Wednesday, August 8, 2012

Μπισκότα μελιού-αμυγδάλου

Κάποτε για να κάνω ένα γλυκό, χρειαζόμουν χαρτί με συνταγή για να έχω έναν μπούσουλα. Με τη μαγειρική δεν είχα πρόβλημα. Με τη ζαχαροπλαστική φοβόμουν, και απορούσα πώς κάποιες κάνουν γλυκά, χωρίς συγκεκριμένη συνταγή. Εδώ και λίγα χρόνια, το μόνο που χρειάζομαι είναι υλικά και μια λευκή κόλλα χαρτιού. Τώρα βάζω υλικά στο μπωλ και σημειώνω τι κάνω, για ενδεχόμενες αλλαγές, που συνήθως δεν χρειάζονται.

Μπισκοτάκια για όσους νηστεύουν αυτή την περίοδο. Τα έκανα για το πρωινό μας και βγήκαν νοστιμότατα. Αν δεν σας αρέσει το αμύγδαλο, απλά δεν το βάζετε!



Μπισκότα μελιού-αμυγδάλου
Υλικά
1 κούπα ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο (ή μισό-μισό)
½ κούπα μέλι
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
2 κ. σ. μίγμα μπαχαρικών Σμύρνης
½ κούπα ζάχαρη
½ κούπα χοντροτριμμένο και ψημένο αμύγδαλο
2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
550 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις



Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ ανακατεύουμε με σύρμα όλα τα υλικά με τη σειρά, εκτός από το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι.
Σε λίγη ποσότητα αλευριού, ανακατεύουμε το μπέκιν.
Το ρίχνουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, σιγά-σιγά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που είναι απαλή και δεν κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170 βαθμούς και στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε 2 ταψιά. Παίρνουμε κομμάτι ζύμης σαν μεγάλο καρύδι και πλάθουμε μακρόστενα μπισκοτάκια.
Πατικώνουμε και τα τοποθετούμε στο ταψί, όχι πολύ μακριά το ένα από το άλλο.
Δεν φουσκώνουν πολύ. Εναλλακτικά, πλάθουμε κουλουράκια.
Ψήνουμε (ψήνω πάντα στο ψηλό ράφι του φούρνου τα μπισκότα) για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και φυλάμε σε μεταλλικό κουτί.

 
Το μέλι, είναι ευγενική προσφορά του μελισσοκόμου Γιώργου Κορφιάτη από τον Κοιλιωμένο Ζακύνθου.
Τα μπαχαρικά Σμύρνης, είναι ευγενική προσφορά του καταστήματος μπαχαρικών Γεύσεις και αρώματα, το οποίο ευχαριστώ ιδιαιτέρως, γιατί μονίμως μου δίνει υλικά να  δοκιμάζω και να πειραματίζομαι!

16 comments:

  1. Τι νόστιμα που φαίνονται......θα δοκιμαστούν άμεσα...ίσως και το απόγευμα!!!! Εμείς μέλι έχουμε μπόλικο οπότε δεν θέλουμε χορηγό!!:ρρρ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είσαι τυχερήηηηηηηηηηηηηη!

      Delete
  2. Αχ...τί μου κάνεις!!!!!! Τέλεια φαίνονται!!!!
    Αυτό το μίγμα μπαχαρικών Σμύρνης, πού θα το βρούμε εμείς που ζούμε αλλού; Υπάρχει σε καταστήματα με μπαχαρικά; Υπάρχει κάτι άλλο εναλλακτικά που μπορώ να βάλω;

    Καλημέρα!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το μίγμα μπαχαρικών πιστεύω ότι κυκλοφορεί στο σμ με την ονομασία Σμυρνιό. Στα μπαχαρτζίδικα πιστεύω ότι υπάρχει αν το ζητήσεις έτσι. Εναλλακτικά, πιστεύω κανέλλα, γαρίφαλο κλπ.

      Delete
  3. Αχ να μη σε εχω πιο κοντα...! Απο την μια βεβαια... γιατι απο την άλλη, δεν μπορώ να φανταστώ πόσο πιο τεράστια θα μπορούσα να γίνω!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλέ θα γεννήσεις εσύ ποτέ;;; Χαχα!

      Delete
  4. Μου αρέσουν πολύ τα μπισκότα σου Κική μου!
    Θα τα κρατήσω για τις ημέρες της νηστείας!
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα Κική!!Τά μπισκοτάκια σου είναι μούρλια!!Οπως όλα ότι φτιάχνης άλλωστε!!Νά είσαι καλά καί καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  6. Πολύ ωραία τα μπισκοτάκια Κική μου! Οτι πρέπει για τον μικρό μου! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  7. Το μυγδαλάκι δεν θα το παρέλειπα με τίποτα σ' αυτά τα τραγανά μπισκοτάκια!
    Καλό απόγευμα Κική μου!

    ReplyDelete
  8. Η ζαχαροπλαστική είναι πιο δύσκολη από τη μαγειρική και δεν μπορείς να διορθώσεις τα λάθη όπως στη δεύτερη. Όμως με την τριβή και την εμπειρία σίγουρα γίνονται πιο εύκολα τα πράγματα! Τα μπισκοτάκια υπέροχα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτσι είναι όπως τα λες!
      Ευχαριστώ!

      Delete