Thursday, July 20, 2017

Galette με κόκκινα φρούτα

Λατρεύω τα γλυκά. Γενικώς και αδιακρίτως. Ελάχιστα γλυκά είναι που δεν μου αρέσουν. Μου αρέσουν τα γλυκά με φρούτα, αλλά μόνο σε μένα στην οικογένεια αρέσουν. Άντε και της κόρης μου. Όσο για τους υπόλοιπους, στην αναβροχιά, καλό είναι και το χαλάζι... :p


Όταν είμαστε όλοι μαζί στις διακοπές, ή έστω λίγοι παραπάνω από τους δυο μας, βρίσκω ευκαιρία να φτιάξω κάποια συνταγή καινούρια και ειδικά γλυκό, που όταν είμαστε οι δυο μας αποφεύγω.


Τις galette, τις έχω βάλει στο μάτι από καιρό. Γενικά μου αρέσουν τα γλυκά με φύλλο και ζουμερά φρούτα. Όμως, όπως προείπα, ψάχνω την ευκαιρία, προκειμένου να υπάρχει κοινό που θα καταναλώσει το γλυκάκι εκτός από μένα.

Οι galette είναι ένα πολύ απλό και εύκολο γλυκό. Δεν χρειάζεται να είσαι μαέστρος στο άνοιγμα του φύλλου για να τις φτιάξεις. Μπορείς να το κάνεις ακόμα και αν δεν έχεις ξανανοίξει φύλλο ποτέ, ή ακόμα κι αν δεν έχεις όλα τα κατάλληλα εργαλεία (θυμάμαι κάποτε που άνοιξα φύλλο με μπουκάλι μπύρας για πλάστη...)


Μπορείς να φτιάξεις galette απλά και μόνο για να καταναλώσεις κάποια φρούτα που έμειναν ή απλά επειδή πεθύμησες γλυκό.


Εγώ προτίμησα κόκκινα φρούτα που μου αρέσουν πολύ, είτε σαν φρούτα, είτε σε γλυκό κουταλιού, είτε σε λικέρ.

Να θυμάσαι ότι αν δε θέλεις να λασπώσει η ζύμη στη βάση της galette, μπορείς να την περάσεις με ασπράδι αυγού, έτσι ώστε να δημιουργήσεις ένα αδιάβροχο προστατευτικό φιλμ. Το ίδιο κάνουμε και στις τάρτες.

Δοκίμασέ τη όσο υπάρχουν ακόμα κεράσια και βύσσινα, ή απλά βάλε τα αγαπημένα σου φρούτα!


Galette με κόκκινα φρούτα
Υλικά
500-600 γρ. κόκκινα φρούτα (κεράσια, βατόμουρα, βανίλιες, βύσσινα)
2 κ. σ. ζάχαρη καστανή
1 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική (λευκή)
2 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα ζάχαρη επιπλέον
μια πρέζα κανέλλα
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κ. σ. βούτυρο
για τη ζύμη
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
110 γρ. βούτυρο αγελαδινό παγωμένο
1 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική
¼ κ. γ. αλάτι
σχεδόν ¼ κούπας παγωμένο νερό
1 ασπράδι αυγού ελαφρώς χτυπημένο
προαιρετικά άχνη ζάχαρη


Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη ζύμη:
Σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι.
Ρίχνουμε το βούτυρο σε κομματάκια.
Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα το μίγμα γρήγορα, να γίνει σαν ψίχουλα.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε γρήγορα, μέχρι να έχουμε μια ζύμη ενιαία που δεν λασπώνει. Σε μένα, δεν πήρε όλο το νερό. Αν δείτε ότι λασπώνει, ρίξτε λίγο αλευράκι.
Τυλίγουμε με μεβράνη τη ζύμη και την αφήνουμε στο ψυγείο μισή με μία ώρα, μέχρι να προετοιμάσουμε τα φρούτα μας.

Πλένουμε τα φρούτα μας και τα ξεκουκουτσιάζουμε.
Εγώ έβαλα:
100 γρ. βατόμουρα
250 γρ. κεράσια
170 γρ. βανίλιες
1 κ. σ. βύσσινο από λικέρ
Εσείς μπορείτε να βάλετε ό,τι φρούτα θέλετε.


Ανακατεύουμε όλα τα φρούτα μαζί και πετάμε το ζουμί που ίσως έχουν βγάλει. Προτιμήστε να καθυστερήστε λίγο τη διαδικασία, έτσι ώστε να προλάβει να παγώσει η ζύμη, για να μην ζουμιάζουν τα φρούτα.
Όταν έχει παγώσει η ζύμη, ξαναπετάμε ό,τι υγρό έχουν βγάλει, προσθέτουμε ζάχαρη, αλεύρι και μπαχαρικά και ανακατεύουμε.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις.

Πάνω σε λαδόκολλα ανοίγουμε τη ζύμη στρογγυλή, σε λεπτό φύλλο μισού εκατοστού.
Δεν χρειάζεται να είναι ολοστρόγγυλη ή να είναι περιποιημένες οι άκρες (που συνήθως σπάνε και ανοίγουν με το άνοιγμα). Αν σας ενοχλεί οπτικά, απλώς διορθώστε το με τα χέρια σας και ξαναπεράστε τον πλάστη σας από πάνω να στρώσει και να λεπτύνει η ζύμη.
Μεταφέρουμε τη λαδόκολλα πάνω σε ταψί (μπορείτε να το κάνετε και στο τέλος, αλλά τώρα είναι η καλύτερη στιγμή).
Χτυπάμε ελαφρώς με ένα πηρούνι το ασπράδι.


Περνάμε με πινέλο όλη τη ζύμη. Αυτό, βοηθάει να μην μαλακώσει και μείνει άψητη η ζύμη εξαιτίας των υγρών που θα βγάλουν τα φρούτα.
Από πάνω, ρίχνουμε τα φρούτα.
Τα απλώνουμε να πάνε παντού, εκτός από τις άκρες, 3-4 εκ. ολόγυρα, τις οποίες θα φέρουμε προς τα μέσα. Τα στρώνουμε να είναι ισόπαχα.
Φέρνουμε τις άκρες προς τα μέσα.
Περνάμε με το αυγό την επιφάνεια της ζύμης.
Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγη ζάχαρη λευκή ή καστανή.


Ρίχνουμε πάνω από τα φρούτα 1 κ. σ. βούτυρο σε κομματάκια.


Ψήνουμε τη galette για μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο.


Τη βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη αν θέλουμε.



Την πρώτη μέρα, είναι τραγανό το φύλλο. Αν ζείτε σε μέρος με υγρασία όπως εγώ, την επόμενη μέρα το φύλλο μαλακώνει, αλλά ακόμα και τότε είναι πεντανόστιμη!

Καλό Σαββατοκύριακο!

No comments:

Post a Comment