετε κάνει φιρίκι γλυκό, κάντε το! Είναι από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού που υπάρχουν και πάει τόσο πολύ το άτιμο με το γιαουρτάκι!
Γλυκό κουταλιού φιρίκι
Υλικά
1 κιλό φιρίκια (ζυγισμένα πριν καθαριστούν)
900 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
χυμό 1/2 λεμονιού
2 ξύλα κανέλλας
επιπλέον
χυμό ενός λεμονιού και νερό για το καθάρισμα
αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (τα διπλάσια από τα μήλα ή όσα επιθυμείτε-μην ψάξετε να τα βρείτε στη φωτό, γιατί δεν έβαλα όταν τα φωτογράφησα)
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα μήλα.
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε νερό και το χυμό ενός λεμονιού.
Καθαρίζουμε με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μυτερό μαχαίρι το εσωτερικό τους.
Καθαρίζουμε εξωτερικά τη φλούδα τους.
Ένα-ένα που καθαρίζουμε, το βάζουμε στο μπωλ με το νερό και λεμόνι, για να μην μαυρίσουν. Συνεχίζουμε έτσι με όλα τα μήλα.
Βάζουμε τη ζάχαρη, τις κανέλλες και το νερό (μισό λίτρο) να βράσουν.
Από την ώρα που αρχίζουν αν βράζουν, χρονομετράμε 3 λεπτά.
Όταν περάσουν τα 3 λεπτά, ρίχνουμε τα μήλα στο σιρόπι και αφήνουμε να βράσουν κι αυτά μαζί για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί μέχρι την επόμενη μέρα.
Την επόμενη μέρα, βράζουμε τα μήλα για άλλα 5-10 λεπτά.
Στο τέλος, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το χυμό λεμονιού.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα.
Λατρεύω τα γλυκά κουταλιού και μάλλον είμαι η μόνη στην οικογένεια. Τ' αγαπάω πολύ, γιατί πέρα από το γεγονός ότι μου αρέσουν τα φρουτένια γλυκά, είναι γλυκά με λίγες θερμίδες, καθόλου λιπαρά, ιδανικά για να ξεγελιέσαι σε δίαιτα ή όταν προσέχεις τη διατροφή σου. Δεν υπάρχει καλύτερο επιδόρπιο από ένα λάιτ γιαουρτάκι με γλυκό κουταλιού από πάνω. Τώρα βέβαια, για να πω την αλήθεια, μερικές φορές δεν τρώω γιαουρτάκι με γλυκό κουταλιού, αλλά γλυκό κουταλιού με λίγο γιαουρτάκι :-) Ε, εκεί πάνε βόλτα και οι δίαιτες και οι διατροφές όπως καταλαβαίνετε....
Τα φιρίκια δεν τα είχα κάνει ποτέ γλυκό κουταλιού, μέχρι πριν 2-3 χρόνια. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος! Αν δεν έχετε κάνει φιρίκι γλυκό, κάντε το! Είναι από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού που υπάρχουν και πάει τόσο πολύ το άτιμο με το γιαουρτάκι!
Γλυκό κουταλιού φιρίκι
Υλικά
1 κιλό φιρίκια (ζυγισμένα πριν καθαριστούν)
900 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
χυμό 1/2 λεμονιού
2 ξύλα κανέλλας
επιπλέον
χυμό ενός λεμονιού και νερό για το καθάρισμα
αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (τα διπλάσια από τα μήλα ή όσα επιθυμείτε-μην ψάξετε να τα βρείτε στη φωτό, γιατί δεν έβαλα όταν τα φωτογράφησα)
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα μήλα.
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε νερό και το χυμό ενός λεμονιού.
Καθαρίζουμε με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μυτερό μαχαίρι το εσωτερικό τους.
Καθαρίζουμε εξωτερικά τη φλούδα τους.
Ένα-ένα που καθαρίζουμε, το βάζουμε στο μπωλ με το νερό και λεμόνι, για να μην μαυρίσουν. Συνεχίζουμε έτσι με όλα τα μήλα.
Βάζουμε τη ζάχαρη, τις κανέλλες και το νερό (μισό λίτρο) να βράσουν.
Από την ώρα που αρχίζουν αν βράζουν, χρονομετράμε 3 λεπτά.
Όταν περάσουν τα 3 λεπτά, ρίχνουμε τα μήλα στο σιρόπι και αφήνουμε να βράσουν κι αυτά μαζί για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί μέχρι την επόμενη μέρα.
Την επόμενη μέρα, βράζουμε τα μήλα για άλλα 5-10 λεπτά.
Στο τέλος, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το χυμό λεμονιού.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα.
Aχ Κικίτσα, με ξελίγωσες!!! Κι εμένα μ'αρέσουν τα ΣΠΙΤΙΚΑ γλυκά του κουταλιού και που να βρω τα υλικά εδώ..Μάλλον θα φάω μερικά νοερά και θα στείλω και τη Μαρία που έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα φιρίκια!
ReplyDeleteΚαλή σου νύχτα,Φιλάκια!
Κάποια φρούτα όμως μπορείς να τα βρεις και να φτιάξεις ε;
DeleteΑρκεί να βρεις και καλά φιρίκια!!
ReplyDeleteΚαλημέρα!!
Έτσι...
DeleteΦοβερή φωτό, ωραιότατο σχήμα. Μπράβο! Καλά μαγειρέματα... Ε.
ReplyDelete(όταν το είχα κάνει, μάλλον τα παράβρασα και ήταν λίγο κομποστέ αλλά γευστικότατα)
Ευχαριστώ!
DeleteΚαλημέρα Κική μου, αχ πρωι πρωι ξελιγώθηκα!!!Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το γλυκάκι!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Φιλάκια!
Deleteεχεις δικιο για τον ορισμο. δυσκολομεταφραστος.
ReplyDeleteαχ και να ειχα ενα φιρικι τωρα!!!
καλη σου μερα
Καλημέρα!
DeleteΠω πω βαλτή είσαι πρωϊνιάτικα!!!
ReplyDeleteΕίμαι, είμαι! :-)
Deleteτρελαίνομαι για γλυκά του κουταλιού και ειδικά για το συγκεκριμένο!!! μιαμ!!
ReplyDeleteΚι εγώ!
DeleteΚι εμένα μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το γλυκό. Με αμύγδαλο στο κέντρο του... Πολύ ωραίο!
ReplyDeleteΓιάμι!
DeleteΚαλημέρα Κική!Αυτό τό γλυκό,τό έφτιαχνε η πεθερά μου,καί κάποιες φορες καί εγώ!!Βάζω σέ κάθε φιρίκι ένα γαριφαλάκι,τό πέτυχες!!Ωραίο χρώμα!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΦιλιά!
DeleteΤο λατρεύω αυτό το γλυκό! Το συνδυάζω πάντα με γιαουρτάκι και είναι σκέτη απόλαυση!
ReplyDeleteΚι εμένα με γιαουρτάκι μου αρέσει πολύ!
DeleteDeli,ωραίο φαίνεται και με γιαουρτάκι-όπως λες-άριστο!
ReplyDeleteΦιλιά!
Φιλάκια!
DeleteΚική, ένας λόγος που μου αρέσει το συγκεκριμένο γλυκό του κουταλιού, είναι το ντελικάτο άρωμα και η γεύση του μήλου, που αφήνει ωραία αίσθηση στο στόμα όταν το γευόμαστε. Σου έγινε πολύ ωραίο, Κική. Καλοφάγωτο!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Θα συμφωνήσω!
DeleteΚική μου σου έγινε υπέροχο!!!
ReplyDeleteΚαι σκέτο και με γιαουρτάκι, είναι σκέτη απόλαυση!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!
Φιλιά!
DeleteΚική μου με ξεσηκώνεις! Φαίνεται υπέροχο και φίνο! Θα τοφτιαξω(γιαπρώτη φορά θα φτιάξω γλυκό του κουταλιού) και ελπίζω να το πετύχω! Πάντως έχεις δίκιο, τα γλυκά του κουταλιού έχουν γλυκια αλλά λεπτή γεύση και είναι ελαφριά και υγιεινό.να το απολαύσεις το δικό σου με καλή παρέα! Φιλάκια!
ReplyDeleteΚαι μένα μου αρέσει το γλυκό κουταλιού με γιαουρτάκι, ειδικά μετά από ένα τσιμπούσι με παιδάκια, είναι ότι πρέπει για να αλλάξει η γεύση! Πολύ ωραίο χρώμα σου πήρε!
ReplyDelete:-)
DeleteΚυρία, κυρία.....delivery κάνετε???? Από τα πιο λατρεμένα μου γλυκά του κουταλιού και δεν έχω φτιάξει ποτέ μου!!!!!!!!
ReplyDeleteΚάνουμε, κάνουμε!
DeleteΠολύ φίνο το φιρίκι! Τι ωραία που θα πήγαινε τώρα με το απογευματινό καφεδάκι μου!
ReplyDelete:-)
Deleteτο δοκιμασα αι εγω!!!Βγήκε πολύ πολύ ωραίο, μπράβο σου!!!!
ReplyDeleteΧαίρομαι!
Deleteκαλοφαγωτο!υπεροχο φαινεται!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΚική μου καλημέρα.Έφτιαξα το φιρίκι και έγινε καταπληκτικό.
ReplyDeleteΦιλιά πολλά
Ιωάννα από Λυγουριό
Καλώς την Ιωάννα! Χαίρομαι που το έφτιαξες και σου άρεσε!
DeleteΠολύ πετυχημένο και πολύ ωραίο χρώμα,γεια στα χερια σου!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
Delete