Τα τελευταία χρόνια φτιάχνω το μπακαλάο εντελώς διαφορετικό από το συνηθισμένο. Πρωτάκουσα για τον αγιορείτικο μπακαλάο από τη Στέλλα Σπανού, τον διάβασα στη συνέχεια σε μοναστηριακές συνταγές και τώρα πια, αν ψάξτε, δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε συνταγές που λίγο μόνο διαφέρουν μεταξύ τους.
Συχνά κάνω την πολύ απλή μα θεονόστιμη εκδοχή, που περιέχει μόνο μπακαλάο, κρεμμύδια και δαμάσκηνα. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Την τελευταία φορά, πρόσθεσα πατάτες και καρότα για αλλαγή. Η πρώτη φωτό είναι σχετικά πρόσφατη (Οκτώβριος). Οι επόμενες, περιμένουν να ανεβούν από το 2012 :)))
Θα περιγράψω και τα δύο και αποφασίζετε πώς θα τον κάνετε.
Αγιορείτικος μπακαλάος με δαμάσκηνα
Ακριβή υλικά δεν δίνω γιατί εξαρτάται από την ποσότητα που θέλετε να κάνετε .
Θα χρειαστούμε:
Φαρδιά κατσαρόλα. Ακόμα καλύτερα νταβά.
μπακαλάο ξαλμυρισμένο και καθαρισμένο. Υπολογίστε τουλάχιστον 2 κομμάτια για κάθε άτομο.
πατάτες και καρότα σε φέτες, αν προσθέσετε (1/2-1 πατάτα/καρότο ανά άτομο)
κρεμμύδια αρκετά (3-4) κομμένα σε ροδέλες ή φέτες.
1-2 μπαχάρια
μαύρο πιπέρι
φέτες λεμονιού ή χυμό λεμονιού
ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης προαιρετικά
δαμάσκηνα αποξηραμένα αρκετά (βάζω αρκετά γιατί μας αρέσουν. Αν δεν σας αρέσουν, βάλτε 5-6. Μην τα παραλείψετε. Είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά).
Αφού ξαλμυρίστε και καθαρίστε το μπακαλάο (υπάρχουν στο εμπόριο ωραιότατοι ξαλμυρισμένοι και καθαρισμένοι), κάνετε τα παρακάτω.
Σε νταβά ή φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια. Αν προσθέσετε πατάτες/καρότα, βάλτε τα κι αυτά τώρα.
Τα γυρίζουμε για μερικά λεπτά να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά.
Προσθέτουμε πιπέρι, μπαχάρι (δάφνη) και νερό να βράσουν.
Μετά από 10-15 λεπτά που κοντεύουν να βράσουν, ρίχνουμε το μπακαλάο (τα ψάρια βράζουν πολύ γρήγορα, οπότε αν το βάλετε στην αρχή θα λιώσει).
Στο τελείωμα, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και χυμό λεμονιού ή φέτες λεμονιού χωρίς φλούδα και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Όπως βλέπετε και στις παλιές φωτο, είχα προσθέσει πατάτες και άφησα να έχει ζουμάκι το φαγητό, προκειμένου να κάνω σκορδαλιά με τις πατάτες. Οπότε οι πατατούλες είναι χρήσιμες αν θέλετε να έχετε και σκορδαλίτσα :)
No comments:
Post a Comment