Monday, January 14, 2013

Πίτσα 4 τυριά

Η επόμενη μέρα από την Πρωτοχρονιά μας βρήκε με αρκετά τυριά (πολλά από αυτά κομμένα σε μερίδες) στο ψυγείο.  Τυριά που θα σκλήραιναν και θα μούχλιαζαν, αν δεν καταναλώνονταν σύντομα. Τι καλύτερο από το να μπουν σε ένα σουφλέ ή μια πίτσα;


Τα τυριά μπορεί να διαφοροποιηθούν, ανάλογα με αυτά που έχετε στο ψυγείο. Φροντίστε μόνο να μην είναι πολύ αλμυρά όλα και να υπάρχει επίσης ανάμεσά τους τυρί που λιώνει. Αν έχετε ντόπιο ώριμο (ή και νιο) ζακυνθινό λαδοτύρι, αντικαταστήστε κάποιο τυρί και προσθέστε λίγο από αυτό! Είναι πεντανόστιμο και πικάντικο!


Πίτσα 4 τυριά
Υλικά για ταψάκι 30 εκ. (8 κομμάτια)
για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι σκληρό ή μαλακό ή μισό-μισό
1 κ. γ. μαγιά σε κόκκους
½ κ. γ. αλάτι
1 κ. γ. ζάχαρη
2 κ. σ. ηλιέλαιο ή άλλο λάδι
νερό χλιαρό όσο πάρει (μη βαράτε, δεν μέτρησα, αλλά είναι λιγότερο από ποτήρι νερού)
για τη γέμιση
1-2 κ. σ. κέτσαπ
100-150 γρ. ένταμ
2-3 ατομικές μερίδες γραβιέρα
2-3 ατομικές μερίδες μαλακό τυρί χαμηλών λιπαρών (σαν ένταμ)
2-3 ατομικές μερίδες τυρί φέτα
5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
ρίγανη
προαιρετικά
ζαμπόν ή γαλοπούλα (είχα μόνο 2 φέτες στρογγυλές τις οποίες έκοψα στα 4 και έβαλα ένα κομμάτι σε κάθε κομμάτι πίτσας)

Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλάκι βάζουμε το αλεύρι.
Ρίχνουμε μέσα τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Κάνουμε λακουβίτσα και ρίχνουμε το λάδι και το μισό νερό.
Ανακατεύουμε με ένα πηρούνι ή με τα χέρια για να βραχεί παντού.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο όσο νερό μας έχει μείνει, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμαράκι μαλακό και απαλό που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα 15-20 λεπτά.

Τρίβουμε όλα τα τυριά στον τρίφτη του κρεμμυδιού και τα ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε τη ζύμη επάνω, με έναν μικρό πλάστη ή με τα χέρια. Απλώνουμε το κέτσαπ, έτσι ώστε να πάει ένα λεπτό στρώμα παντού.
Αν βάλουμε γαλοπούλα, βάζουμε πρώτα αυτή και μετά τα τριμμένα τυριά.


Από πάνω βάζουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση.
Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά αν το ταψί είναι λεπτό ή 20-25 λεπτά αν είναι κεραμικό, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα το ζυμάρι από κάτω.

Διαβάστε αν θέλετε εδώ πολλά tips που είχα γράψει πάλι για πίτσα.

Καλή εβδομάδα!

30 comments:

  1. Καλημέρα Κικίτσα, Καλή Χρονιά σε σένα και την οικογένειά σου!Πολύ εύκολη και νόστιμη η πίτσα σου, πάντα υπάρχουν στιγμές που μου έχουν μείνει διάφορα τυριά,με τη συνταγή σου αξιοποιούνται τέλεια! Φιλάκια, καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ Χαρούλα! Επίσης!

      Delete
  2. Πολύ ωραία η πίτσα!!

    ReplyDelete
  3. Έτσι Κική. Πίτσα από το τίποτα!!

    Πολύ ζουμερή σου βγήκε. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται στη φωτογραφία.
    Αριστη αξιοποίηση τυριών που έχουν περισσέψει με το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, την άπαιχτη γεύση μιας πίτσας!!!

    Μας έφτιαξες τη μέρα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ήταν ζουμερή όντως Χρυσαυγή! :-)

      Delete
  4. Αχ..........Κική μου είπαμε να μαζευτούμε λίγο μετά τις γιορτές αλλά όλο μας παρασύρεις στην ακολασία!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είμαι μια αμαρτωλή. Το παραδέχομαι! ;-)

      Delete
  5. Ωραία ιδέα... καλή εβδομάδα να έχεις!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  6. Πω πω! Πειρασμός η πίτσα σου βρε Κική! Και αξιοποίησες και τα τυράκια που θα χάλαγαν! Μπράβο!

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
    Μήπως έμαθες θα αγόραζα σήμερα την πέτρα για πίτσα;;
    Θα την εγκαινιάσω λοιπόν με την πίτσα σου.
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Την είδα κι εγώ και τη λιμπίστηκα...

      Delete
  8. Καλημέρα,καλή εβδομάδα Κική!Η καλύτερη λύση!!Μιά πίτσα καί ξεμπέρδεψες!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  9. Deli,με τόσα τυριά θα είναι πολύ νόστιμη,μάλιστα ούτε που θα ήθελα ζαμπόν,προτιμώ τη γεύση των τυριών.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ούτε εμένα με νοιάζει το ζαμπόν...

      Delete
  10. Για ένα διάστημα, η πίτσα με 4 τυριά ήταν η αγαπημένη μου και μόνο αυτή παραγγέλναμε από την πιτσαρία της γειτονιάς μας!
    Είδα τη δική σου και τη θυμήθηκα!
    Υπέροχη αξιοποίηση των τυριών Κική! Σίγουρα θα την ευχαριστηθήκατε αυτή την πιτσούλα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Υπέροχη!Πολύ ωραία αξιοποίησες τα τυράκια που σου έμειναν στο ψυγείο!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  12. Δεν μας είπες όμως, ποια είναι τα τυριά που λιώνουν? (ρωτάω εγώ η άσχετη...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κασέρι, ένταμ, γκούντα, κίτρινα τυριά δηλασή Σοφία.

      Delete
  13. Έτσι αξιοποιούνται όλα μα όλα τα υλικά και βγαίνει εξαιρετική σε γεύση η πίτσα, όπως και η δική σου Κική.
    Καλό απόγευμα να 'χεις.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  14. Τι ωραία πίτσα και τι ωραία ζύμη.

    Είναι η ίδια ζύμη με αυτή που έχεις σε άλλη ανάρτηση με την ''Πιτσα χωριάτικη'' ?
    Γιατί έκανα΄αυτη την ζύμη προχθές που έκανα πίτσα κι έγινε πολύ ωραία και μας άρεσε.

    Φιλιά :)

    ReplyDelete
  15. Ναι Μάριον! Ίδια προσαρμοσμένη για μικρό ταψί (και δεν την αλλάζω με τίποτα ;-) )
    Πολύ χαίρομαι!

    ReplyDelete
  16. Γεια σας! Προσπαθώ να μπω

    ReplyDelete
  17. Οκ! Τώρα είδα ότι θα εμφανιστεί μετά από έγκριση σας! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete