Thursday, March 9, 2017

Κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα και 3 τυριά

Έχει πλάκα όταν σκέφτομαι το εξής: λέμε κόκκινη κολοκύθα, ή κίτρινη κολοκύθα ενώ στην πραγματικότητα είναι πορτοκαλί!!! Γιατί αλήθεια;;; Άβυσσος η ψυχή του μάγειρα...Άβυσσος...


Μου χάρισαν κολοκύθα. Μετά από αρκετό καιρό, μου χάρισαν κολοκύθα και κάνω εδώ και μέρες κολοκυθοπάρτυ! Έφτιαξα κολοκυθόπιτα, την έψησα στο γκριλ για σαλάτα, την έβαλα ωμή σε σαλάτα, έφτιαξα κολοκυθόσουπα βελουτέ (όχι εγώ, η κόρη), χάρισα ένα κομμάτι ΚΑΙ έχω ακόμα ένα κομμάτι να αξιοποιήσω! Τι καλάαα!

Κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα και 3 τυριά
Υλικά για μεγάλο ταψί φούρνου
1 κιλό (περίπου) καθαρισμένη κολοκύθα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού
150 γρ. ανθότυρο
250 γρ. φέτα
2 κ. γ. κύμινο
λίγο αλάτι (ανάλογα αν τα τυριά σας είναι αλμυρά)
λίγο πιπέρι
1 πακέτο φύλλα χωριάτικα ή χειροποίητα φύλλα
¼ κούπας ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Τρίβουμε την κολοκύθα στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Την αλατίζουμε ελαφρώς, την αφήνουμε 5-10 λεπτά και στη συνέχεια τη στύβουμε να φύγουν τα υγρά αν έχει (δεν βγάζει πολλά σαν το πράσινο κολοκύθι).
Σε μπωλ ανακατεύουμε το κολοκύθι, τα κρεμμυδάκια, τα τυριά (τη φέτα και το ανθότυρο τα διαλύουμε με τα χέρια).
Προσθέτουμε το κύμινο και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Δοκιμάζουμε τη ζύμη και προσθέτουμε αλάτι μόνο αν μας φαίνεται ανάλατο. Αν θέλει αλάτι, προσθέτουμε και ανακατεύουμε.
Στα τυριά, μπορούμε να αυξομειώσουμε τις αναλογίες, ανάλογα τι τυρί μας αρέσει περισσότερο, οπότε από κει εξαρτάται και η ποσότητα του αλατιού. Αν πχ βάλουμε μόνο ανθότυρο, ίσως θέλει λίγο αλάτι παραπάνω, κλπ.

Λαδώνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε στον πάτο και στα πλαϊνά.
Στη συσκευασία του φύλλου μου, υπήρχαν 9 φύλλα, οπότε έβαλα 5 κάτω και 4 πάνω.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190 βαθμούς με αέρα.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα-ένα τα φύλλα που βάζουμε, και ειδικά στις άκρες, οι οποίες φροντίζουμε να προεξέχουν από το ταψί.
Βάζουμε το υλικό στο ταψί, στο στρώνουμε να πάει παντού.
Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, λαδώνοντας πάλι ελαφρώς παντού.
Τέλος, γυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί κυκλικά προς τα μέσα σε κόθρο.
Λαδώνουμε τον κόθρο και χαράζουμε ή κόβουμε σε κομμάτια την πίτα μας.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα. Τρώγεται ευχάριστα ζεστή και παγωμένη.


2 comments:

  1. Συμφωνώ και εγώ είχα αυτή την ανησυχία και γι αυτό είχα ονομάσει μια σούπα που είχα φτιαξει "Κολοκυθόσουπα (πορτοκαλί κολοκύθας)" http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr/2014/11/soupa-kolokitha.html . Μου αρέσει πολύ η πρόταση σου

    ReplyDelete
  2. Οπως και να την λενε την κολοκυθα ειναι πεντανοστιμη.
    Ανθότυρο να θυμηθώ να βαλω κι εγω την επομενη φορά ;)

    Φιλιααα

    ReplyDelete