Thursday, March 27, 2014

Εύκολο τυρόψωμο

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα με αρκετή φέτα στο σπίτι λόγω συγκυριών. Ήταν κρίμα να χαλάσει το τυράκι, οπότε σκέφτηκα να κάνω ένα εύκολο τυρόψωμο με μπύρα. Το ψωμί με μπύρα είναι μια πολύ εύκολη λύση για ψωμί άμεσα μέσα σε μία ώρα και πολύ ευέλικτο αφού μπορείς να προσθέσεις ό,τι θέλεις μέσα, ανάλογα τα γούστα και τις ανάγκες της στιγμής. Στα υπέρ, υπολογίστε και ότι δεν θέλει ζύμωμα. Ένα ανακάτεμα με πηρουνάκι και είναι έτοιμο για ψήσιμο.

 
Εύκολο τυρόψωμο 
Υλικά 
450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτάκι μπύρας, 330 ml
2 κ. σ. ηλιόσπορους
200 γρ. φέτα χοντροκομμένη
½ κ. γ. αλάτι


Εκτέλεση 
Μέσα σε μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με τους σπόρους, το αλάτι και τη φέτα.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά τη μπύρα ενώ ανακατεύουμε με πηρούνι για να βραχεί καλά όλο το αλεύρι.
Η ζύμη μας θα κολλάει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 26-28 εκ. ή σε στενόμακρη φόρμα. Εναλλακτικά, λαδώνουμε το ταψί. Ρίχνουμε το υλικό στο ταψί. Δεν χρειάζεται να το διαμορφώσουμε. Θα πάρει σχήμα με το ψήσιμο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα για 50-60 λεπτά.
Βγάζουμε από το ταψί και αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε (αν αντέξουμε) :-)


Tip: Μπορείτε να βάλετε λίγη ξηρή μαγιά στο μίγμα σας για ακόμα μεγαλύτερο φούσκωμα. Ακόμα κι αν δεν περιμένετε να φουσκώσει πριν ψήσιμο, θα φουσκώσει κατά η διάρκεια του ψησίματος.

7 comments:

  1. Το ψωμί της μπύρας με έχει βγάλει "ασπροπρόσωπη" πολλές φορές! Η ζύμη είναι όπως λες ευέλικτη! Με την προσθήκη των κατάλληλων αρωματικών, τυριών, αλλαντικών ή δεν ξέρω τι έχει άλλο πολύ καλό αποτέλεσμα! Συνηθίζω να ψήνω την ζύμη σε φορμάκια για μάφινς, έτσι δεν χρειάζεται μια ώρα στο φούρνο (περίπτωση ξαφνικής επίσκεψης που εξελίσσεται σε σπέσιαλ event...) Άσε που κάθε ψωμάκι μπορεί να έχει διαφορετική γεύση, με τις κατάλληλες προσθήκες της τελευταίας στιγμής...
    Με φετούλα ε? Με βάζεις σε πειρασμό! :)

    ReplyDelete
  2. Έτσι ακριβώς! Με μια βάση σαν αυτή και διαφορετικά μυρωδικά και υλικά μπορείς να φτιάξεις μια μεγάλη γκάμα για κάθε γούστο! Κανείς να μη μείνει παραπονεμένος! Φιλιά Κικίτσα!

    ReplyDelete
  3. Όσο εύκολα φτιάχνεται τόσο εύκολα τρώγεται!!
    Καλησπέρα!!

    ReplyDelete
  4. Εύκολη συνταγή καί σίγουρα πεντανόστιμο τό τυρόψωμό σου Κική!!Θά τήν δοκιμάσω!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  5. Έχω μεγάλη αδυναμία στα ψωμιά με μπίρα, ακριβώς για τους λόγους που προανέφερες.
    Μου αρέσει πολύ το σπιτικό ψωμί, αλλά δεν έχω την υπομονή για τόση αναμονή και ζύμωμα. Έτσι, αυτού του τύπου τα ψωμάκια είναι ιδανικά για μένα.
    Ωραίος τρόπος να αξιοποιήσεις τη φετούλα, φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Φαίνεται πανεύκολο το ψωμί που έφτιαξες, και με την φέτα θα είναι καταπληκτικό!!!
    Θα την φτιάξω!!!
    Φιλάκια
    Νεφέλη

    ReplyDelete
  7. Σας ευχαριστώ για τα σχόλια!

    ReplyDelete