Monday, March 7, 2016

Πρασοπιτάκια με χειροποίητο φύλλο

Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτή η εποχή στο μυαλό μου είναι συνδυασμένη με πίτες. Ίσως επειδή υπάρχουν χόρτα άγρια για πίτες αυτό τον καιρό. Πάντως πάντα τέτοια εποχή, μου έρχεται η επιθυμία για πίτες και άνοιγμα φύλλου!


Η συγκεκριμένη που σας γράφω δεν είναι φτιαγμένη πρόσφατα. Είναι  φτιαγμένη πριν πολύ καιρό, πριν καν αποκτήσω βέργα για το φύλλο. Αν έχετε βέργα (λεπτό πλάστη) προτιμήστε τη για τα φύλλα πίτας. Αλλιώς, ένας απλός πλάστης σαν τον δικό μου κάνει τη δουλειά του. 

Αυτά τα πρασοπιτάκια θα τα αγαπήσετε, γιατί έχουν τη γλύκα του πράσου και τη νοστιμιά του χειροποίητου φύλλου!



Πρασοπιτάκια με χειροποίητο φύλλο
Υλικά για ένα ταψί (16 πιτάκια) 
Για το φύλλο
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μετράμε πριν κοσκινιστεί)
2 κ. σ. ελαιόλαδο
½  κούπα χλιαρό νερό
2 κ. σ. ξύδι ή λεμόνι
1 κ. γ.  αλάτι
Για τη γέμιση
3 πράσα (το λευκό μέρος και το τρυφερό πράσινο) κομμένα σε ροδέλες
300 γρ. τυρί Δομοκού
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα λευκό πιπέρι
½ κούπα νερό
χαρτί ψησίματος


Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες.
Σωτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι για 5-10 λεπτά με 2 κ. σ. ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε ½ κούπα νερό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε μέχρι να πιουν το νερό (5-10 λεπτά).
Αφήνουμε να κρυώσει και ενώνουμε με το τυρί Δομοκού.

Για το φύλλο
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα σε ένα μπωλ και το ανακατεύουμε με το αλάτι.
Κάνουμε λακκουβίτσα, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τα υπόλοιπα υγρά και ανακατεύουμε.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
Η ζύμη μας  πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη, χωρίς να κολλάει.
Αφήνουμε να σταθεί ένα μισάωρο πριν τη χρησιμοποιούμε.
Ανοίγουμε το φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αλευρώνουμε με αλεύρι ή με νισεστέ όποτε χρειάζεται για να μην κολλάει το φύλλο.


Ανοίγουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε.
Κόβουμε το φύλλο στις άκρες ώστε να γίνει παραλληλόγραμμο.
Χαράζουμε το φύλλο σε 3 λωρίδες κάθετα και μετά σε 4 οριζόντια έτσι ώστε να βγουν 12 παραλληλόγραμμα  κομμάτια.
Τα «ρετάλια» που μένουν, τα αφήνουμε στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσουμε μετά.
Βάζουμε σε κάθε κομμάτι 1 κ. σ. γέμιση και την απλώνουμε κατά μήκος.
Βρέχουμε το φύλλο ολόγυρα με λίγο νερό για να κολλήσει καθώς το τυλίγουμε.
Τυλίγουμε και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.


Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για όλα τα κομμάτια ζύμης και τα τοποθετούμε σε ταψί που πάνω έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος, με την κλεισμένη πλευρά του φύλλου προς τα κάτω .
Ανοίγουμε πάλι φύλλο με τα «ρετάλια» και φτιάχνουμε άλλα 4 πιτάκια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς και ψήνουμε για 20-30 λεπτά στους 190 βαθμούς, μέχρι να πάρει χρώμα το φύλλο.

Καλή εβδομάδα!

4 comments:

  1. Καλημερα καλη μου!!!
    τελειος...συντονισμος....
    .πιτες φτιαχνω αυτη τη βδομαδα,,,,
    ευχαριστουμε....με το πρασο δεν την εχω φτιαξει...
    τα πιτακια θα.......δοκιμαστουν.....
    οι οδηγιες σου...υπεροχες....


    νασαι καλα!καλη εβδομαδα !!

    ReplyDelete
  2. Καλημερα!
    Πολύ ωραιο φυλλο!!!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  3. Στρουμπουλα και λαχταριστά τα πρασοπιτακια σου Κική μου.

    ReplyDelete
  4. Ωραίο που έβαλες τυρί Δομοκού και όχι φέτα.
    Πολύ ωραίο και το φύλλο ;)

    ReplyDelete