Wednesday, October 9, 2013

DIY: Πώς να μεταμορφώσετε εύκολα, γρήγορα και οικονομικά την παλιά σας κρεβατοκάμαρα!

Μεταξύ των μαγειρικών πρότζεκτ, μπήκε και μια αλλαγή δωματίου. Η σκέψη για την αλλαγή είχε μπει από καιρό, αλλά περίμενα τις εξελίξεις για να δω πώς θα γίνει και πότε. Πριν γίνει η αλλαγή που πραγματοποίησα, έκανα μια έρευνα αγοράς. Ήθελα να αλλάξω μια παμπάλαια κρεβατοκάμαρα, με κάτι νέο και μοντέρνο. Το στρώμα δεν ήταν κακό, ούτε παλιό. Τα έπιπλα ήταν το πρόβλημα που κόντευαν να εξηνταρήσουν.

Αρχικά έριξα μια ματιά σε μεγάλα πολυκαταστήματα on line, για να δω τι τιμές παίζουν σε κρεβατοκάμαρες. Οι τιμές για το ίδιο το κρεβάτι δεν ήταν απαγορευτικές. Μπορούσα να βρω ένα ωραίο σκελετό κρεβατιού με 100-150 ευρώ. Το πρόβλημα ήταν το στρώμα, το οποίο ξεκινούσε από 300 ευρώ και πάνω αν έπρεπε να πάρω κάτι καλό. Πράγμα που σημαίνει ότι θα έφτανα τα 500 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για την εποχή, αλλά και για την περίσταση, για ένα σπίτι και δωμάτιο στο οποίο θα κοιμόμουνα ελάχιστες φορές το χρόνο. Το δωμάτιο όμως, ΕΠΡΕΠΕ να αλλάξει...

Πέρασα στην επόμενη λύση. Να το βάψω. Πόσο χάλια θα μπορούσα να το κάνω; Πιο χάλια από όσο ήταν, αποκλείεται. Έκοβα κι έραβα στο μυαλό μου. Είχα ήδη ένα σχέδιο. Θα έβγαζα τα διακοσμητικά πηχάκια, θα το έβαφα με ένα χρώμα που να μου άρεσε και στην ανάγκη θα έβγαζα το παλιό έπιπλο με τον καθρέφτη.

Ρωτάω 2 φίλους με εμπειρία για το βάψιμο και με καθοδήγησαν για το τι θα χρειαστώ. Χρώμα ακρυλικό, αραίωση με λίγο νερό, ρολάκι, πινέλο για τα δύσκολα σημεία, σκαφάκι για το χρώμα γυαλόχαρτο σαν σφουγγαράκι για να μη χαλάσουμε και τα χεράκια μας από το τρίψιμο και γάντια για τον ίδιο λόγο.

Όλα τα βαφτικά, μου πήγαν 15 ευρώ. Το τρίψιμο έγινε πολύ εύκολα. Το λούστρο ήταν παλιό και δεν χρειαζόταν (κατά την κρίση μου-σάμπως είχα ξανατρίψει έπιπλο;) να ξεβάψει όλο. Απλά να μην είναι λείο, για να πιάσει το επόμενο χρώμα. Αφού έτριψα όλα τα έπιπλα που δεν μου πήρε και τις ώρες, μετά σκούπισα με ένα πινέλο και με ένα υγρό πανάκι όλες τις επιφάνειες (ευτυχώς που πέρασε εκείνη τη στιγμή ο έμπειρος αδερφός και μου είπε ότι δεν αρκεί να σκουπιστεί μόνο με το πινέλο). Στη συνέχεια, πέρασα 2 χέρια με ένα λιλά χρώμα. Στις φωτό βλέπετε να φαίνεται διαφορετικό, λόγω διαφορετικής ώρας και ρυθμίσεων της μηχανής που τις τράβηξα. Αριστερά, βλέπετε τα έπιπλα αφού έχουν τριφτεί. Το τελικό χρώμα είναι αυτό:


Έβγαλα τα πηχάκια από τα κομοδίνα και από το κεφαλάρι του κρεβατιού. Τα κομοδίνα είχαν τζαμάκι και κάτω από το τζαμάκι έβαλα τα διακοσμητικά που πήρα.



Αφού στο τέλος είχα το αποτέλεσμα που ήθελα και στο δωμάτιο υπήρχε κανονική μεταμόρφωση, επειδή ο χώρος δεν είναι πολύ μεγάλος και μου φαίνονταν πολύ λιλά τα πάντα, σκέφτηκα πώς θα σπάσω λίγο τη μονοτονία.


Τη λύση την είχα ήδη σκεφτεί. Θα αγόραζα αυτοκόλλητα ή κάτι τέτοιο και θα έβαζα κάτι επάνω σχετικό με λουλούδια ή πλανήτες.


Το μεγάλο παιχνιδοκατάστημα είχε τις λύσεις. Αυτοκόλλητα τόσο μεγάλα και έτσι όπως τα ήθελα δεν έβρισκα, οπότε άρχισα να ψάχνω σε άσχετα τμήματα του καταστήματος. Έψαξα σε φακέλους σχολικούς, αυτοκόλλητα, μέχρι που το μάτι μου έπεσε στις χαρτοσακούλες για δώρα. Εκεί βρήκα αυτό που ήθελα. Με 3 ευρώ ακόμα, πήρα 2 σακούλες και ένα μαύρο μανό, για να φτιάξω τα λουλουδάκια, τη μέλισσα και την πορεία της.




Φτηνές λύσεις υπάρχουν όπως βλέπετε και αν τα βαρεθώ, δεν θα διστάσω ούτε θα λυπηθώ να την ξαναλλάξω.

Το έπιπλο με τον καθρέφτη δεν μετακινήθηκε, γιατί ο καθρέφτης είναι χρήσιμος και γιατί όλα ήταν τόσο όμορφα πια, που δεν χρειαζόταν! Το μόνο που μένει να αλλάξω κάποια στιγμή, είναι τα πομολάκια!

Να σας πω δε, ότι με το ακρυλικό χρώμα, μπορούσαμε να κοιμηθούμε το ίδιο κιόλας βράδυ!

υγ. Καλύτερη γυμναστική από το τρίψιμο/βάψιμο, δεν υπάρχει! ;-)

21 comments:

  1. Deli,καινούριες ασχολίες,αλλά κι εδώ πιάνουν τα χεράκια!
    Τι ωραία μεταμόρφωση,υπέροχα έγιναν!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. 1. Είναι σούπερ!
    2. Έπρεπε να ζεις Αμερική...to say the least
    3. Εύχομαι να κάθε φορά που θα κοιμάσαι εκεί να έχεις ζουζουνιάρικα όνειρα όπως οι μελισσούλες από πάνω σου!
    xxxx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιατί έπρεπε να ζω στην Αμερική; :-p
      Ευχαριστωωωώ!

      Delete
  3. OΥΑΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Έριξες και εσύ δουλειά που πήγε σύννεφο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Μπράβο Κικίτσα!!! Και εύκολα (αν και όχι ξεκούραστα...) και οικονομικά!!!! Με γεια!!!

    ReplyDelete
  4. Το ότι το έκανες κούκλα το δωμάτιο δεν το συζητάμε! Πιάνει το χέρι σου, κόβει το μυαλό σου (άκου μανόν μαύρο!), έχεις καλό αισθητικό κριτήριο, αντέχεις την κούραση, τολμάς! Τι ωραιότερο!
    Να ρωτήσω: δεν υπάρχει κάποιο Varnish Remover, διαλυτικό που το περνάς στο ξύλο και διαλύει το παλιό βερνίκι χωρίς τρίψιμο?
    Μάθε (άλλη μια) τέχνη... και ποτέ δεν ξέρεις!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κάποτε είχα ρωτήσει για να περάσω χρώμα πάνω σε ξύλινο ταβάνι χωρίς να το τρίψω και μου είχαν πει ότι υπάρχει χρώμα (ή τρόπος). Για το κρεβάτι απλά δεν το χρειαζόμουνα γιατί το θεώρησα εύκολο. Τώρα αν εννούσαν αυτό που λες κι εσύ δεν ξέρω! Ευχαριστώ για τα τόσο ωραία που είπες για μένα :-)

      Delete
  5. βρε κορίτσια γιατί δε σας αρέσει το χρώμα του ξύλου όπως ήταν παλιά; με ένα λουστράρισμα δε θα ήταν πιό όμορφο και αρχοντικό; Το κρεββάτι από μόνο του ήταν τόσο όμορφο και αρχοντικό και φίνο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έπρεπε να αλλάξει. Και όχι. Δεν μου αρέσει το χρώμα του ξύλου σε κρεβατοκάμαρα...

      Delete
  6. υπέροχη δουλειά μπράβο σου,με μπέρδεψαν λίγο οι φωτογραφίες όμως...
    τελικά τι χρώμα διάλεξες,γαλάζιο ή το άλλο?
    όπως κ νάχει,το τελικό αποτέλεσμα εξαιρετικό

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ίδιο είναι το χρώμα απλώς δείχνει διαφορετικό. Αυτό της πρώτης φωτό ειναι πιο αληθινό.

      Delete
  7. Αλλαξε όψη,εντελώς Κική!!!!Είσαι πολυτάλαντη!!!!
    Τέλεια η μεταμόρφωση πού έκανες!!!Μπράβο σου!!!
    Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  8. Κική μου είσαι καταπληκτική!!!!!! Έχω άδικο που το λέω όπου σταθώ και όπου βρεθώ!!!!! Πτου...πτου...να μη ματιαστείς!!!!! Ζηλεύω!!!!!

    ReplyDelete
  9. Πολύ ωραία έγινε, μπράβο!!!

    Καλημέρα, φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Έχω κρατήσει δύο παλιές κρεβατοκάμαρες και έχω στο πρόγραμμα να τις ανακαινίσω κάπως έτσι. Σκέφτομαι μπέζ σατινέ χρώμα στη μία, αλλά και το λιλά είναι νεανικό και δίνει χάρη και ζωντάνια.

    Πολύ ωραία δουλειά!!!!

    Θαλασσένια από τα ξένα :)
    ...για λίγο ακόμα.

    ReplyDelete