Thursday, July 23, 2015

Γεμιστά με κους κους

Πρόσφατα στο σπίτι δοκιμάσαμε γεμιστά με κους κους και όχι με ρύζι. Επειδή φοβήθηκα ότι θα τους ξένιζε, άλλα τα γέμισα με ρύζι και άλλα με κους κους. Ήταν πάρα πολύ νόστιμα. Το κους κους ανακατεύεται στη γέμιση όπως στα κανονικά γεμιστά και φουσκώνει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Η μόνη διαφορά ως προς τη γέμιση, είναι ότι εκεί που υπολογίζεις 1 με 2 κουταλιές σούπας για κάθε λαχανικό ανάλογα αν είναι μέσα άδειο (όπως οι πιπεριές) ή όχι, εδώ υπολογίζεις 2 με 3 κουταλιές σούπας για το καθένα. Κατά τ' άλλα, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα κλασικά γεμιστά! Δοκιμάστε τα!


Γεμιστά με κους κους
Για ένα ταψί που χρησιμοποίησα, ενδεικτικά αναφέρω τι έβαλα. Εσείς κανονίζετε τι λαχανικά θα βάλετε και για κάθε λαχανικό που έχει σάρκα εσωτερικά (ντομάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι) υπολογίζετε 2 κουταλιές σούπας κους κους, ενώ για κάθε λαχανικό που δεν έχει σάρκα (πιπεριά), υπολογίζετε 3. Αν τα λαχανικά σας είναι μεγάλα, και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να βάλετε περισσότερο κους κους μέσα. Το ίδιο ισχύει και για το ρύζι.
2 μελιτζάνες
2 πιπεριές
8 ντομάτες
3 μέτρια κολοκυθάκια
2-3 κ. σ. κους κους για το καθένα
1 ξερό κρεμμύδι
μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
2 μεγάλες πατάτες


Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά μας.
Αδειάζουμε τα λαχανικά που έχουν σάρκα με το ειδικό εργαλείο. Τρίβουμε με τρίφτη ή τρίβουμε στο μπλέντερ τα λαχανικά. Εγώ για ευκολία, φροντίζω να τρίβω μαζί με κάποιο σκληρό λαχανικό και ντομάτα. Έτσι τρίβονται στο μπλέντερ ευκολότερα.
Τα λαχανικά που χρησιμοποίησα για τη γέμιση ήταν το κρεμμύδι, τα κολοκυθάκια και το εσωτερικό από τις μελιτζάνες και ντομάτες.
Στη γέμιση προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλατοπίπερο, λίγο ελαιόλαδο και το κους κους.
Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα γεμιστά μας.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις σκορπίζουμε ανάμεσα στα γεμιστά.
Από πάνω ρίχνουμε ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
Ψήνουμε για 1 ώρα ή και λίγο παραπάνω στους 19 βαθμούς με αέρα.

Tip: Μην προσθέτετε νερό από την αρχή στα γεμιστά, γιατί βγάζουν πολύ! Αφήστε να ξεκινήσει το ψήσιμο και προσθέστε αργότερα αν χρειάζεται!

4 comments:

  1. Πολύ ωραία! Πολύ καλοκαιρινά!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραία ιδέα για μία άλλη εκδοχή στα γεμιστά!!
    Καλό Σ/Κ!!

    ReplyDelete
  3. Το κους κους είναι ζυμαρικό και έχει αλεύρι και ανακατεύουμε αυγά και γάλα
    Μήπως εννοειτε το πληγούρι που είναι βρασμένο και σπασμένο στάρι?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι! Με το πληγουρι έχω συνταγές επίσης ως σπασμένο στάρι. Το κους κους είναι σκέτο σιμιγδάλι. Το παίρνω από τα ράφια που έχουν τροφές από άλλα μέρη του κόσμου.

      Delete