Friday, March 27, 2020

Αποξηραμένο προζύμι

Την κουβέντα για αποξηραμένο προζύμι, την είχαμε κάνει μια φορά με τη master του προζυμιού Σταυρούλα. Από αυτή το άκουσα για πρώτη και τελευταία φορά, ότι αποξήραινε προζύμι. Μου φάνηκε απίστευτο, επειδή το προζύμι είναι κάτι ζωντανό και με την αποξήρανση αναρωτιόμουν αν θα ξανάβρισκε τη δύναμή του. Η ιδέα όμως ήταν απόλυτα ελκυστική!



Τριμμένο στο μπλέντερ


Οι μέρες του εγκλεισμού, μου έχουν δώσει άπλετο χρόνο να κάνω τις δοκιμές που πάντα ήθελα. Και ήρθε η ώρα για το αποξηραμένο προζύμι. Όχι μόνο το έκανα, αλλά έκανα και ψωμί με αυτό, το οποίο έγινε μια χαρά!

Ευχαριστώ Σταυρούλα για την ιδέα.


Αποξηραμένο προζύμι
Υλικά
Φρέσκο δυνατό προζύμι
Λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο
Υπομονή J

Εκτέλεση
Αν έχουμε προζύμι στο ψυγείο, το βγάζουμε να πάρει τη θερμοκρασία του δωματίου. Το ζωντανεύουμε με λίγο νερό και αλεύρι μια-δύο φορές. Το προζύμι που θέλουμε να αποξηράνουμε θα πρέπει να είναι δυνατό.
Αν δεν έχουμε προζύμι στο ψυγείο, το φτιάχνουμε εξαρχής. Μέρος από αυτό το χρησιμοποιούμε και ένα μέρος το αποξηραίνουμε. Φυσικά, δεν υπάρχει λόγος να φτιάξεις αποξηραμένο προζύμι αν φτιάξεις φρέσκο, όμως αν φτιάξεις φρέσκο, μπορείς να αποξηράνεις ένα μέρος.

Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο (στη λαδόκολλα στεγνώνει πιο γρήγορα και ξεκολλάει πιο εύκολα).
Απλώνουμε με ένα κουτάλι, λεπτό στρώμα προζύμι. Όσο πιο λεπτό είναι, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα στεγνώσει.

Σε λαδόκολλα








Σε αλουμινόχαρτο...




Θα χρειαστούν 3-5 μέρες να στεγνώσει. Εξαρτάται από τη ζέστη, την υγρασία κλπ. Στη λαδόκολλα την 3η μέρα ήταν εντάξει. Στο αλουμινόχαρτι πήρε πιο πολύ, αλλά ήταν και πιο παχύ το στρώμα.
Αφήστε το να στεγνώσει με φυσικό τρόπο. Σε φως, σε αέρα, σε ήλιο.

Αφού στεγνώσει, θα βγαίνει από τη λαδόκολλα σε φλούδες. Το βγάζουμε όλο και αν θέλουμε (που θέλουμε) το τρίβουμε στο μπλέντερ ή σε γουδί. Είναι πιο εύκολο για να μετράμε μετά.

Το διατηρούμε σε βάζο στο ψυγείο.

Πώς το χρησιμοποιούμε:
Το χρησιμοποιούμε όπως το προζύμι, μόνο που θα πρέπει να το ταΐσουμε με λίγο αλεύρι και νερό για 2-3 μέρες για να ζωντανέψει ξανά.
Το ίδιο θα κάναμε αν βγάζαμε και το προζύμι μας από το ψυγείο για να ζωηρέψει, απλά μπορεί να χρειαζόταν λιγότερος χρόνος.

Για να το χρησιμοποιήσουμε:
Σε ένα μπωλ, βάζουμε λίγο χλιαρό νερό (πχ ¼ της κούπας).
Ρίχνουμε 2 κ. σ. αποξηραμένο προζύμι.
Ανακατεύουμε. Αφήνουμε το αποξηραμένο προζύμι να λιώσει. Δε θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει το χρόνο του. Μου πήρε γύρω στη μισή ώρα να λιώσει εντελώς, ενώ ανακάτευα περιοδικά.

Οπότε, ανακατεύουμε πού και πού μέσα στη διάρκεια μισής ώρας, ή όσο κάνει να λιώσει.
Αφού λιώσει, βάζουμε 2-3 κ. σ. χλιαρό νερό και 2-3 κ. σ. αλεύρι.
Ανακατεύουμε και το σκεπάζουμε με πετσέτα και κουβερτούλα.
Επαναλαμβάνουμε 3-4 μέρες. Μπορεί να είναι και λιγότερο ανάλογα τον καιρό και τη δύναμη του προζυμιού.
Το δικό μου, στις 2 μέρες νόμιζα ότι δεν πρόκειται να ζωηρέψει. Την 3η μέρα είδα φουσκάλες και την 4η ήταν φουσκωτό φουσκωτό.

Προζύμι με αποξηραμένο προζύμι


Στη συνέχεια, το χρησιμοποιούμε κανονικά όπως το προζύμι μας.

Γιατί να φτιάξω αποξηραμένο προζύμι;
Να μια καλή ερώτηση. Εμένα με οδήγησε η περιέργεια. Να δω πώς γίνεται, αν θα είναι το ίδιο δυνατό κλπ. Έχω ξαναπεί, ότι αν έπρεπε να διαλέξω ένα κεφάλαιο της μαγειρικής, αυτό θα ήταν με πηχυαίους τίτλους: «ΠΩΣ ΓΊΝΕΤΑΙ». Μου αρέσει να μαθαίνω το πώς φτιάχνεται κάτι, ακόμα κι αν το φτιάξω μόνο μια φορά.

Ψωμί με αποξηραμένο προζύμι

 

Άλλος λόγος για να το φτιάξουμε, είναι για να μην ξεμείνουμε ποτέ. Ένα προζύμι που χάλασε, ένα προζύμι που δώσαμε και ξεχάσαμε να πάρουμε πίσω.

Ακόμα-ακόμα, για να κάνουμε ένα πολύτιμο δώρο!


2 comments:

  1. ευχαριστουμεεεεε!!!σουπερ!!!καλη συνεχεια!1καλη δυναμηηη!!

    ReplyDelete