Sunday, February 2, 2025

Πώς φτιάχνουμε ξινολάχανο

Το ξινολάχανο είναι μια τροφή-υπερτροφή. Περιέχει, προβιοτικά, είναι πλούσιο σε πεπτικά ένζυμα, περιέχει βιταμίνη C και Κ2, περιέχει κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.


Το ξινολάχανο είναι ένας προϊόν ζύμωσης,  πράγμα που σημαίνει ότι τα ευεργετικά του βακτήρια, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Την ξινή του γεύση, την αποκτά από τη ζύμωση και όχι από προσθήκη ξυδιού. 

 Μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα ξινολάχανο στο σπίτι. Είναι εύκολο, οικονομικό, υγιεινό.

 Μπορείτε να το καταναλώνετε σκέτο, ή σε σαλάτες, σούπες, σάντουιτς κλπ


Ξινολάχανο

Θα χρειαστούμε:

για καθε μισό κιλό λάχανο

1,5 με 2 κουταλάκια αλάτι

Επιπλέον μπορούμε να βάλουμε καρότο και κόκκινη πιπεριά. 

Με ένα λάχανο μέτριο (λίγο πάνω από κιλό), έβγαλα 3 βαζάκια των 330 ml

Πριν ξεκινήσουμε, κρατάμε ένα-δύο από τα εξωτρικά φύλλα του λάχανου.

Σε λεκάνη τρίβουμε το λάχανο με μαντολίνο. Αν δεν έχετε μαντολίνο, κόψτε με μαχαίρι το λάχανο πολύ λεπτό.

Τρίβουμε και το καρότο στον τρίφτη του κρεμμυδιού.

Κόβουμε μισή ή μία κόκκινη πιπεριά σε λεπτές λωρίδες.

Προσθέτουμε το αλάτι και τρίβουμε όλα τα υλικά με τα χέρια μας να ζουμιάσουν. 

Αφήνουμε το λάχανο στη λεκάνη τουλάχιστον μισή ώρα. Αν έχετε χρόνο, αφήστε το μερικές ώρες. Θα ζουμιάσει αρκετά, κάτι που το θέλουμε.

Μετά από ώρα ή ώρες, παίρνουμε καθαρά βάζα και αρχίζουμε να τα γεμίζουμε. 

Πιέζουμε με ένα κουτάλι, για να μην έχει κενά το λάχανο.

Γεμίζουμε το βάζο μέχρι 1-2 δάχτυλα από το τελείωμά του.


Λογικά, θα έχει ζουμί από πάνω.

Αν δεν έχει αρκετό ζουμί, ανακατέψτε ένα κουταλάκι αλάτι σε μία κούπα νερό και απογεμίστε τα βάζα με αυτό. 

Τοποθετούμε τα βάζα πάνω σε ένα πιάτο η δίσκο, γιατί με τη ζύμωση ενδέχεται να βγάλουν υγρά. Δεν καλύπτουμε τα βάζα ακόμα με καπάκι και δεν τα βάζουμε ψυγείο. Αντί για καπάκι, μπορούμε να βάλουμε ένα κομμάτι λάχανου από αυτά που κρατήσαμε στην αρχή. 



Αν ξεχάσατε να κρατήσετε, δεν πειράζει. Σημασία έχει να φροντίζουμε να πιέζουμε το λάχανο συχνά, ώστε να καλύπτεται με το υγρό, για να μη μουχλιάσει. Καλύπτουμε με μεμβράνη ή πετσέτα και τι επόμενες μέρες το τσεκάρουμε. Τις 2 φορές που το έφτιαξα, σε 4-5 μέρες ήταν έτοιμο. Μπορεί να πάρει και περισσότερες μέρες.  Η θερμοκρασία περιβάλλοντος, επηρεάζει το χρόνο. Την πρώτη φορά, στο ένα βάζο, δημιούργησα κενά στο λάχανο ώστε να παίρνει αέρα, ενώ στο άλλο βάζο δεν το έκανα. Επίσης σε ένα βάζο έβαλα καπάκι από λάχανο, ενώ στο άλλο όχι. Και στις 2 περιπτώσεις έγινε η ζύμωση μια χαρά. Προτείνω να πιέσετε καλά και να μην αφήσετε κενά. Το καπάκι λάχανου, βοηθάει πολύ να μείνει το λάχανο κάτω από το υγρό. Με τη ζύμωση, θα ανεβαίνει η στάθμη, οπότε φροντίστε να το πιέζετε καθημερινά, για να παραμένει μέσα στο υγρό. 

Όταν ετοιμαστεί (θα το καταλάβετε γιατί θα είναι μαλακό και ξινό), βάζουμε το καπάκι του βάζου και το βάζουμε στο ψυγείο. Διατηρείται για πολύ καιρό!



No comments:

Post a Comment