Thursday, March 29, 2018

Νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού με στέβια

Μεγάλη εβδομάδα πλησιάζει και ξεκινάω να βάζω μερικές συνταγές για τις μέρες που έρχονται.


Συνταγές για κουλουράκια, θα βρείτε πάρα πολλές στο μπλογκ. Με αυγά, νηστίσιμα, κανέλλας κλπ. Ευκαιρία να βάλω μια συνταγή νηστίσιμη, χωρίς ζάχαρη αλλά νόστιμα, για όσους την αποφεύγουν.


Για όσους θέλουν να κάνουν τη συνταγή με κανονική ζάχαρη, δίνω τις ποσότητες παρακάτω.

 

Κουλουράκια πορτοκαλιού με στέβια
Υλικά (βγαίνουν 1,5 ταψί)
½ κούπα ηλιέλαιο (110 γρ.)
½ κούπα στέβια (12 γρ.) ή 100 γρ. ζάχαρη κανονική αν δεν αποφεύγετε τη ζάχαρη
½ κούπα χυμός πορτοκαλιού (130 γρ. περίπου 3 μέτρια πορτοκάλια)
2 κ. σ. μπράντυ
ξύσμα από ένα μανταρίνι ή μισό πορτοκάλι
100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του (1/2 κούπα)
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
(στην περίπτωση που θα βάλετε κανονική ζάχαρη, θα χρειαστεί περισσότερο αλεύρι)
2 κ. γ. μπέκιν
½ κ. γ. κανέλλα

Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ βάζουμε τα υγρά υλικά και τη στέβια ή ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλλα το αλεύρι μαζί με το μπέκιν και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας και πλάθεται. Μην το παρακάνετε και σφίξετε το μίγμα.
Αν αντί για στέβια βάλετε ζάχαρη κανονική, θα χρειαστείτε περίπου μισό κιλό αλεύρι συνολικά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180 με αέρα.
Βάζουμε σε ταψιά λαδόκολλα.
Παίρνουμε ζύμη μεγέθους σαν μεγάλο καρύδι και πλάθουμε κορδόνι λεπτό (σαν το μικρό μας δάχτυλο).
Διαμορφώνουμε το κουλουράκι μας και το βάζουμε στο ταψί.
Κάνουμε το ίδιο για όλη τη ζύμη.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Αν δείτε ότι σκουραίνουν απότομα, χαμηλώστε στους 170 και ψήστε λίγο παραπάνω.


No comments:

Post a Comment