Monday, December 14, 2015

Κολοκύθα γεμιστή με τυρί και παστουρμά

Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό που από μόνο του δεν λέει και πολλά πράγματα. Έχει ήπια ουδέτερη γεύση, φανταστικό χρώμα, αλλά ως εκεί. Αν όμως της προσθέσεις μερικά μπαχαρικά και αλατάκι, αποκτά χαρακτήρα.


Τα παλιά χρόνια, δεν ήξερα τι να τις κάνω όταν μου τις χάριζαν. Με τα χρόνια εφηύρα τρόπους. Την έκανα ψωμί, scones, κέικ, μπισκότα, σούπα, ψητή, της έχω αλλάξει τα φώτα γενικώς. Την έχω επίσης γεμίσει μερικές φορές, άλλες με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα και άλλοτε αδιάφορα.

Την τελευταία φορά τη γέμισα. Πριν λίγο καιρό, γνωστή εταιρεία σούπερ μάρκετ (ναι, αυτή που δεν χωνεύετε παρόλο που δουλεύουν τόσοι έλληνες μέσα), έφερε ελληνικά προϊόντα απ' όλη την Ελλάδα. Έφερε παστουρμά και σάλτσα Σαντορίνης και άλλα καλούδια, που εμείς που είμαστε σε μικρά μέρη, τα κυνηγάμε.


Για τον παστουρμά τρελαίνομαι. Αυτή τη φορά, είπα να δώσει αυτός χαρακτήρα και ένταση στην κολοκύθα μου. Και το έκανε.


Σήμερα σας προτείνω αυτή τη συνταγή, γιατί είναι εντυπωσιακή για τραπέζι, μέρες που έρχονται. Κολοκύθες υπάρχουν από τον Ιούλιο-Αύγουστο και οπωσδήποτε μέχρι και τα Χριστούγεννα. Είναι πολύ ανθεκτικές αν τις αφήσετε έξω που έχει πια κρυαράκι. Η δική μου ήταν μικρή και έβγαλε 4-5 μερίδες. Μπορείτε να πάρετε μεγαλύτερη και να προσθέσετε υλικά, ή πολύ μικρές και να κάνετε ατομικές. Το σίγουρο είναι ότι θα εντυπωσιάσουν σε εμφάνιση και γεύση.


Και μην ξεχνάτε: Τρώμε ΚΑΙ τη φλούδα ;-)



Κολοκύθα γεμιστή με τυρί και παστουρμά
Υλικά για μια μακρόστενη κολοκύθα 1.200 γρ. περίπου
½ κόκκινη πιπεριά
4-5 φέτες παστουρμά κομμένο σε μικρά κομματάκια
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
100 γρ. ανάμικτα τυριά χαμηλών λιπαρών
μαύρο πιπέρι
αλάτι με βότανα και μπαχαρικά (ή απλό)


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς με αέρα.
Πλένουμε καλά εξωτερικά την κολοκύθα και την κόβουμε κατά μήκος.
Καθαρίζουμε το κέντρο από ίνες και σπόρους.
Βγάζουμε με το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκύθια το υλικό της, έτσι ώστε να έχει παντού βαθούλωμα για γέμιση.

Πασπαλίζουμε ελαφρώς με αλάτι με μπαχαρικά ή απλό.
Ψήνουμε την κολοκύθα για 25 λεπτά, ή μέχρι να τρυπιέται.

Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη γέμιση.
Κόβουμε την πιπεριά σε καρεδάκια.
Κόβουμε και το εσωτερικό της κολοκύθας που βγάλαμε επίσης σε καρεδάκια ) αν το κάνετε σε στρογγυλή κολοκύθα που δεν έχει υλικό για βγάλσιμο, συμπληρώστε με περισσότερη πιπεριά και άλλα λαχανικά τη γέμιση).
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε την πιπεριά και την κολοκύθα και σωτάρουμε για 5-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, έτσι ώστε να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά. Προσωπικά δεν τα προτιμώ πολύ μαλακά. Αλατίζουμε.
Όταν ετοιμαστούν, αφήνουμε στην άκρη και προσθέτουμε και τον παστουρμά κομμένο σε μικρά κομμάτια.

Βγάζουμε την κολοκύθα και μοιράζουμε το υλικό της γέμισης στα δύο κομμάτια.

Προσθέτουμε το τυρί μοιρασμένο στα δύο και ξαναψήνουμε για 5-7 λεπτά στο γκριλ σε δυνατή φωτιά.


Σερβίρουμε. Τρώγεται ευχάριστα και κρύα!

6 comments:

  1. Νομίζω ότι θα είναι πολύ καλό!!!!!!!!!!!!
    Θα το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Eχω δεί κάτι τέτοιες μικρές κολοκύθες.
    Πολύ μου άρεσε αυτό που έκανες...''τρώμε και την φλούδα'' .. έτσι πρέπει ;)

    Φανταστικό !!

    Φιλιά

    ReplyDelete
  3. Ο συνδυασμόςφαινεται πολύ ενδοαφερον... και απο εμφάνιση σκίζει ;)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  4. Πωπω...ωραίος μεζές! Κι εμένα μου αρέσει πολύ ο παστουρμάς, είναι πολύ ταιριαστός με την ήπια γεύση της κολοκύθας! Μπράβο Κικίτσα, καλή σου μέρα, ΧΟΧΟ

    ReplyDelete
  5. Πωπω...ωραίος μεζές! Κι εμένα μου αρέσει πολύ ο παστουρμάς, είναι πολύ ταιριαστός με την ήπια γεύση της κολοκύθας! Μπράβο Κικίτσα, καλή σου μέρα, ΧΟΧΟ

    ReplyDelete
  6. Σήμερα αγόρασα κι' εγώ δύο τέτοιες μικρές Κική.
    Έλεγα για σούπα, λόγω κρύου, αλλά η ιδέα σου μου άρεσε πάρα πολύ και θα την κάνω σίγουρα!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete