Tuesday, January 28, 2020

Τηγανίτες με κοτόπουλο με σάλτσα γιαουρτιού


Σας έμεινε κοτόπουλο ή άλλο κρεατικό και δεν φτάνει για όλη την οικογένεια; Και βαριέστε να μαγειρέψετε γιατί είχατε υπολογίσει να μείνει αρκετό ε; Έλα τώρα. Πες το, μη ντρέπεσαι. 


Εγώ το έπαθα πάντως. Χαχα! Αφού το κοτοπουλάκι δεν έφτανε για όλους, το ξεψάχνισα  και το έβαλα σε χυλό για τηγανίτες. Τις τσάκισαν με μεγάλη ευχαρίστηση. Μπορείτε να συνοδεύσετε τις τηγανίτες σας με λίγη σάλτσα  γιαουρτιού.

Μη φοβάσαι να φτιάξεις αυτές τις τηγανίτες. Ξέχασε τις παλιές τηγανίτες που κολυμπούσαν στο λάδι. Αυτές είναι στεγνές απ' έξω και αφράτες μέσα!


Tηγανίτες με κοτόπουλο και σάλτσα γιαουρτιού
Υλικά για 10 περίπου τηγανίτες, ανάλογα το μέγεθος
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. γ. baking powder
2 μεγάλα αυγά 
130 γρ. γάλα
σχεδόν ένα κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι (ή ό,τι γιαούρτι έχετε) των 200 γρ.
1 κ. γ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
το ψαχνό από ένα στήθος κοτόπουλους ή μπούτι ή ό,τι κρεατικό έχετε από την προηγούμενη
λίγο γλυκιά πάπρικα ή σουμάκ που έβαλα εγώ
ελάχισττο βούτυρο για επάλειψη του αντικολλητικού


Για τη σάλτσα γιαουρτιού
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
μουστάρδα και κέτσαπ κατά βούληση (από 1 κουταλάκι τουλάχιστον)
αλάτι, πάπρικα, σουμάκ ή ό,τι θέλετε

Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε το μπέκιν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα (αρχικά βάζουμε 4 κ.σ. γιαούρτι) υλικά και ανακατεύουμε καλά με πηρούνι ή σύρμα, έτσι ώστε να έχουμε ένα πυκνό και βελούδινο χυλό. Προσθέτουμε γιαούρτι για να αραιώνουμε λίγο το μείγμα, σιγά-σιγά. Την πρώτη φορά πρόσθεσα σχεδόν όλο το γιαούρτι και τη 2η, όλο το κεσεδάκι.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο ή λάδι. Αν το τηγάνι σας είναι αντικολλητικό, δεν χρειάζεται παρά ελάχιστο. Επίσης, δεν χρειάζεται να βάζετε βούτυρο  σε κάθε τηγανίτα, παρά μόνο όταν δείτε ότι κολλάνε. 
Όταν κάψει καλά (στο 12 με διαβάθμιση 1-12), ρίχνουμε μια κουταλιά σούπας από το μείγμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 9. Αν θέλουμε μικρές τηγανίτες βάζουμε κουταλιές σούπας. Αν θέλουμε μεγάλες, μισή κουτάλα αρκεί. Μπορείτε να βάζετε 2 μεγάλες κουταλιές και να διαμορφώνετε το σχήμα της σιγά-σιγά με τη βοήθεια του κουταλιού.
Αφήνουμε ένα-δύο λεπτά να πάρουν χρωματάκι και με τη βοήθεια μια σπάτουλας και ενός πηρουνιού, γυρίζουμε τις τηγανίτες. Μόλις τις γυρίσετε, κάνουνε το χαρακτηριστικό φούσκωμα. 
Συνεχίζουμε έτσι για όλες τις τηγανίτες. 

Φτιάχνουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας τα υλικά και σερβίρουμε ζεστέ ή κρύες. Τρώγονται ευχάριστα ακόμα και την επόμενη μέρα.

 

4 comments:

  1. Καλημέρα! Απλή, ωραία και "παράξενη" ιδέα! Εγκρίνω και το βάζω στα υπόψη την επόμενη φορά που θα μου περισσέψει κοτόπουλο για χορταστικό μπραντς με τηγανίτες!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γενικά ό,τι περισσεύει, μπορεί να μπει σε τηγανίτες. Είναι όντως χορταστικές!

      Delete
  2. Πολύ ωραία πρόταση!!!!!!!!!

    ReplyDelete