Tuesday, June 30, 2015

Ριζότο με λαχανικά

Κυριακή βράδυ, βρέθηκα να αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να βάλω συνταγή στο μπλογκ ή όχι με τις εξελίξεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Μάλιστα, με χιούμορ έθεσα το ερώτημα και στο φβ.
Αυτό το μπλογκ, είναι κατεξοχήν μαγειρικό. Αυτό ξέρει να κάνει (ή έστω προσπαθεί) και αυτό πρεσβεύει 7 χρόνια τώρα. Τις λίγες φορές που δεν ποστάρισα στην ώρα μου, ήταν όσες φορές έγινε κάτι πολύ συνταρακτικό στην οικογένειά μου ή σε στενούς φίλους. Και τις τρεις τουλάχιστον φορές που θυμάμαι, ήταν λόγω θανάτου. Και φυσικά, εσείς δεν πήρατε χαμπάρι, διότι, ξαναλέω, αυτό το μπλογκ είναι κατεξοχήν μαγειρικό. Αυτό περιμένει να δει κάποιος μπαίνοντας εδώ μέσα και όχι τα προσωπικά μου.


Για άλλη μια φορά λοιπόν, κάνοντας σαν να μην τρέχει τίποτα, θα ποστάρω μια συνταγή. "Βάλε κάτι απλό που δεν θα χρειάζεται να το αγοράσουμε", μου λέει η φίλη μου η Νένα και έτσι σκέφτηκα να κάνω. Αφήνω για τις επόμενες μέρες αυτά που είχα προγραμματίσει, παρόλο που όπως ξέρετε όσοι με παρακολουθείτε, γενικά δεν βάζω συνταγές με ακριβά υλικά.

Το μόνο που θα πω σχετικά με τις εξελίξεις, είναι ότι εύχομαι, από τη Δευτέρα, να έχουμε τη δυνατότητα να γεμίζουμε το τραπέζι μας τουλάχιστον με τα απαραίτητα. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί φίλοι αλλά και άγνωστοι βρέθηκαν στην ανεργία, σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην ξενιτιά, εξαιτίας αποφάσεων που πάρθηκαν γι΄αυτό το λαό, χωρίς ποτέ να ρωτηθούμε αν τις θέλουμε αυτές τις αποφάσεις. Δεν θα πω περισσότερα. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και σκέφτομαι ότι η Ελλάδα έχει περάσει πολύ πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της. Ό,τι κι αν γίνει, θα γίνει για όλους και είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουμε...


Το κοριτσάκι μου ασχολείται με την μαγειρική. Και αφότου ήρθε, άρχισε να μαγειρεύει πού και πού και για μας. Σήμερα έφτιαξε ριζότο και εγώ απλά σας περιγράφω πώς το έφτιαξε :-) Μια συνταγή απλή, με φτηνά υλικά, για όλες τις τσέπες. Και φυσικά κάτω από 60 ευρώ ;-)


Ριζότο με λαχανικά
Υλικά για 4 άτομα
½ κιλό ρύζι καρολίνα
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο στο μπλέντερ
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη (μπορείτε επιπλέον καρότο)
Φρεσκα μανιταρια
λίγο λευκό κρασί
1-2 κ. σ. βούτυρο
1-2 κ. σ. τυρί παρμεζάνα
1 κύβο κότας ΒΙΟ
νερό (500-700 ml ή όσο πάρει)
αλάτι
πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι.
Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με τον κύβο.
Προσθέτουμε στο λάδι το κρεμμύδι και την πιπεριά και σωτάρουμε για 2-3 λεπτά. Αν έχουμε φρέσκα μανιτάρια, τα προσθέτουμε κι αυτά. Διαφορετικά, προσθέτουμε στης συνέχεια τα μανιτάρια κονσέρβας. Τα αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε και το ρύζι και το γυρίζουμε κι αυτό για λίγα λεπτά.
Μόλις πιει ο,τι υγρά έχει, το σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό στο ρύζι και το γυρίζουμε μέχρι να το πάρει.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας ζωμό και γυρίζοντας να μαγειρευτεί, μέχρι να βράσει το ρύζι και να μελώσει. Αυτό μπορεί να πάρει 12-15 λεπτά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Όταν ετοιμαστεί κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί και το βούτυρο, μαύρο πιπέρι, αλάτι αν χρειάζεται,  ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

6 comments:

  1. Και μόνο ρύζι να μαγειρεύω νομίζω όλοι θα είναι ευχαριστημένοι..lucky me!
    Πολύ νόστιμο το ριζότο σου, Κλαίρη!

    Κική και εγώ αισιόδοξη είμαι..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Για εμάς πρώτα μακαρόνια και μετά ρύζι! ;-)

      Delete
  2. Ναι καλά...σήμερα μας βάζεις ρύζι... προχθές έτρεχα να βρω αστακό ... (χιχιχι)

    Μας αρέσει τέτοιο ριζότο. Μετά τα μακαρόνια το ρύζι ακολουθεί πανηγυρικά !!
    Ωραίο με τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Μπράβο στο κοριτσάκι σου :)

    Τι να κάνουμε Κική μου? Και να αγχωθούμε θα αλλάξει τιποτα? Κακό σε μας θα κάνουμε.
    Οτι ειναι να γίνει θα γίνει. Συμφωνώ με όλα όσα λες.

    Φιλιά πολλά

    (ασχετο.... ωραίο πιάτο ;) ... πολύ ωραίο )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! ΤΕΤΟΙΕΣ μέρες και να ψάχνεις αστακό! Για γέλια είμαστε! χαχα!
      Το ριζότο πάντως ήταν άπαιχτο!
      Το πιατάκι είναι δώρο φίλης για τα μαγειρέματά μου! Πώς τα είπαμε; Props? Αυτό ;-)

      Delete
  3. Υπεροχο και πραγματι φτηνο φαγητο!και λιγο διαφορετικο για να μην βαριομαστε ολο τα ιδια και τα ιδια!

    ReplyDelete