Thursday, March 20, 2014

Κοτόπουλο με τουτουμάκια (μικρό χυλοπιτάκι)

Για να δω ποιος ξέρει τα τουτουμάκια! Σίγουρα όλοι όσοι είμαστε από την Πάτρα και τα πέριξ! Εδώ στο νησί δεν τα ξέρουν σαν τουτουμάκια. Μικρό χυλοπιτάκι σου λέει. Πες το χρυσή μου τουτουμάκι να γεμίσει το στόμα σου! Χαχα!



Όταν ήμασταν μικρά η μάνα μου έφτιαχνε τουτουμάκια. Τα απλώναμε θυμάμαι πάνω σε καθαρά σεντόνια πάνω σε ένα ντιβάνι να στεγνώσουν. Ήταν ένα φαγητό ιδανικό για το χειμώνα που θα ακολουθούσε. Συνόδευαν Κυριακάτικα φαγητά, ή έφτιαχναν από μόνα τους πρόχειρα βραδυνά!


Τα δικά μου ήταν πεσκέσι από τον Γιάννη που τα έφερε από τη γιαγιά του στον Πύργο. Τραχανά (εδώ γελάμε) και τουτουμάκια. Τα τουτουμάκια τα έχω τιμήσειι δεόντως. Για το άλλο δεν θα πω τίποτα. Με τον τραχανά δεν μιλιόμαστε εδώ και 40 χρόνια. :-p

Οπότε, πάμε συνταγούλα με τουτουμάκια;



Κοτόπουλο με τουτουμάκια (μικρό χυλοπιτάκι)
Υλικά για 2 άτομα
1/2 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
1/2-1 ποτήρι κρασιού κρασί
1 κ. σ. πάστα ντομάτας
αλάτι
πάπρικα καπνιστή
λίγο πουλ πιμπέρ ή μπούκοβο (στη μύτη του κουταλιού)
200 γρ. τουτουμάκια
προαιρετικά: 2 κ. σ. πράσο αποξηραμένο ή ένα μικρό πράσο ψιλοκομμένο
νερό


Εκτέλεση
Σωτάρουμε το κοτόπουλο στο λάδι για 5-10 λεπτά από όλες τις μεριές.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε την πάστα και λίγο νερό, αλάτι τα πιπέρια, το πράσο και αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά. Αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό.
Όταν είναι έτοιμο, (φροντίζουμε να έχει νερό) προσθέτουμε τα τουτουμάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά, ενώ ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν. Αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό!

10 comments:

  1. αν δεν εξηγουσες τι ειναι τα τουτουμακια, θα το καταλαβαινα μονο απο την φωτογραφια. εγω χυλοπιτακια τα ξερω και με το κοτοπουλο ταιριαζουν τελεια.
    καλη σου ημερα Κικη.

    ειρηνη

    ReplyDelete
  2. Έχω ξαναπεί ότι για εμέ αυτό που λένε οι πολλοί χυλοπίτες είναι σχεδόν περίεργο. Για εμένα, χυλοπίτες είναι μόνο τα τουτουμάκια και νομίζω ότι λέγονται έτσι μόλις περάσεις ΤΟ αυλάκι και σε πολλούς νομούς.
    Το φαγητό αυτό το συνηθίζαμε στο πατρικό μου όπου τα τουτουμάκια ήσαν από την ξαδέλφη μου καμωμένα και πολύ πολύ λεπτά.
    Η ξαδέλφη μεγάλωσε κι ό,τι βρούμε έτοιμο πια.
    Κική μου είναι εξαιρετική η συνταγή σου. Έχω την τύχη να έχω καπνιστή καυτερή πάπρικα κι έτσι δεν βάζω και μπούκοβο.
    Ευχαριστώ για την υπενθύμιση, να βρω άλλον έναν να τρώει κρεατικό...

    Νένα

    ReplyDelete
  3. Νοστιμότατη πρόταση!
    Μπαίνει στα άμεσα μαγειρικά μου σχέδια.
    Φιλάκια πολλά.

    ReplyDelete
  4. Αχ τουτουμάκια Κική μου!!Ετσι τά λέμε καί εμείς!!Πολύ αγαπημένο φαγητό!Τό έφτιαχνε η μητέρα μου!!Καλημέρα!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  5. Τι μου θύμισες, μας έστελνε η γιαγιά μου χυλοπίτες και τις έφτιαχνε η μαμά μου με κοτόπουλο, το αγαπημένο μου φαγητό. Τουτουμάκια τις λένε και στο χωριό της μαμάς μου, |(είναι έξω από την Πάτρα).Με πήγες λίγα χρόνια πίσω,. Τέλεια ανάρτηση
    Ειρήνη.

    ReplyDelete
  6. Εγώ τα ξέρω σαν χυλοπιτάκια... Πάντως, όπως και να λέγονται είναι πεντανόστιμο φαγητό και ιδιαίτερα με κοτόπουλο!!!
    Νεφέλη

    ReplyDelete
  7. Α! τα ξέρω τα τουτουμάκια αλλά δεν ήξερα ότι αποκαλούνται έτσι :)
    Το πιάτο σου υπέροχα χουχουλιάρικο, από τα πλέον ιδανικά για τα οικογενειακά κυριακάτικα γεύματα!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  8. Λατρεύω το κοτόπουλο και τα ζυμαρικά!

    http://fetoula.blogspot.gr/

    ReplyDelete