Thursday, December 3, 2020

Γερμανικά λεπκούχεν

 Δεν είχε τύχει να δοκιμάσω λεπκουχεν, μέχρι που με τσιγκλισε μια φίλη στο ινσταγκραμ.


Αφού δοκίμασα από το γνωστό γερμανικό κατάστημα, μου μπήκε στο μυαλό να φτιάξω. Απευθύνθηκα σε φίλες που έχουν ζήσει στη Γερμανία, διάβασα όμως και πολλές συνταγές. Χαμός. Υπάρχουν τόσες πολλές και τόσο διαφορετικές. 

Με ξηροκάρπια, χωρίς ξηροκάρπια, με αλεύρι, χωρίς αλεύρι κλπ. 

Δοκίμασα μια συνταγή μόνο με ξηροκάρπια. Ωραία αλλά δεν έμοιαζαν με αυτά που δοκίμασα και μου άρεσαν. Δοκίμασα 2η από τη φίλη μου τη Νεκταρία. Πολύ ωραία αλλά η συνταγή ήθελε διόρθωση.

Αφού της άλλαξα τα μάτια 😋, σας την παραθέτω. 


Λεπκουχεν

Υλικά για 3 ταψιά (36 κομμάτια)

130 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 

200 γρ ζάχαρη μαύρη

3 αυγά 

150 γρ. φουντούκια τριμμένα

250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

100 γρ κόντιτα (δείτε tips)

2 κ. σ. μέλι (50 γρ)

40 ml γάλα (περίπου 4 κ. σ.)

1,5 κ. γ. μπαχαρικά για λεπκουχεν (δείτε tips) 

1 κ. κ. κανέλα 

Μία τσιμπιά αλάτι 

8 γρ. μπέκιν (περίπου 2 κ. γ.) 

2 κ. γ. κακάο 

1 κ. σ. μελάσα 

Τα 2 τελευταία προαιρετικά 


Εκτέλεση 

Χτυπάμε βούτυρο, ζάχαρη και μέλι να ασπρίσουν. 

Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και στη συνέχεια τα φουντούκια, το γάλα, τα φρούτα, τα μυρωδικά, το αλεύρι με το μπέκιν, αλάτι, το κακάο και μελάσα.

Το μίγμα μας θα πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτό, ούτε αραιό. Θα πρέπει όταν το βάζετε στο ταψί να στέκεται. Δεν πλάθεται όπως οι κουραμπιέδες, αλλά δεν απλώνει όπως αν βάλεις αραιή ζύμη. 

Σε ταψί βάζουμε αντικολλητικό χαρτί. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα. 

Βάζουμε αραιά, μια κουταλιά σούπας υλικό. Στο ταψί θα βάλετε το πολύ 12 κουταλιές. Απλώνουν πολύ, οπότε μην τα βάλετε κοντά κοντά. 


Ψήνουμε για 15-20 λεπτά στους 160 με αέρα. 

Αφήνουμε να κρυώσουν και τα βγάζουμε με σπάτουλα. Στα δικά μου δεν χρειάστηκε σπάτουλα. Μη βιαστείτε να τα βγάλετε από το ταψί. Αν μισοκρυώσουν, βγαίνουν χωρίς σπάτουλα.


Με αυτή τη δόση, βγαίνουν 36 μεγάλα λεπκουχεν. 

Tips

Αν θέλετε σοκολάτα επάνω στα λεπκουχεν σας, λιώστε λίγη σοκολάτα κουβερτούρα και απλώστε με ένα κουταλάκι ένα λεπτό στρώμα αφού κρυώσουν.

Κακάο και μελάσα, μπήκαν για χρώμα και γεύση. Αν δεν θέλετε, μην τα βάλετε. Ειδικά τη μελάσα που είναι ακριβό προϊόν και ίσως δεν το χρησιμοποιήστε κάπου αλλού.

Αν δεν σας αρέσουν τα φρούτα (κόντιτα) μη βάλετε. Τους πάει τρελά όμως. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να λιώστε χουρμάδες αποξηραμένους που δεν θα τους νιώθετε καθώς τα τρώτε.

Για τα μπαχαρικά λεπκουχεν δείτε πώς μπορείτε να τα φτιάξετε εδώ, αν δεν βρείτε έτοιμο μίγμα. Εναλλακτικά προσθέστε από 1/4 κ γ γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο, και από 1/2 κανέλα και τζιντζερ. Αν βρείτε έτοιμο μίγμα μπαχαρικών, ακόμα καλύτερα. 

Θα ακολουθήσει και άλλη συνταγή, πολύ απλή χωρίς ξηροκάρπια και φρούτα. 

Συταγή και φωτό από το κινητό λόγω έλλειψης χρόνου :)

No comments:

Post a Comment