Tuesday, April 17, 2018

Εύκολο και πεντανόστιμο τσιζκέικ χωρίς ζάχαρη

Σπάνια βάζω στο τίτλο ένα επίθετο που έχει σχέση με τη νοστιμιά της συνταγής μου. Σπάνια έως ποτέ. Το πεντανόστιμο, τέλειο, κλπ,  αφήνω να το κρίνετε εσείς.


Αυτή τη φορά όμως το έβαλα, επειδή πρόκειται για ένα τσιζκέικ (στην πραγματικότητα γιαουρτοκεικ) χωρίς ζάχαρη, αλλά με γλυκαντικά. Δεν παίρνεις χαμπάρι βέβαια ότι δεν έχει ζάχαρη, γιατί απλά είναι πεντανόστιμο.


 Δεν μπορώ να πω ότι δεν έχει λιπαρά, γιατί έχει. Σας έχω όμως λύσεις για να τα αποφύγετε κι αυτά.


Το έφτιαξα ανήμερα το Πάσχα, που πραγματικά χρειάζεσαι ένα ελαφρύ γλυκό μετά από...αρκετό φαγητό και ήταν ό,τι έπρεπε και ό,τι χρειαζόταν. 


Σας προτείνω λοιπόν να το κάνετε κι εσείς. Στο τέλος της συνταγής, προτείνω λύσεις για να αποφύγετε τα λιπαρά της κρέμας γάλακτος αν δεν τα θέλετε.


Εύκολο τσιζκέικ χωρίς ζάχαρη
Υλικά για ένα ταψάκι 26 περίπου εκατοστών
180 γρ. μπισκότα τύπου digestive ολικής άλεσης χωρίς ζάχαρη 
70 γρ. μαργαρίνη*
200 ml κρέμα γάλακτος 30-35% λιπαρά* παγωμένη
1/2 κιλό γιαούρτι  2% με γεύση φρούτων, με γλυκαντικά* σε θερμοκρασία δωματίου για κάνα μισάωρο (χρησιμοποίησα με γεύση και κομμάτια φράουλας)
1 και 3/4 φύλλα ζελατίνας
3-4 κ. σ. παγωμένο νερό
30 γρ. γάλα μεχρι 1,5% λιπαρά


Εκτέλεση
Τρίβουμε τα μπισκότα σε μπλεντεράκι.

Λιώνουμε τη μαργαρίνη.

Σε φόρμα με τσέρκι (ή απλή φόρμα) βάζουμε τα μπισκότα και τα βρέχουμε με τη μαργαρίνη. Ένα τρικ που κάνω για να απλωθεί καλά και παντού η μαργαρίνη, είναι να πατικώνω και να "χαλάω" τα πατικωμένα μπισκότα 1-2 φορές. Έτσι σιγουρεύομαι ότι έχουν βραχεί ικανοποιητικά και θα βγαίνει κομμάτι ατόφιο, χωρίς να διαλύεται το μπισκότο. Αν διαλύεται, θέλει λίγο ακόμα βούτυρο.
Τα πατικώνω και τα αφήνω στην άκρη.

Σε ένα μπωλάκι, βάζουμε 3-4 κ. σ. παγωμένο νερό και βάζουμε μέσα τα φύλλα ζελατίνας για να μαλακώσουν (γύρω στα 10 λεπτά). Μπορείτε να τα κόψετε με ψαλίδι για να χωρέσουν σε μικρό σκεύος.
Ζεσταίνουμε το γάλα σε φωτιά ή φούρνο μικροκυμάτων, στύβουμε τη ζελατίνη και τη διαλύουμε στο γάλα.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να είναι σταθερή σαντιγύ. 
Μέσα στην κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τμηματικά το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί. Τέλος, προσθέτουμε και το γάλα με τη διαλυμένη ζελατίνη.

Ρίχνουμε το μίγμα πάνω από τα μπισκότα και το βάζουμε στο ψυγείο να πήξει. Με την κρέμα γάλακτος, η υφή του δεν μοιάζει με ζελέ, αλλά με μους γιαουρτιού.

Μπορούμε, αφού παγώσει και σταθεροποιηθεί, να διακοσμήσουμε με φράουλες και σαντιγύ, ή σκέτες φράουλες.


Tips:
- Στα τσιζκέικ, χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο, γιατί το βούτυρο παγώνει περισσότερο από τη μαργαρίνη και δυσκολεύεται να κοπεί σωστά κομμάτι.

- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη με χαμηλότερα λιπαρά.

- Αν δεν θέλετε να βάλετε κρέμα γάλακτος προκειμένου το γλυκό σας να είναι απόλυτα light, μπορείτε να την παραλείψετε. Σε αυτή την περίπτωση, είτε θα μειώσετε τη ζελατίνη (αφού θα λείπουν τα 200 ml κρέμας, είτε θα συμπληρώσετε με 200 ml γιαούρτι ακόμα. Η υφή, ενδέχεται να μην είναι πια σαν μους όμως, αλλά σε πιο ... ζελεδάκι :)

- Τα γιαούρτια που χρησιμοποίησα ήταν με γεύση και κομμάτια φράουλας, με γλυκαντικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι κανονικό, χαμηλών λιπαρών, στο οποίο θα προσθέσετε λίγες σταγόνες γλυκαντικό ή μερικές κουταλιές μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι χωρίς λακτόζη.


3 comments:

  1. Πολύ νόστιμο και ελαφρύ!!

    ReplyDelete
  2. Αν εχεις φάει καλά νομίζω αυτό το γλυκό είναιιδανικό για το τέλος.
    Ελαφρύ & δροσερό.
    Και σε εμφάνιση σκίζει ;)

    ReplyDelete
  3. Πολύ ωραίο και ελαφρύ γλυκό, μόλις το δοκίμασα, θα το ξανακάνω!

    ReplyDelete