Tuesday, April 5, 2016

Νηστίσιμα μαλακά μπισκότα με χαρουπόσκονη

Η κουμπάρα μου στην Κομοτηνή φροντίζει να με εφοδιάζει κατά καιρούς με διάφορα υλικά που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα. Ένα από αυτά, ήταν η χαρουπόσκονη. Την είχα αρκετό καιρό στο ντουλάπι, μέχρι να αποφασίσω τι θα την κάνω. Η πρώτη δοκιμή έγινε σε μπισκότα (που δεν τα λες σκληρά μπισκότα με τίποτα), χωρίς ζάχαρη. Ήταν πεντανόστιμα. Η χαρουπόσκονη γλυκίζει. Δεν πικρίζει σαν το κακάο και πραγματικά έχει ευχάριστη γεύση ακόμα και σκέτη. Φανταστείτε ότι στα δημητριακά στο πρωινό μου, αντί για ζάχαρη, βάζω χαρουπόσκονη. Δίνει σοκολατένια όψη με πιο γλυκιά γεύση από το κακάο.


Τα μπισκότα δεν είναι σκληρά. Αντιθέτως είναι τόσο μαλακά, που μοιάζουν με λεπτά κεκάκια. Η ζύμη κρατάει το σχήμα της και δεν χαλάει με το φούσκωμα και το ψήσιμο στον φούρνο. Είτε θα τη ρίξετε λοιπόν με κουτάλι, είτε με ένα κορνέ για να έχουν ωραίο σχηματάκι.

Μην φτιάξετε παραπάνω δόση από αυτή, γιατί λόγω της έλλειψης αυγών και ζάχαρης, τα μπισκοτάκια με τις μέρες χάνουν την φρεσκάδα τους (μετά την 3η, 4η μέρα), οπότε φτιάξτε λίγα για να τα έχετε φρέσκα.


Η έλλειψη της ζάχαρης δεν είναι εμφανής! Το πορτοκάλι, η χαρουπόσκονη και τα μυρωδικά, δίνουν νόστιμη και ευχάριστη γεύση στα μαλακά αυτά μπισκότα.

Το σκούρο χρώμα τους το χρωστάνε στην χαρουπόσκονη και όχι σε κακάο!


Νηστίσιμα μαλακά μπισκότα με χαρουπόσκονη 
Υλικά για 2 ταψιά
½ κούπα (70 γρ.) χαρουπόσκονη
1 κούπα αλεύρι (130 γρ.) για όλες τις χρήσεις
70 γρ. (1/3 κούπας) χοντρό σιμιγδάλι
½ κούπα ηλιέλαιο
250 ml χυμό πορτοκαλιού (περίπου 3 πορτοκάλια)
1 κ. γ. κανέλλα σκόνη
¼ κ. γ. γαρίφαλο σκόνη
1 κ. γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
½ κ. γ. baking powder
½ κ. γ. μαγειρική σόδα

Εκτέλεση
Σε μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υγρά και τα μυρωδικά.
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι ανακατεμένο με το μπέκιν και τη σόδα.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.
Το μίγμα μας δεν θα είναι απόλυτα σφιχτό, αλλά θα κρατάει το σχήμα του.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα.
Σε ταψί με χαρτί ψησίματος, βάζουμε κουταλιές από το μίγμα. Δεν απλώνουν πολύ. Μπορούμε να διαμορφώσουμε το μπισκότο επίσης με κορνέ. Δεν χαλάει το σχήμα.
Ψήνουμε για 12 λεπτά. Τα μπισκότα δεν είναι σκληρά. Παραμένουν μαλακά και μετά το ψήσιμο. Φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά, γιατί σκληραίνουν μετά από μέρες (3-4 μέρες).


1 comment:

  1. Το χαρουπάλευρο μου αρέσει πολύ και το χρησιμοποιώ σε κέικ και μπισκότα αντί για κακάο τελευταία. Μπαίνει στη λίστα προς δοκιμή η συνταγή σου!

    ReplyDelete