Thursday, December 8, 2016

Κολοκύθες γεμιστές με κιμά

Συνεχίζοντας τις γιορτινές συνταγές, ή συνταγές που μπορούν να σταθούν σε ένα γιορτινό ή οικογενειακό τραπέζι, σας προτείνω μια πολύ νόστιμη συνταγή. 


Κολοκύθες γεμιστές έχω ξαναβάλει. Συνταγές για τη γέμισή τους υπάρχουν πολλές. Είναι τόσο ευέλικτες που μπορείτε να τις φτιάξετε με πολλούς τρόπους. 


Έχουν επίσης πολύ όμορφη εμφάνιση, για να μη μιλήσω για τις βιταμίνες και όλα τα οφέλη τους. Τώρα που έρχονται γιορτές, εντάξτε τις στα τραπέζια σας. 


Κολοκύθες γεμιστές με κιμά
Υλικά για 2 κολοκύθες του ενός κιλού
2 μικρές κολοκύθες του ενός κιλού περίπου η καθεμιά
½ κιλό κιμά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κούπα κρασί
2 κ. σ. ελαιόλαδο
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο ή άλλο πικάντικο τυρί


Εκτέλεση
Πλένουμε τις κολοκύθες και τις κόβουμε κατά μήκος.
Καθαρίζουμε από απόρια και ίνες.
Με το εργαλείο που αδειάζουμε τα λαχανικά για γεμιστά, αδειάζουμε τις κολοκύθες, έτσι ώστε να έχει χώρο να μπει ο κιμάς. Δεν τις καθαρίζουμε εντελώς, έτσι ώστε να υπάρχει σάρκα γύρω στο ένα εκατοστό πάχος.


Το υλικό που αδειάσαμε, το ψιλοκόβουμε και το κρατάμε στην άκρη.
Σε κατσαρόλα ή τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά.
Τον γυρίζουμε να ασπρίσει παντού και τον σβήνουμε με το κρασί.
Στη συνέχεια, βάζουμε τα μπαχαρικά και νερό και αφήνουμε να βράσει για 20-30 λεπτά, προσθέτοντας νερό όποτε χρειάζεται. Στο τέλος, πρέπει να μείνει χωρίς νερό. Κατά το τελείωμα του μαγειρέματος, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ψίχα της κολοκύθας και την αφήνουμε να μαγειρευτεί κι αυτή για λίγα λεπτά. Δεν χρειάζεται πολύ χρόνο, αφενός και βράζει γρήγορα, αφετέρου γιατί το φαγητό μας θα μπει επιπλέον στον φούρνο.
Όταν ετοιμαστεί ο κιμάς, ρίχνουμε μέσα το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Βάζουμε σε ταψί χαρτί ψησίματος και από πάνω τις κολοκύθες.
Αλατίζουμε ελαφρώς τις κολοκύθες στο εσωτερικό.


Μοιράζουμε το υλικό στις κολοκύθες. Αν τυχόν σαν μείνει υλικό, φυλάξτε το στην κατάψυξη για μακαρόνια με κιμά.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο τις κολοκύθες.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά στους 180 ή μέχρι να τρυπιέται η κολοκύθα. Θυμίζω ότι τρώγεται και η φλούδα αν μας αρέσει.



1 comment:

  1. Φαινονται 5νοστιμες... δεν εχω δοκιμασει ποτέ!

    https://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete