Tuesday, October 23, 2018

Πατάτες στο φούρνο με μπεσαμέλ

Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των παιδιών μου (και όχι μόνο) είναι οι πατάτες με μπεσαμέλ.
Αν εξαιρέσεις τη μπεσαμέλ, είναι εύκολο και γρήγορο (ειδικά αν χρησιμοποιήσεις έτοιμη μπεσαμέλ. Εγώ προτείνω χειροποίητη, στο μπλογκ μπορείς να βρεις και γρήγορη μπεσαμέλ μόνο που θα πρέπει να προσαρμόσεις την ποσότητα. Εσύ κάνε όπως σε βολεύει περισσότερο.


Όταν ήταν μικρά τα παιδιά μου, στο γιο μου δεν άρεσε πολύ οι μπεσαμέλ. Χώριζα το ταψί στη μέση με ένα αλουμινόχαρτο και έβαζα μόνο στο μισό ταψί μπεσαμέλ. Στο υπόλοιπα έβαζα αρκετό κίτρινο τυρί.



Πατάτες στο φούρνο με μπεσαμέλ
Υλικά
Τα υλικά προσαρμόζονται ανάλογα το ταψί. Εγώ χρησιμοποίησα ένα πυρέξ, οπότε 4-5 πατάτες μέτριες ήταν αρκετές.
4-5 πατάτες μέτριες
6-7 φέτες γαλοπούλα βραστή ή καπνιστή
5-6 κ. σ. καλαμπόκι κονσέρβας ξεπλυμένο
λίγο τυρί τριμμένο ή μερικές φέτες κίτρινο τυρί
μανιτάρια κονσέρβας ξεπλυμένα
μπεσαμέλ που θα φτιάξετε με:
1 κιλό γάλα (λάιτ προτίμησα)
5 κ.  σ. βούτυρο
7 κ. σ. αλεύρι
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι



Υλικά
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τις κόβουμε κομμάτια χοντρά και τις στρώνουμε στο ταψί.
Βάζουμε από πάνω τη γαλοπούλα, τα μανιτάρια και το καλαμπόκι.


Προσθέτουμε τυρί τριμμένο ή τυρί κίτρινο σε φέτες
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Το «ψήνουμε» για λίγα λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο γάλα.
Ανακατεύουμε με σύρμα γρήγορα.
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε γάλα και να ανακατεύουμε γρήγορα.
Αφού προσθέσουμε όλο το γάλα, βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια (μη βαριέστε) μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Όταν αρχίσει να πήζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να έχει την πυκνότητα που θέλουμε.
Στο τέλος, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και λίγο τυρί τριμμένο.
Προσθέτουμε στο ταψί τη μπεσαμέλ.


Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε για μισή ώρα στο γκριλ, ίσα για να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.


Περιμένουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.




1 comment: