Thursday, July 24, 2014

Μπάμιες λαδερές

Ένα από τα ιδιαίτερα λαχανικά του καλοκαιριού είναι σίγουρα οι μπάμιες. Είτε τις λατρεύουν, είτε τις μισούν, αφού χρειάζεται μπελαλίδικο τρόπο για να καθαριστούν και να πετύχει το φαγητό, χωρίς τα αντιαισθητικά υγρά  που βγάζουν (οκ σάλια, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, χεχε).

Έχω δοκιμάσει κατά καιρούς διάφορους τρόπους για να μείνουν ακέραιες και να μη σαλιάσουν (μπλιαχ). Την καλύτερη επιτυχία, την είχα με το λιάσιμο στον ήλιο. Η αλήθεια είναι, ότι αν οι μπάμιες δεν σαλιάσουν, είναι ένα πάρα πολύ νόστιμο φαγητό. Ξέρω ότι όσοι τις μισείτε με κοιτάτε και απορείτε, αλλά για όσους τις αγαπούν, αυτό ισχύει. Η 2η δυσκολία τους, είναι το καθάρισμα. Μία-μία με υπομονή, να κόψεις το κεφαλάκι τους κωνικά ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, γιατί εκεί είναι όλη η νοστιμιά, ενώ ταυτόχρονα νιώθεις όχι ευχάριστα από το χνούδι τους καθώς τις καθαρίζεις. Αν αυτά δεν σας ενοχλούν, τότε θα απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα και ιδιαίτερα καλοκαιρινά λαδερά φαγητά. Εναλλακτικά, πάρτε κατεψυγμένες :-p



Μπάμιες λαδερές
(για 4 μερίδες)
Υλικά
1 κιλό μπάμιες
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2-4 κ. σ. ελαιόλαδο
2-3 φρέσκιες ντομάτες τριμμένες ή τριμμένη ντομάτα κουτιού ή 2 κ. σ. πάστα ντομάτας
λίγο μαϊντανό φρέσκο ή αποξηραμένο
2 πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
αλάτι και ξύδι για ράντισμα
αλάτι, πιπέρι ή ένα κύβο λαχανικών ΒΙΟ



Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε κωνικά στο πάνω μέρος τις μπάμιες.

Τις αραδιάζουμε σε ταψί, τις ραντίζουμε με αρκετό ξύδι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στον ήλιο για 1-2 ώρες.
Στη συνέχεια ξεβγάζουμε με νερό τις μπάμιες σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
Σε κατσαρόλα, σωτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το λάδι για 5 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τις μπάμιες και το σκόρδο.
Τις γυρίζουμε προσεχτικά 2-3 φορές στο λάδι.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι-πιπέρι (ή κύβο), τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τις πατάτες και λίγο νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε για περίπου μισή ώρα με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Ελέγχουμε περιοδικά για νερό.
Μην τις ταλαιπωρείτε ανακατεύοντας με κουτάλα. Ανακινήστε την κατσαρόλα για να μην λιώσουν.

12 comments:

  1. Κι εγω τις σιχαινομαι αν σαλιασουν, αλλα οντως το λιασιμο ειναι η καλυτερη λυση! Τελειες εγιναν Κικη μου!

    ReplyDelete
  2. Αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό Κική μου και με πολύ μεράκι το έχεις μαγειρέψει και στο ανταπέδωσε! Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  3. Οι μπάμιες είναι από τα φαγητά που δεν θέλω ούτε να βλέπω.Άντε αν πεινάω πολύ, άντε αν έχει και κοτοπουλάκι η κατσαρόλα, άντε αν έχω τη μαμά μου να με πρήζει γιατί κάνουν καλό, τότε θα βουτήξω λίγο ζουμάκι και θα φάω! Πάντως τελευταία κάνω φιλότιμες προσπάθειες να τις φάω!
    Σε φιλώ Κική μου!

    ReplyDelete
  4. Τις λατρεύω!!!
    Πολύ ωραία η φωτογραφία με τις ωμές μπάμιες!!

    ReplyDelete
  5. Οσο μού αρέσουν τόσο τίς αποφεύγω γιατί μέ πειράζουν Κική μου!!Πολύ νόστιμη η συνταγή σου!Οι φωτό σου απίστευτες!!Φιλάκια!

    ReplyDelete
  6. Ωραιο tip Κική.
    Από ότι φαίνεται στη φωτογραφία έγιναν πολύ ωραίες.
    Και είναι ολόκληρες, χωρίς να έχουν λιώσει.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  7. Μαρίνα κι εγώ επίσης!
    Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  8. Σοφία ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  9. Λίλια αν σαλιάσουν, ΟΥΤΕ εγώ τις τρώω!!!

    ReplyDelete
  10. Μάριον ναι! Αν τις λιάσεις δεν λιώνουν!

    ReplyDelete