Η χώρα μας διανύει δύσκολες ώρες και ζει δραματικές στιγμές. Φοβάμαι την οργή του κόσμου και το τι μπορεί αυτή να φέρει. Όταν υπάρχουν τέτοιες στιγμές στην Ελλάδα, νιώθω περίεργα όταν βάζω ποστ. Θα πει κανείς, εδώ ο κόσμος καίγεται κι εμείς το blogging μας. Τις τελευταίες μέρες όμως, όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, τα μπλογκς ήταν αυτά, μέσα από τα οποία, ακούστηκαν όσα δεν ακούγονταν στις ειδήσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά. Χαίρομαι που μέσα από τα μπλογκς οι έλληνες υψώνουν τη φωνή τους και λέγονται αλήθειες.
Φυσικά, εδώ είναι ένα μαγειρικό μπλογκ και το μόνο σχεδόν για το οποίο μιλάει, είναι η κουζίνα. Εύχομαι και ελπίζω, η ελληνίδα νοικοκυρά, να είναι σε θέση να βάζει κατσαρόλα στη φωτιά στο μέλλον, γιατί με όλα όσα ακούω, ούτε γι΄αυτό δεν είμαι σίγουρη πια. Και για να ελαφρύνω λίγο το κλίμα, το φαγητό που προτείνω σήμερα, έχει συστατικό, που οι παρενέργειές του, είναι κατάλληλες για τους πολιτικούς και για όλους όσους μας έφεραν σ' αυτή τη θέση. Φασόλια. Όταν θα ζείτε τις...παρενέργειές τους, σκεφτείτε ότι στρέφεστε και απευθύνεστε προς όλους αυτούς, γιατί μόνο αυτό αξίζουν...
Την ορίτζιναλ συνταγή, είχα κρατήσει από το περιοδικό ζάπινγκ εδώ και χρόνια. Ουσιαστικά, μοιάζει με μπριάμι, με κρούστα ψωμιού. Μάλιστα, με μπριάμι που γίνεται γρήγορα, γιατί το βράσιμο των λαχανικών γίνεται στο τηγάνι. Στο φούρνο μπαίνει μόνο για να πάρει χρώμα η κρούστα. Η συνταγή, προτείνει τα εξής λαχανικά:
καρότα
κρεμμύδια
μανιτάρια
κόκκινη και πράσινη πιπεριά
σέλερυ
σκόρδο
ντομάτες
κόκκινα φασόλια
μαϊντανό
Εγώ την έκανα με ό,τι λαχανικά είχα και η συνταγή που προέκυψε, είναι η εξής:
Λαχανικά στο φούρνο με κρούστα ψωμιού
Υλικά
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
3 μεγάλα καρότα κομμένα σε κύβους
1 μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
2 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ. σ. ξερό μαϊντανό
1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια (kidney beans)
αλατοπίπερο
για την κρούστα
120 γρ. τρίμματα ψωμιού (2 μεγάλες φέτες χωρίς την κόρα)
50 γρ. ρεγκάτο τριμμένο (η συνταγή έλεγε 100 γρ. τυρί που λιώνει)
1 κ. σ. σουσάμι
Εκτέλεση
Σε μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το λάδι και τα καρότα. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά πριν προσθέσουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά, νερό αν χρειάζεται και αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά (δοκιμάστε ένα καρότο για να δείτε αν είναι έτοιμο).
Ξεπλένουμε τα φασόλια από την κονσέρβα και τα ρίχνουμε κι αυτά στο μίγμα.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μίγμα σε μέτριο ταψί.
Τρίβουμε το ψωμί σε μπλέντερ (εγώ έβαλα ζυμωτό).
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ, το ψωμί, το σουσάμι και το τυρί.
Ρίχνουμε λίγο από το μίγμα μέσα στα λαχανικά και ανακατεύουμε.
Αν θεωρείτε ότι το μίγμα είναι πολύ στεγνό, θα προσθέσετε λίγο νεράκι πριν βάλετε την κρούστα.
Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το μίγμα ψωμιού.
Βάζουμε το ταψί στο γκριλ, στους 200 βαθμούς, για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα η κρούστα.
Είναι μια ευχάριστη και διαφορετική εκδοχή αντί για μπριάμι. Τη διαφορετική νότα, τη δίνουν τα φασόλια που του πάνε πολύ! Η κρούστα δε, το κάνει ακόμα νοστιμότερο. Τα λιπαρά της συνταγής, είναι όλα-όλα το λάδι και το τυρί.
Κικίτσα μου δεν ζούμε απλά άσχημες, ζούμε δραματικές στιγμές.
ReplyDeleteΕυτυχώς ακόμα υπάρχει η δυνατότητα να μπαίνει το τσουκάλι στην φωτιά!
Πολύ καλό το φαγάκι σου!
Φιλιά!
Μου άρεσε η προοπτική των παρενεργειών του φαγητού.
ReplyDeleteΝα είσαι καλά, τους χρειάζεται.
Το δε φαγάκι διαφορετικό και ωραίο.
Φιλιά θαλασσένια.
Kiki,
ReplyDeleteWe hope and pray for the Greek people and our beautiful country!
These are really tragic conditions that have been brought upon from bad management...
Filakia,
Sophie
Κική μου κι εγώ αισθάνομαι θλίψη και οργή για όσα έγιναν χθες και ενώ είχα προγραμματισμένη ανάρτηση την κατέβασα, παρ'όλα αυτά το φαγάκι σου είναι πολύ ωραίο και θα το δοκιμάσω γιατί το μπριάμ το τρώμε πολύ στο σπίτι!!!!
ReplyDeleteΠολύ καλά τα λες Κική μου, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου...
ReplyDeleteΑς έχουμε τουλάχιστον ένα πιάτο φαγάκι να τη βολεύουμε γιατί για περισσότερα δεν το βλέπω...
Όσο για το φαγάκι σου, τι να πω... πολύ καλή εκδοχή για μπριάμ, θα το δοκιμάσουμε σίγουρα.
Καλή σου μέρα!!!
Εχεις δίκιο Κική. Εχουμε πεσει ψυχολογικά όλοι με αυτά που γίνονται. Ας εχουμε ελπίδα τουλάχιστον οσο και αν φαινεται δύσκολο..
ReplyDeleteΚαλά έκανες κι ανεβασες συνταγή, δεν πειραζει. Ας είναι το θεμα του blog η μαγειρικη, παντα γράφεται κάτι ενδιαφερον απο όλους.
Το φαγητό σου πολύ ωραίο. Η κρούστα μου αρεσει πολυ.
Θα το δοκιμάσω :)
Καλή σου μέρα
Τρομερό φαγητό!!
ReplyDeleteΌσο για όλα τα υπόλοιπα, τι να μπορώ να πω? Ντροπή μας,μόνο αυτό...
Πολλά γλυκά φιλιά:)))
ωραίο το φαγάκι σου Κικίτσα!
ReplyDeleteόσο για τα αλλα τι να πω
...............................
ότι και να πω είναι λίγο !!!
καλημερα
Έλενα, έτσι είπα κι εγώ. Δραματικές. Πίκρα και δυστυχία νομίζω νιώθουμε όλοι αυτό τον καιρό...
ReplyDeleteΘαλασσένια, μωρε κι αυτά και άλλα τους χρειάζονται!
Ευχαριστώ!
Σόφη, το κακό είναι ότι την πληρώνει ο απλός λαός πάντα. Όπως χτες... Μακάρι να γίνουν καλύτερα τα πράγματα για όλους!
Φιλιά!
Λίλα κι εγώ αναρωτιόμουν για ώρες αν θα τη βάλω. Προτίμησα να την ανεβάσω με τον πρόλογο που είδες. Το ότι ανεβάζουμε ποστ, δεν σημαίνει ότι είμαστε και μες στην καλή χαρά. Σωστά;
painter, να δω τι άλλα θα κόψουμε. Στο τέλος και τον αέρα που αναπνέουμε θα τον πληρώνουνμε...
ReplyDeleteΜαριον, ναι. Όλοι ανεξαιρέτως πιστεύω. Και με μια συνταγή άλλωστε, δεν αλλάζει τίποτα. Ίσα ίσα, κάνουμε διάλογο και για τα προβλήματα των ημερών.
Ευχαριστώ!
Μάγδα, για σας ανησυχούμε περισσότερο κοριτσάκι μου. Για τη νεότερη γενιά. Εμείς, ας πούμε πως κάπως βολευτήκαμε. Εσείς όμως; Μακάρι να βελτιωθούν τα πράγματα...
Μαρία, τι να πεις; Υπάρχουν λόγια να εκφράσουν το τι νιώθει ο κάθε έλληνας αυτό τον καιρό;
Αμάν αυτές οι ντομάτες! Παντού μπαίνουν πια! Μήπως να κάνω κίνημα εναντίον της ντομάτας;
ReplyDeleteΤρελοτουρίστρια
Πολύ καλό το φαγάκι σου κική
ReplyDeleteόσο για όλα τα άλλα δυστηχώς .... δεν έχω λόγια
Σε φιλώ
όλη μέρα με ρωτάνε τι έγινε στην Αθήνα κι εγώ τι μπορώ να απαντήσω;
ReplyDeleteτο φαΐ άπαιχτο
Deli,στην εισαγωγή σου έχεις απόλυτα δίκιο-δύσκολες μέρες έρχονται.
ReplyDeleteΤο φαγάκι σου πρέπει να είναι πολύ νόστιμο-μ΄αρέσουν κάτι τέτοια,σ΄άλλους δεν ξέρω...
Έχω βιολογικά κόκκινα φασολάκια,θα τα βράσω,λαχανικά υπάρχουν καθώς και ψωμί-θα τα ετοιμάσω.
Φιλιά!
"Η χώρα μας διανύει δύσκολες ώρες και ζει δραματικές στιγμές" Αυτό που γράφεις τα περιγράφει όλα. Θα θελα πολύ να πιστέψω ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια στα ασχημα, δεν μ αφήνουν τα γεγονότα όμως....και αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι η παύση από το όνειρο.
ReplyDeleteΤο φαγητό θα το δοκιμάσω σίγουρα γιατί φαίνεται εύκολο και νόστιμο!
Καλό βράδυ και Χρόνια Πολλά στις μανούλες για τις 9/5!!
σαν μια πολυ εναλλακτικη πιτσα...μου φαινεται σουπερ ιδεα!!!
ReplyDeleteΜ' αρέσει πολύ το φαγητό αυτό και νομίζω η εκδοχή με το ψωμάκι και το τυρί πάνω θα το απογειώσει!
ReplyDelete"Όταν θα ζείτε τις...παρενέργειές τους, σκεφτείτε ότι στρέφεστε και απευθύνεστε προς όλους αυτούς, γιατί μόνο αυτό αξίζουν..." MONO AYTO, λίγο όμως και προς εμάς ως συνυπεύθυνους...λέω τώρα εγω.
ReplyDeleteΓια το φαγητό δεν μπορώ να έχω άποψη
είναι ομως πρωτότυπο.
Υπαρχουν ανθρωποι που εκτωνονται με την μαγειρικη και εγω ετσι ειμαι, φοβαμε αυτο που ερχετε οχι αυτο που βλεπω τωρα. Η συνταγη ειναι πολυ καλη θα την δοκιμασω για την μικρη μου μπας και φαει τιποτα αλλο παο πατατες και τοστ
ReplyDeleteΤρελοτουρίστρια, μην τςι βάλεις! Χαχα!
ReplyDeleteΑστέρι, ευχαριστώ. Κανείς δεν έχει!
Και λοιπόν και τι να τους πεις;;;
Ευχαριστώ!
Ελένη, δύσκολες...ναι. Ελπίζω να σου αρέσει!
Μένια συμφωνώ μαζίσ ου. Θέλω να το πιστέψω αλλά τα γεγονοτα άλλα λένε!
ReplyDeleteΠανσοφίξ, δεν θα έλεγα πως θυμίζει πίτσα. Πιο πολύ λαδερο θυμίζει αν και η αρχική συνταγή το ονόμαζε χορτοφαγική πίτα.
Ανεράιδα, η κρούστα είναι που κάνει τη διαφορά!
Χαρά, όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Μικρό ή μεγάλο, όλοι!
Μαργαρίτα, κι εγώ από αυτούς είμαι!
Καλημερα...
ReplyDeleteως νεα στο food bloging, ηθελα να ξεκινησω τα σχολια μου σε αυτην ακριβως τη συνταγη, λόγω του προλόγου..
Το φαγητό φαίνεται πολύ ωραίο, θα το δοκιμασω συντομα γιατι εμεις οι πιο νεοι που ειμαστε στην αρχη της ζωης και της καριερας μας μαλλον με λαχανικά θα τη βγαζουμε τα επόμενα χρονια...
φιλικά
Ελπινίκη
mageireuontastinkiriaki.blogspot.com
Ελπνίκη καλωσήρθες! Θα περάσω να δω κι εγώ το σπιτικό σου! Αλλη μια foodblogger στην παρέα μας! Είναι όμορφα εδώ!
ReplyDelete