Friday, October 11, 2013

Γλυκό κουταλιού ακτινίδιο

Έχετε δοκιμάσει γλυκό κουταλιού ακτινίδιο; Αν όχι, σκεφτείτε το. Αν σας αρέσουν τα γλυκά κουταλιού, θα το αγαπήσετε ΚΑΙ αυτό!

Καλό Σαββατοκύριακο! Εμένα με περιμένει μια τσάντα κυδώνια ;-)



Γλυκό κουταλιού ακτινίδιο
Υλικά
800 γρ. ακτινίδια (ζυγισμένα αφού καθαριστούν)
800 γρ. ζάχαρη λευκή
1 και ¾ κούπας νερό


Εκτέλεση
Τα ακτινίδια που θα διαλέξουμε θα πρέπει να είναι γινομένα και γερά, αλλά όχι ιδιαίτερα ώριμα. Τα ώριμα είναι ιδανικά για μαρμελάδα.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ακτινίδια.
Τα κόβουμε σε φέτες μισού εκατοστού.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν για 5 λεπτά. Χρονομετράμε αφού πάρει βράση.
Ρίχνουμε τα ακτινίδια. Βράζουμε κι αυτά για 10 λεπτά.
Ξαφρίζουμε και δεν απομακρυνόμαστε γιατί φουσκώνει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί, μέχρι την επόμενη μέρα.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε το γλυκό για 10 λεπτά.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα.


Tip: Σε όλες τις συνταγές για γλυκά κουταλιού, μπορούμε να σβήσουμε το μάτι της κουζίνας νωρίτερα και να βράσουμε τα τελευταία 5 λεπτά, χρησιμοποιώντας την ενέργεια της σβησμένης κουζίνας. Έτσι, εξοικονομούμε ενέργεια.

Καλό σκ!

10 comments:

  1. Καλημέρα Κική!
    Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα και για να πω την αλήθεια ούτε που μου είχε περάσει από το μυαλό ότι το ακτινίδιο θα μπορούσε να υπάρξει και ως γλυκό του κουταλιού!
    Φαίνεται ωραίο πάντως!
    Άντε με το καλό και τα κυδώνια, τα οποία παρεμπιπτόντως είναι το αγαπημένο μου κουταλογλυκάκι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ούτε εγώ είχα δοκιμάσει αλλά ήθελα να πειραματιστώ!
      Αχ τα κυδώνια πόσο με παίδεψαν!

      Delete
  2. Ωραιότατο δείχνει, και ασυνήθιστο ως γλυκό του κουταλιού!
    Υπόσχομαι να το φτιάξω, αν μου στείλεις γλυκό κυδώνι που το λατρεύω ;-)
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Ωραίο γλυκό,αλλά δέν έφτιαξα ποτέ μου!!!
    Θά δοκιμάσω τήν συνταγή σου Κική!!!
    Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  4. Μαρμελάδα έχω φτιάξει και δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα αλλά επειδή τώρα εμένα με περιμένει ένα καφάσι κυδώνια και μισό φιρίκια θα το αφήσω για αργότερα αυτό, μου αρέσει το χρώμα του.
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και μαρμελάδα αν θυμάμαι καλά τα έχω κάνει!
      Τα κυδώνια μπελλάς!

      Delete
  5. Καλησπέρα σας και Χριστός Ανέστη! Έχω ακτινίδια 🥝 όχι πολύ σφιχτά αλλά ούτε και πολύ μαλακά! Ήθελα να ρωτήσω αν με τη συνταγή και το βρασμό μαλακώσουν πολύ, που δεν το θέλω! Ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αληθώς. Τα ακτινίδια θα πρέπει να είναι μαλακα, αλλά όχι παραγινωμενα γιατί τότε θα λιώσουν. Αν λιώσουν, τα κάνεις μαρμελάδα

      Delete