Saturday, March 18, 2023

Νηστίσιμη μπουγάτσα Αχαΐας

Καθώς ακούς τη λέξη μπουγάτσα, τα μάτια σου πεταρίζουν από χαρά. Συγκεντρώσου 😋.Δεν μιλάμε για τη γνωστή μπουγάτσα με κρέμα. Μιλάμε για τη νηστίσιμη μπουγάτσα Αχαΐας και γενικότερα Πελοποννήσου, ένα μπισκοτένιο κέικ, θεονόστιμο, που δεν θυμίζει σε τίποτα τη βορειοελλαδίτικη μπουγάτσα με κρέμα. 


Η  νηστίσιμη μπουγάτσα Πελοποννήσου, είναι ένα χαμηλό κέικ-μπισκότο. Δεν είναι αφράτο σαν το κέικ, δεν είναι σκληρό σαν μπισκότο. Θυμίζει πολύ εκείνα τα τέλεια μαλακά παξιμάδια που προσφέρονται στα μνημόσυνα (φτου φτου μακριά από μας ;))

Η νηστίσιμη μπουγάτσα Αχαΐας, είναι μυρωδάτη, διατηρείται αναλλοίωτη για πολλές-πολλές μέρες και είναι άκρως εθιστική. Φτιάχνεται σε πολλά μέρη εκτός από την περιοχή της Αχαΐας και προσφέρεται την Καθαρή Δευτέρα και την περίοδο της νηστείας. 

Δε θα σας πω ότι τη θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια, γιατί θα πω ψέματα. Θυμάμαι να φτιάχνει η μάνα μου νηστίσιμα γλυκά, αλλά δεν θυμάμαι το όνομα. Το γλυκό το πρωτάκουσα από τη φίλη μου τη Μαρία, όταν το έβαλε στο μπλογκ της. Ρώτησα αμέσως την αδερφή μου που η δουλειά της έχει άμεση σχέση με αρτοσκευάσματα αν ξέρει τη μπουγάτσα και μου απάντησε όλο φυσικότητα "Φυσικά"! Κόκκαλο εγώ. Στης αδερφής μου τον φούρνο τη φτιάχνουν σε μικρά ταψάκια και η κάθε μπουγάτσα δεν ξεπερνά σε μέγεθος ένα πιάτο του φρούτου. Είναι χαμηλές μέχρι 2-3 εκατοστά και είναι θεονόστιμες.

Η συνταγή που ακολουθεί, έγινε με βάση τη συνταγή της φίλης μου της Μαρίας.

Επειδή εγώ δεν είχα αλισίβα, έβαλα μόνο σόδα και μπέκιν. 

Πρόσθεσα επίσης ξύσμα και χυμό από ένα μανταρίνι. Μπορείτε να προσθέσετε από πορτοκάλι ή μανταρίνι. 

Η δική μου επίσης σε σχέση με της αδερφής μου, έχει περισσότερο ύψος. 

Μην την παραψήσετε, γιατί θα σπάει. Διατηρείται μαλακή για πολλές μέρες (στην πεθερά μου άντεξε βδομάδα αναλλοίωτη. Εμείς την τελειώσαμε σε λίγες μέρες...)

Νηστίσιμη μπουγάτσα Πελοποννήσου

Υλικά για 30-32 εκ. διάμετρο ταψί (αν τη θέλετε χαμηλή, μπορείτε να τη βάλετε σε ρηχό, μεγάλο ταψί φούρνου)

1 κιλό αλεύρι, κατά προτίμηση σκληρό. Χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και έβαλα 950 γρ.την πρώτη φορά και 900 γρ. τη 2η. Και τις 2 ήταν πολύ καλή)

ενάμιση ποτήρι (290 γρ.) λάδι  (ελαιόλαδο και ηλιέλαιο μισό μισό)

ενάμιση ποτήρι (280 γρ.) ζάχαρη

3/4 ποτηριού νερό

1 φλυτζανάκι του καφέ τσίπουρο (45 γρ.)

χυμό και ξύσμα ενός μεγάλου μανταρινιού (55 γρ. χυμό) ή μικρού πορτοκαλιού

1,5  κ. γ. κανέλλα

1/2 κ. γ. γαρίφαλο

1 κ. γ. σόδα

1 κ. γ. μπέκιν

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (χρησιμοποίησα αέρα)

Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υγρά υλικά, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με σύρμα, να λιώσει λίγο η ζάχαρη.

Σε λίγο από το αλεύρι, προσθέτουμε το μπέκιν και τη σόδα. Τα προσέτουμε στα υγρά υλικά και ανακατεύουμε. 

Προσθέτουμε σιγά-σιγά  το υπόλοιπο αλεύρι, αρχικά ανακατεύοντας με το σύρμα και στη συνέχεια με το χέρι (την πρώτη φορά που την έκανα έβαλα 950 γρ και τη δεύτερη 900. Μια χαρά ήταν και τις 2 φορές. Στο τέλος έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Σε ταψί στρογγυλό με διάμετρο30-32 εκατοστά, στρώνουμε λαδόκολλα ή το λαδώνουμε. 

Τοποθετούμε το ζυμάρι μας, το πατικώνουμε να πάει παντού και μετά, με πηρούνι κάνουμε σχέδια. Της αδερφής μου οι μπουγάτσες είναι πασπαλισμένες με ζάχαρη, οπότε την πασπάλισα κι εγώ με ζάχαρη πριν το ψήσιμο.

Ψήνουμε για μία ώρα. Τη βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει και κόβουμε αφού κρυώσει (αν αντέξουμε να περιμένουμε). 

Διατηρείται πολλές πολλές μέρες, είτε σε πιατέλα κλεισμένη με μεμβράνη, είτε σε τάπερ.

No comments:

Post a Comment