Tuesday, December 10, 2019

Καριόκες

Τη συνταγή για καριόκες, μου την έδωσε ο φίλος μου ο Αλέξανδρος, ο οποίος με τη σειρά την έχει πάρει από φίλη του που είναι από την Ξάνθη, που όπως ξέρετε κάνει τις καλύτερες καριόκες! Ευχαριστώ Αλέξανδρε!

Καριόκες
Υλικά
2 σακουλάκια φρυγανιά τριμμένη (360 γρ.)
1 σακουλάκι ζάχαρη άχνη (500 γρ.)
1 ποτήρι γάλα
1 βιτάμ (250 γρ.) σε θερμοκρασία δωματίου (χρησιμοποίησα βούτυρο αγελαδινό)
1 πακέτο πτι μπερ 
2 κ. σ. κακάο
2 κ. σ. κανέλλα
2 κούπες τσαγιού καρύδι τριμμένο (250 γρ.)
λίγο μπράντυ 1-2 κ. σ. 
για την επικάλυψη
600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
1 φλυτζάνι του καφέ λάδι



Εκτέλεση
Τρίβουμε καρύδια και μπισκότα (όχι σκόνη, να έχουμε κομματάκια).
Βάζουμε σε μπωλ το βούτυρο και ρίχνουμε όλα τα υλικά από πάνω. Προσοχή στο ποτό. Όχι πολύ, γιατί μαλακώνει το μείγμα.
Ζυμώνουμε με το χέρι και διαμορφώνουμε 3-4 κυλίνδρους (όπως κάνουμε στον κορμό).
Φροντίζουμε ο κύλινδρος να έχει το γνωστό σχήμα της καριόκας (οβάλ επάνω, πλακέ κάτω).
Βάζουμε τους κυλίνδρους στο ψυγείο.



Λιώνουμε τη σοκολάτα με το λάδι.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί
Μετά από κάνα μισάωρο-ώρα, βγάζουμε τον ένα κύλινδρο.
Κόβουμε κομμάτια πάχους 8-10 χλσ.
Με τη βοήθεια ενός πηρουνιού, τα βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα. Περιμένουμε να πέσει η περίσσια σοκολάτα και αραδιάζουμε στο ταψί με τη λαδόκολλα.



Συνεχίζουμε έτσι για όλα τα κομμάτια και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν και να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.

Τυλίγουμε αν θέλουμε με αλουμινόχαρτο μία-μία (τυλίγουμε θέλουμε δε θέλουμε γιατί αν μας πέσει κάτω και την πετάξουμε, κλαίμε όλοι μαζί :p )

Εδώ να σας πω ότι τις έφτιαξα μεν, ήταν πανεύκολες, αλλά φωτογραφίες δεν πήρα πολλές, οπότε ακολουθούν φωτό από κινητό και ίνσταγκραμ. Έχω όμως τιπς. Διαβάστε τα!





Tips:
Αν δεν θέλετε πολλές, φτιάξτε μισή δόση. Η μισή δόση βγάζει 30-35, ανάλογα το μέγεθος.

Έφτιαξα 2 ρολά. Όμως τα έκανα μακρουλά, με αποτέλεσμα να βγαίνουν μικρές. Μην το παρακάνετε. Δείτε το πάχος του ρολού σας και σκεφτείτε αν σας αρέσει. Αν όχι, κάντε τις πιο ζουμπουρλές ;)

Η συνταγή λέει βιτάμ, εγώ χρησιμοποίησα βούτυρο αγελαδινό!

Μπισκότα και καρύδια όχι σκόνη.

Το βούτηγμα στη σοκολάτα, κάντε το με ένα πηρούνι. Η σοκολάτα σε μικρό μπωλ. Ακουμπάς επάνω το κομμένο κομμάτι, βυθίζεις, βγάζεις. Περιμένεις να στάξει λίγο και τη βάζεις στο ταψί. Αν δεν έχει καλυφτεί από πάνω, βοηθάς με ένα κουταλάκι.

Στην άχνη μπορείτε να κλέψετε 50 γρ. Ήταν αρκετά γλυκιές.

Τα υλικά τα μετέτρεψα σε γραμμάρια για μεγαλύτερη ευκολία.

Είναι τέλειο γλυκό για τις γιορτές και εύκολο.




4 comments:

  1. Ω ρε μανα μου!!!
    Οι αγαπημένες μου είναι. Μπορώ να φάω ενα κουτί. Πολύ ωραίες εγιναν Κική.
    Χμμμμ... με έβαλες σε σκέψεις.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ασε. Δύο φορές έφτιαξα, δύο φορές τις τσακίσαμε...

      Delete
  2. Και έψαχνα συνταγή για καριόκες το βλέπω εύκολο σε ευχαριστούμε!!!!!

    ReplyDelete