Πέρυσι τέτοια εποχή, ήθελα να φτιάξω τζιντζερομπισκότα. Σε μια έρευνα που έκανα σε διάφορα sites, οι συνταγές ζητούσαν μελάσσα. Αφενός μεν τη μελάσσα δεν ήξερα αν θα τη βρω εδώ, αφετέρου δεν ήξερα αν θα μου άρεσε. Και είχα δίκιο. Φέτος που έφτιαξα τα σπιτάκια και τη δοκίμασα, δεν μου άρεσε καθόλου! Παρόλα αυτά, ταιριάζει πολύ στη γεύση με το τζίντζερ και τα υπόλοιπα μπαχαρικά της ζύμης των σπιτιών.
Τι έλεγα; Α ναι! Ότι ήθελα να φτιάξω μπισκοτάκια τζίντζερμπρεντ. Έτσι, έκανα δύο δοκιμές τελικά. Μία με πετιμέζι και μία χωρίς. Και τα δύο βγήκαν πολύ ωραία! Σας δίνω τη συνταγή που ονόμασα ελληνικά τζιντζεριμπισκοτάκια, λόγω του πετιμεζιού. Η ζάχαρη είναι λίγη, επειδή έβαλα το πετιμέζι και θεώρησα ότι θα είναι γλυκό. Φτιάξτε τα μαζί με τα παιδάκια σας και μετά...ντύστε τα και κάντε τα καθώς πρέπει!
Φίλοι μου, καλό μήνα! Μόλις ξεκινάμε εορταστικές συνταγές, που μπορεί να αντέξει η τσέπη μας!
50 γρ. μαύρη ζάχαρη
¼ κούπας πετιμέζι
1 αυγό
½ κ. γ. τριμμένο γαρίφαλο
½ κ. γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κ. γ. τριμμένη κανέλλα
1 κ. γ. τριμμένο τζίντζερ (σκόνη)
½ κ. γ. σόδα
½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
270 γρ. για όλες τις χρήσεις
για το στόλισμα
1 κούπα άχνη ζάχαρη
2 κ. σ. γάλα
Προσθέτουμε το αυγό μαζί με λίγο από το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Συνεχίζουμε με τους γάντζους του μίξερ ή με το χέρι μας και προσθέτουμε τα μυρωδικά και το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεμένο με τη σόδα και το μπέκιν.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις και ανεβάζουμε τη σχάρα του φούρνου ψηλά.
Ανοίγουμε φύλλο με τα χέρια μας ή με πλάστη, πάχους μισού εκατοστού και κόβουμε με κουπ πατ τα μπισκοτάκια μας. Όσο φύλλο μένει, το ξαναπλάθουμε και κόβουμε πάλι μπισκοτάκια.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί.
Τοποθετούμε τα μπισκότα μας.
Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 160 βαθμούς.
Αν θέλουμε να τα διακοσμήσουμε, περιμένουμε να κρυώσουν εντελώς.
Κάνουμε σχέδια με κορνέ πάνω στα μπισκοτάκια.
Tip:
Αν δεν έχουμε κορνέ, χρησιμοποιούμε μια σακούλα φαγητού, στην οποία κόβουμε μια μικρή μυτούλα σε μια γωνία, ή φτιάχνουμε με αλουμινόχαρτο.
Τι έλεγα; Α ναι! Ότι ήθελα να φτιάξω μπισκοτάκια τζίντζερμπρεντ. Έτσι, έκανα δύο δοκιμές τελικά. Μία με πετιμέζι και μία χωρίς. Και τα δύο βγήκαν πολύ ωραία! Σας δίνω τη συνταγή που ονόμασα ελληνικά τζιντζεριμπισκοτάκια, λόγω του πετιμεζιού. Η ζάχαρη είναι λίγη, επειδή έβαλα το πετιμέζι και θεώρησα ότι θα είναι γλυκό. Φτιάξτε τα μαζί με τα παιδάκια σας και μετά...ντύστε τα και κάντε τα καθώς πρέπει!
Φίλοι μου, καλό μήνα! Μόλις ξεκινάμε εορταστικές συνταγές, που μπορεί να αντέξει η τσέπη μας!
Gingerbread cookies greek style
Υλικά
120 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου50 γρ. μαύρη ζάχαρη
¼ κούπας πετιμέζι
1 αυγό
½ κ. γ. τριμμένο γαρίφαλο
½ κ. γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κ. γ. τριμμένη κανέλλα
1 κ. γ. τριμμένο τζίντζερ (σκόνη)
½ κ. γ. σόδα
½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
270 γρ. για όλες τις χρήσεις
για το στόλισμα
1 κούπα άχνη ζάχαρη
2 κ. σ. γάλα
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το πετιμέζι. για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το αυγό μαζί με λίγο από το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Συνεχίζουμε με τους γάντζους του μίξερ ή με το χέρι μας και προσθέτουμε τα μυρωδικά και το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεμένο με τη σόδα και το μπέκιν.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις και ανεβάζουμε τη σχάρα του φούρνου ψηλά.
Ανοίγουμε φύλλο με τα χέρια μας ή με πλάστη, πάχους μισού εκατοστού και κόβουμε με κουπ πατ τα μπισκοτάκια μας. Όσο φύλλο μένει, το ξαναπλάθουμε και κόβουμε πάλι μπισκοτάκια.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί.
Τοποθετούμε τα μπισκότα μας.
Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 160 βαθμούς.
Αν θέλουμε να τα διακοσμήσουμε, περιμένουμε να κρυώσουν εντελώς.
Κάνουμε σχέδια με κορνέ πάνω στα μπισκοτάκια.
Tip:
Αν δεν έχουμε κορνέ, χρησιμοποιούμε μια σακούλα φαγητού, στην οποία κόβουμε μια μικρή μυτούλα σε μια γωνία, ή φτιάχνουμε με αλουμινόχαρτο.
Καλο μηνα Κικιτσα,πολυ ευωδιαστα τα ανθρωπακια σου!!!Εγω δυστυχως που δε βρισκω πετιμεζι θα τα φτιαξω με μελασσες.Στο μεταξυ μια και ηρθα πρωτη παιρνω το ταψι και φευγω τρεχατη,να καψω και καμια θερμιδα..Φιλακια
ReplyDeleteΜία ερώτηση μελάσσα που μπορώ να βρω?
DeleteΣε σούπερ μάρκετ υπάρχει.
DeleteΤρελλαίνομαι για μπισκοτάκια!
ReplyDeleteΚαλό μήνα!!
καλημέρα!καλό μήνα!
ReplyDeleteολο μυρωδιες και γλύκα!!!
...irida...
Καλό μήνα!!Πολύ χαρωπά τα ανθρωπάκια σου!!!
ReplyDeleteμμμμ κι έλεγα τι θα φτιάξω τι θα φτιάξω το Παρασκευοσαββατοκύριακο!!!!
ReplyDeleteΓεια σου ρε Κικίτσα με τα ωραία σου... υπέροχα, όπως όλα όσα κάνεις! Καλημέρα. :-)
Τι ωραία ανθρωπάκια!Κική εάν τα φτιάξω χωρίς πετιμέζι, πόση ζάχαρη βάζω;
ReplyDeleteΤι όμορφα που είναι! :)
ReplyDeleteΜε πετιμέζι πιστεύω πως θα γίνονται εξίσου καλά, μελάσσα εγώ δεν έχω δοκιμάσει ακόμα!
Καλό μήνα Κική! :)
Deli,νόστιμα και γιορτινά!
ReplyDeleteΜε το πετιμέζι θα 'εχουν απίθανη γεύση!
Τα ανθρωπάκια σου γλύκα.
Φιλιά!Καλό μήνα!
Τελευταία χάρη σε σένα ζούμε όλοι στον μαγικό, μοσχοβολιστό, μπισκοτένιο κόσμο σου και πίστεψέ με δεν θέλουμε να βγούμε καθόλου και με τίποτα απ΄αυτόν!! Ευχαριστούμε για το γλυκό παραμύθι στο οποίο μας παρασέρνεις μικρούς και μεγάλους!!
ReplyDelete[Τα μπισκοτάκια σου τέλεια χειροτεχνία για το σχολείο! Τέλος οι κάρτες και τα φύλλα κανσόν...]
Gros Bisous!!
Καλό μήνα Κική μου!! Καλές γιορτούλες να έχουμε!
ReplyDeleteΜελάσσα δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και δεδομένης της τιμής της....μάλλον δεν πρόκειται! Πετιμέζι έχω στα ντουλάπια μου οπότε θα τα κάνω έτσι! Υπέροχα είναι, αν τα δουν την έχω βάψει....χαχααα!!
Υπέροχα τα μπισκοτάκια ειδικά για σνακ.Εχεις γράψει ποτέ συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα;Μάρέσουν πολύ τώρα τα Χριστούγεννα
ReplyDeleteΚι εγώ πετιμέζι χρησιμοποιώ Κική όπου υπάρχει μελάσσα. Φέτος λέω να βάλω σε μερικά και χαρουπόμελο!
ReplyDeleteΠολύ χαίρομαι που σας άρεσαν τα gingerbread μπισκοτο-ανθρωπάκια μου!
ReplyDeleteΦοντανα, στην εκδοχή χωρίς πετιμέζι, είχα βάλει 110 γρ. ζάχαρη.
Σόφη, δεν έχω βάλει ούτε σκέτα μελομακάρονα παρόλο που τα λατρεύω!