Monday, February 20, 2017

Φωλιές φύλλου με χαλβά και φουντούκια

Εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε ένα φουρνάκι  κοντά μου. Έφερνε διάφορα καλούδια, αλλά εγώ, δεν είμαι ο τύπος που αγοράζει έτοιμα γλυκά κλπ από φούρνους. 


Μια Καθαρή Δευτέρα όμως, φιλοξενώντας 2 φίλους εδώ, δεν προλάβαινα να φτιάξω και πολλά μια και ήμασταν συνέχεια έξω. Έτσι, Καθαρή Δευτέρα, βρέθηκα στο φουρνάκι. Είχε κάτι τέλεια φύλλα σιροπιασμένα με χαλβά. Μα πόσο τέλεια ήταν Παναγία μου! Το κάτι άλλο!


Το φουρνάκι έκλεισε, η κυρία που το είχε δεν υπάρχει πια και εμένα μου είχε μείνει αυτή η γεύση. Κάνα δυο χρόνια μετά, προσπάθησα να φτιάξω αυτά τα φύλλα, έτσι όπως τα θυμόμουν. Η συνταγή είναι εντελώς βγαλμένη από τη θύμηση αυτού του γλυκού. 

Αν θέλετε να το κάνετε νηστίσιμο, χρησιμοποιήστε λάδι αντί για βούτυρο και φύλλα λαδιού.


Φωλιές φύλλου με χαλβά και φουντούκια 
Υλικά για 30 φωλιές
για τα φύλλα
½ κιλό φύλλο Βηρυτού (15 φύλλα). Προτιμήστε φρέσκα φύλλα, σε περίπτωση που δεν θέλετε να κάνετε όλη την ποσότητα της συνταγής, έτσι ώστε να φυλαχτούν μετά στην κατάψυξη.
150 γρ. αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
για το σιρόπι
2 ½ κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
χυμό ενός μικρού λεμονιού
1 φλούδα λεμονιού
για τη γέμιση
200 γρ. χαλβά του εμπορίου βανίλια-σοκολάτα ή άλλον
2-3 κ. σ. φουντούκι χοντροτριμμένο


Εκτέλεση
Απλώνουμε τα φύλλα πάνω σε επιφάνεια, πάνω στο πλαστικό της συσκευασίας τους.
Στρώνουμε ταψί με χαρτί ψησίματος. Θα χρειαστούμε 3 ταψιά για 15 φύλλα.
Λιώνουμε το βούτυρο.
Δουλεύουμε ένα-ένα φύλλο τη φορά.
Λαδώνουμε ένα-ένα φύλλο με πινέλο καλά, ειδικά στις άκρες.
Κόβουμε κατά μήκος το φύλλο.
Πλισάρουμε σαν βεντάλια το φύλλο και το τυλίγουμε κυκλικά σαν σαλιγκάρι, φροντίζοντας η άκρη του φύλλου, να μπει κάτω από το σαλιγκάρι στο τελείωμα του τυλίγματος, για να μην ανοίξει. Δεν θα πρέπει να το τυλίξουμε απόλυτα σφιχτά (για να ψηθεί καλά μέσα), ούτε απόλυτα χαλαρά (γιατί θα ανοίγει καθώς θα το σηκώνουμε μετά το σιρόπιασμα).


Τοποθετούμε τη φωλιά στο ταψί και συνεχίζουμε έτσι με όλα τα φύλλα, μέχρι να γεμίσει το ταψί. Μόλις τα βάλουμε στο ταψί, βουτυρώνουμε πάλι λίγο τις φωλιές στο κέντρο ή όπου φαίνεται ότι είναι στεγνά τα φύλλα.


Προτείνω, να κάνετε όλα τα φύλλα έτσι πριν προχωρήσετε σε ψήσιμο, επειδή το ψήσιμο και το σιρόπιασμα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα, με καυτά και τα δύο υλικά και πρέπει να κινηθείτε γρήγορα, γιατί το ψήσιμο διαρκεί μόλις 10 λεπτά. Αν φτιάξετε από την αρχή όλες τις φωλιές μαζί, σκεπάστε τα ταψιά με πετσέτα, για να μην ξεραθούν τα φύλλα.



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170 βαθμούς.  Αν ο φούρνος σας καίει ομοιόμορφα παντού, αφήστε τη σχάρα στο κέντρο.

Βάζουμε τα υλικά του σιροπιού σε κατσαρόλα (εκτός από το χυμό λεμονιού που θα τον προσθέσουμε στο τέλος του βρασίματος) και φτιάχνουμε το σιρόπι ταυτόχρονα με την προθέρμανση του φούρνου και το ψήσιμο των φύλλων, έτσι ώστε και τα δύο να γίνουν μαζί.
Ψήνουμε τις φωλιές για 10 λεπτά, ενώ ελέγχουμε συνέχεια για να μην σκουρύνουν πολύ τα φύλλα!
Παράλληλα, βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε στο τέλος το χυμό λεμονιού.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και βάζουμε το 2ο ταψί να ψηθεί χρονομετρώντας για 10 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε τις φωλιές από το φούρνο, τραβάμε το χαρτί ψησίματος και σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι μέσα στο ταψί, βάζοντας μια κουταλιά σούπας σιρόπι σε κάθε φωλιά. Αφού τις σιροπιάσουμε με μια κουταλιά σιρόπι, ξαναρίχνουμε άλλη μια κουταλιά στο καθένα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και προχωράμε στο 2ο ταψί.


Μέχρι να γίνει το κάθε ταψί, πρέπει να διατηρούμε το σιρόπι καυτό, έτσι ώστε να σιροπιαστεί καλά η κάθε φωλίτσα. Παίξτε με την κατσαρόλα πάνω στο μάτι και τους χρόνους ψησίματος, έτσι ώστε να μην βράζει συνέχεια, αλλά και να μην προλαβαίνει να παγώσει, αποσύροντας και ξαναζεσταίνοντας όταν χρειάζεται, έτσι ώστε να έχετε πάντα τα 2 υλικά καυτά. Έτσι κι αλλιώς, ο χρόνος ψησίματος είναι λίγος και μέχρι να σιροπιάσετε το ένα ταψί, θα έχει βγει το επόμενο. Γι’ αυτό είπα από την αρχή, ότι είναι καλό να τα έχετε όλα τα ταψιά έτοιμα πριν το φούρνισμα, ώστε να μην υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής για το σιρόπιασμα και σας κρυώνει το σιρόπι.
Αφού έχουμε ψήσει και σιροπιάσει όλες τις φωλιές και ενώ έχουν πια κρυώσει, μπορούμε να προσθέσουμε τη γέμιση. Η γέμιση μπορεί να προστεθεί επίσης, όσο είναι χλιαρά τα φύλλα. Τότε ο χαλβάς, θα λιώσει ελαφρώς και είναι εξίσου ωραίος.
Μέσα σε ένα πιάτο, θρυμματίζουμε το χαλβά με το χέρι μας. Δεν θέλουμε να λιώσει εντελώς, αλλά να έχει κομματάκια χαλβά μέσα.
Ρίχνουμε στις φωλιές από λίγο χαλβά στο κέντρο και στις εσοχές τους.
Από πάνω, ρίχνουμε λίγο χοντροτριμμένο φουντούκι. Μπορείτε επίσης να ρίξετε αμύγδαλο.
Εδώ, θα σας πω τι έκανα εγώ. Πριν ρίξω το φουντούκι, έριξα μισή κουταλιά σιρόπι πάνω από το χαλβά, για να κολλήσει το φουντούκι. Αν δεν έχετε τυλίξει καλά τις φωλιές σας, ενδέχεται από το πολύ σιρόπιασμα να ανοίγει το φύλλο καθώς το σηκώνετε. Εμένα μου έτυχε μόνο σε 2-3 που τα είχα τυλίξει πολύ αραιά.
Όταν τελειώσετε και με τη γέμιση, βγάλτε τις φωλιές από τα ταψιά και μεταφέρετέ τις σε πιατέλες, για να μην μείνουν στο ταψί με το σιρόπι και μαλακώσουν. Τρεις μέρες που άντεξαν στο σπίτι, δεν έγινε αυτό και τις περισσότερες τις είχα αφήσει στο ταψί.
Είναι πεντανόστιμο, ελαφρύ και αν χρησιμοποιήσετε φύλλα λαδιού και λάδι για το άλειμμα, τότε γίνεται νηστίσιμο.




3 comments:

  1. Τι ωραίο γλυκάκι!!
    Και για νηστεία αλλά κι όταν περισεύει χαλβάς.

    ΦΙλιά

    ReplyDelete
  2. Πω πω!!! Πολύ λαχταριστό!

    ReplyDelete